Csoda szép hazai tavak, amik tökéletesek egy hétvégi kiruccanáshoz

2022. július 21.
Összegyűjtöttünk öt olyan mesés magyarországi tavat, ahova érdemes lehet ellátogatnod legalább egy hétvégére. Bizony, a Balatonon kívül is van élet, nem is akármilyen!

Hámori-tó

hamori-to

„Vize sötétzöld, minthogy tükre az őt környező bércek erdejének” – írta Petőfi a Lillafüreden található, valóban smaragdzöld vízű Hámori-tóról. A tóról az első írásos emlékek a 14. századból származnak, ám ekkor még jóval kisebb volt. A mai méretét 1815-ben érte el, miután mesterségesen megnagyobbították. A festői környezet ideális helyszíne lehet egy nyári kirándulásnak, ráadásul az átlagosan kilenc méter mély Hámori-tó a vízi sportok kedvelőinek is számos lehetőséget kínál, például csónakázásra vagy vízibiciklizésre.

Arlói-tó

arloi-to

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Arló egyik fő nevezetessége a dombok között megbúvó Arlói-tó. Kialakulását tekintve igazi kuriózumnak számít Európában, az erdélyi Gyilkos-tóhoz hasonlóan ugyanis az Arlói-tó is földcsuszamlás következtében, úgynevezett suvadással keletkezett. A 8 és fél hektáron elterülő, hirtelen mélyülő tó rengeteg élményt tartogat az idelátogatóknak: túraútvonalak, kemping, strandfürdő, bérelhető vízibiciklik és csónakok, lábtenisz- és focipálya is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Bánki-tó

bánki-to

A Bánkitó Fesztiválnak köszönhetően a környék az elmúlt években egyre felkapottabbá vált – de azoknak is érdemes ellátogatni errefelé, akik pihenésre, nyugalomra vágynak. A kétezres évek elején felújították a tó strandját, ráadásul a part mentén rengeteg stég is található, amelyek napozásra vagy éppen ugrálásra is tökéletesen alkalmasak. A tó déli partján egy kalandparkot is nyitottak, ahol mászópálya, tenisz-, tollaslabda- és kosárlabdapálya, valamint óriássakk várja a látogatókat. A Bánki-tó hőmérséklete nyáron nagyjából hasonló a Balatonéhoz, mélysége pedig átlagosan négy méter.

Lázbérci-víztározó

Lázbérci-víztározó

Az Upponyi-hegységben fekvő, festői szépségű, erdős hegyoldalakkal övezett Lázbérci-víztározót a Bán-patak felduzzasztásával hozták létre. Ez az Y-alakú mesterséges tó 77 hektáron terül el Uppony és Dédestapolcsány között a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Lázbérci Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén. Bár a tóban fürdeni nem szabad, a pazar környezet a túrázóknak és a biciklistáknak is tökéletes úti cél lehet.

Bokodi-tó

bokodi-to

A Vértes-hegység lábánál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó a különleges „lebegő falujával” hazánk egyik legkülönlegesebb rejtett kincse. Az itt található, cölöpökre épült horgászházak hosszú stégeken keresztül közelíthetők meg, aminek köszönhetően a tó látványa meglepően emlékeztet a Francia Polinéziában megbúvó üdülőparadicsomra, Bora Borára. Bokodtól 8 km-re található egy régi bencés apátság és a vértesszentkereszti apátság romja is, egy egynapos kirándulásba még ezek is beleférhetnek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!