5 európai kastély, ami szó szerint megidézi a Disney-mesék hangulatát

2022. július 07.
Walt Disney leghíresebb meséinek csodálatos helyszínei egyáltalán nem a képzelet szüleményei, hanem valóban létező épületek lenyomatai. Ráadásul te is bármikor megcsodálhatod őket élőben!

Bár sokszor mondogatjuk, hogy a tündérmesék sajnos nem válhatnak valóra, igazából még a legvarázslatosabb Walt Disney-filmeknek is van valóságalapja – sőt! Többször is előfordult az évek során, hogy az alkotók bizony egy létező kastélyról mintázták a főhősök otthonát. És ha mindez nem lenne elég, a kérdéses épületek közül sok Európában található, így gyermekkori álmaink (miszerint bárcsak egy napra a mesék szereplői lehetnénk) már tényleg csak egy karnyújtásnyira – vagy éppen egy repülőútnyira – vannak tőlünk.

Mont Saint-Michel (Franciaország)

Le Mont Saint-Michel

Emlékszel arra a kastélyra, ahonnan a főszereplő leereszti a hosszúra nőtt tincseit az Aranyhaj és a nagy gubanc mesében? Ezt a különleges helyet a normandiai Mont Saint-Michel szigetvár ihlette meg, ami sokáig kolostorként működött.

Neuschwanstein (Németország)

Neuschwanstein

Tudtad, hogy a Disney-mesék elején mindig felbukkanó kastély először a Csipkerózsikában szerepelt? És ami még ennél is fontosabb, tulajdonképpen egyáltalán nincs is messze tőlünk a valódi mása. Az alkotók ugyanis az őrültnek titulált II. Lajos király személyes menedékéről mintázták. Ezt az épületet Richard Wagner előtt tisztelegve építtette az uralkodó Bajorországban, vagyis a mai Németország területén.

Château de Chillon (Svájc)

Château de Chillon

A kis hableány szerelme, Eric herceg is csodaszép otthont kapott a Disney alkotóitól, méghozzá olyat, melyet a svájci Château de Chillon ihletett a Genfi-tó partján – aminek az Alpokon áthaladó út védelme volt az eredeti szerepe, de az évek során börtönként és fegyverraktárként is szolgált már.

Segovia-kastély (Spanyolország)

Segovia kastély

A Hófehérke rémisztő királynőjének lakhelye a spanyolországi, közel 800 éves Segovia Alcazar tükörképe is lehetne, ami mára az UNESCO Világöröksége része is lett – így tehát nem csak a popkultúra történelmébe írta be magát örökre.

BOTANIQ Turai Kastély (Magyarország)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BOTANIQ Turai Kastély (@botaniqcastle) által megosztott bejegyzés


Ha csak egy hétvégényi időd van arra, hogy megidézd a Disney-filmek hangulatát, akkor se ess kétségbe! A Budapesttől alig egy órára található turai Schossberger-kastély egészen pontosan úgy fest, mintha az egyik kedvenc meséd alapján tervezték volna meg. Sőt, részben itt forgatták John Travolta lánya, Ella Bleu Travolta főszereplésével készülő Get Lost című filmet, ami az Alíz Csodaországban egyik legújabb remake-je lesz. Az egyébként 1883 óta álló épületet a közelmúltban renoválták, és bár előzetes regisztráció szükséges hozzá, de mára szabadon látogatható.

Fotó: Getty Images

Kutyákkal utaznál?