A történelem leghosszabb királyi házasságai: volt, amelyik 73 éven át tartott!

2022. május 01.
Ez az 5 pár a bizonyíték arra, hogy a királyi házaspárok nem csak a mesékben élnek boldogan, amíg meg nem halnak!

Sokan gondolják úgy, hogy a nemesi családokban könnyebb hosszan tartó, boldog házasságban élni, mint földi halandóként. Ez azonban nem igaz, a királyi családokban is adódhatnak viszályok, válságok és a kapcsolatokban is vannak hullámvölgyek, ami az ő házasságukat is próbára teszik. Mutatjuk, kik tartottak ki leghosszabban egymás mellett minden nehézség és megpróbáltatás ellenére.

Házasságkötéshez gyűrűk

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg: 73 év

A 96 éves II. Erzsébet királynő és egykori férje, Fülöp herceg gyerekként találkoztak először egy esküvőn: 8 és 13 évesek voltak, a szerelem azonban akkor lobbant fel közöttük, amikor 4 évvel később útjaik ismét keresztezték egymást. A házasságkötésükre 1947-ben került sor, amikor az akkor még csak trónvárományos királynő 21 éves volt. Fülöp herceg tavaly áprilisban, szeretteivel körülvéve, békésen távozott az élők sorából. 73 éven át szerették egymást feleségével, akivel tényleg kitartottak egymás mellett jóban-rosszban.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvője

Anna román királyné és I. Mihály király: 68 év

A pár II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvőjén találkozott először, vagyis 1947-ben. Még ebben az évben I. Mihály családja kénytelen volt lemondani a trónról, és száműzetésbe vonulni, így a trónt elveszítette, ám ahogy ő mondta, megnyerte egy csodálatos nő szerelmét. Az esküvőjükre 1948-ban került sor egy ortodox szertartáson, majd 1966-ban is kimondták a boldogító igent egy katolikus szertartás keretében. Anna 2016-ban, 92 évesen halt meg, férje pedig kicsivel több mint 1 év után követte.

Anna román királyné és I. Mihály király

Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné: 62 év

Az akkor még japán trónörökös és leendő felesége 1957-ben ismerkedtek meg egy teniszmeccsen. Szerelmükkel, majd házasságkötésükkel egy 2000 éves hagyományt szakítottak meg, Japánban ugyanis az irodalomtudományból diplomázó Micsiko volt az első „hétköznapi ember”, aki nemesi családba házasodott. 1959. április 10-én álltak oltár elé, a nagy eseményt a televízió is közvetítette, a ceremóniát pedig több mint 15 millió ember kísérte figyelemmel a képernyőkön. A pár, akinek 3 gyermeke született, még ma is együtt él, Akihito császár azonban nem uralkodik: helyette 2019 óta legnagyobb fiuk, Naruhito császár került trónra. 

japan-csaszar-felesege

Eduárd kenti herceg és felesége, Katalin kenti hercegné: 60 év

A fiatal herceg akkor ismerte meg jövendőbelijét, amikor egy angol katonai támaszponton teljesített szolgálatot. 1961 nyarán házasodtak össze, akkor azonban még nem sejtették, csak remélték, hogy a királyi családok történelmének egyik leghosszabb házassága lesz az övék. Három gyermekük született: György 59, Helen 57, Nikolasz pedig 51 éves.

II. Konstantin görög király és felesége, Anna-Mária dán hercegnő: 57 év

Görögország utolsó királyaként 1973-ig ült trónon II. Konstantin, aki 19 éves korában ismerte meg leendő feleségét, az akkor még csak 13 éves Anna-Máriát. Először szoros barátság szövődött közöttük, ami aztán az évek során szerelemmé változott. Fiatal koruk miatt eljegyzésüket pár hónapon át titokban tartották, 1963 elején azonban a világgal is megosztották a nagy hírt. A házasságkötéssel 2 évet vártak, Anna-Mária 18. születésnapja után néhány héttel kerítettek rá sort. A párnak 5 gyermeke született, akik közül a legidősebb 56, a legfiatalabb pedig 35 éves.

Constantine-Anne-marie

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?