Nemesek, akik lemondtak a rangjukról egy szebb jövő reményében

2021. október 16.
Nem Harry herceg és Meghan Markle volt az első a történelemben, aki egy boldogabb élet reményében lemondott a nemesi rangról. Jó páran tettek már előttük hasonlóan, ráadásul nem csak az angol királyi családban!

Különböző korokban éltek, és a köztük lévő földrajzi távolság sem elhanyagolható, az azonban közös ezekben a nemesekben, hogy lemondtak rangjukról vagy megfosztották őket a címüktől, mert hátat fordítottak az uralkodócsaládjuk hagyományainak. Jóval többen vannak, mint gondolnád!

VIII. Eduárd király

Ő azért mondott le a brit királyi trónról 1936-ban, mert mindenképpen szerette volna feleségül venni szerelmét, a kétszeresen elvált amerikai, de náci szimpatizáns Wallis Simpsont. Ezt a frigyet azonban sem a nép, sem a kormány nem támogatta. VIII. Eduárd döntésének eredményeként, még életében szállt a trón legidősebb öccsére, Albertre. Ő VI. György néven kezdett uralkodni, örökösének pedig legidősebb lányát, Erzsébetet jelölték ki – ő a ma is uralkodó II. Erzsébet királynő.

Királyi családok tagjai, akik lemondtak a rangjukról vagy megfosztották tőle

VIII. Eduárd a kétszeresen elvált Wallis Simpson szerelmét nagyobbra tartotta az uralkodásnál

Fülöp herceg

Sokakat meglep, miért kerül ebbe a listába II. Erzsébet királynő idén tavasszal elhunyt férje, Fülöp herceg, aki nagyon is büszkén viselte a rangját. Ő eredetileg Görögország és Dánia hercege volt, ám ahhoz, hogy feleségül vehesse II. Erzsébetet, le kellett mondania erről a címről. Helyette Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója lett.

Királyi családok tagjai, akik lemondtak a rangjukról vagy megfosztották tőle

Fülöp herceg II. Erzsébet királynőt választotta a nemesi rang helyett, de így sem maradt előkelő cím nélkül

Diana hercegnő

Diana heregnő 1981. július 29-én kötött házasságot Károly herceggel, majd szerelmük gyümölcseként világra jött Vilmos és Harry herceg. Boldogságuk egyáltalán nem volt felhőtlen, ezért 1996-ban felbontották a házasságukat – innentől kezdve Dianát senki nem szólította többé „Her Royal Highness”-nek, azaz őkirályi felségnek, és a név mellett sok nemesi kiváltságról is le kellett mondania. Diana tragikusan fiatalon halt meg autóbalesetben, Károly herceg pedig azóta újranősült. Mostani felesége, Kamilla hercegné sokszor elmondta, hogy nem akar Diana nyomdokaiba lépni, és a nemesi megszólítással sem könnyű megbarátkoznia.

Királyi családok tagjai, akik lemondtak a rangjukról vagy megfosztották tőle

Diana hercegnő nem királyné, hanem boldog akart lenni

Peter és Zara Phillips

Erzsébet királynő és Fülöp herceg egyetlen lánya, Anna hercegnő Mark Phillipsnek mondta ki először a boldogító igent 1973. november 14-én. Az újdonsült férj nem rendelkezett nemesi címmel, ezért a királynő felajánlott neki egy rangot, ő azonban ezt visszautasította. Emiatt gyerekeik, Peter és Zara Phillips sem kapott rangot a születésük után. Bár nagymamájuk, II. Erzsébet királynő nekik is kész lett volna rangot adományozni, a Phillips család erre is nemet mondott, annak reményében, hogy a gyerekek a „normálishoz közelítő” életet élhetnek. (Anna hercegnő és Mark Phillips 1992-ben elváltak, Anna második házasságát még ez év decemberében kötötte, Timothy Laurence parancsnokkal.)

Királyi családok tagjai, akik lemondtak a rangjukról vagy megfosztották tőle

Szüleik a normálishoz közelítő életet álmodtak II. Erzsébet királynő unokáinak, Peter és Zara Phillipsnek

Sayako Kuroda, az egykori Nori hercegnő

Akihito japán császár – aki 2019-ben maga is lemondott a trónról korára való tekintettel – legkisebb gyermeke és nem mellesleg egyetlen lánya, Nori hercegnő, nem félt szembeszállni a hagyományokkal: egy teljesen hétköznapi férfihez, Yoshiki Kurodahoz ment feleségül, azt sem bánva, hogy emiatt elveszíti nemesi rangját és az ezzel járó kiváltságokat. Mielőtt 2005-ben sort kerítettek volna az esküvőre, az akkor 36 éves Nori hercegnő leckéket vett, hogyan kell szupermarketben vásárolni és jogosítványt is szerzett. Házasságkötésük után felvette a férje nevét, és azóta Sayako Kurodaként mutatkozik be. Kezdetben ornitológusként dolgozott, ma azonban inkább a családi tennivalókra koncentrál. Bár már nem jogosult semmilyen támogatásra a császártól, amikor örök hűséget fogadtak egymásnak, a kormánytól 1,2 millió dollár értékű ajándékban részesültek.

Királyi családok tagjai, akik lemondtak a rangjukról vagy megfosztották tőle

Az egykori Nori hercegnő ma már férje vezetéknevét használja

 

Az ő példáját követte, unokahúga, Mako hercegnő is. Akihito unokája október 26-án mondja ki az igent civil párjának. Az esküvő után pedig az  Egyesült Államokba költöznek, ezzel egy időben a hercegnő lemond a királyi címről is.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?