Csodaszép barlangok Magyarországon, amiket érdemes felfedezni

2021. augusztus 15.
A barlangok igazi természeti kincsek, amikben az ország különböző részein gyönyörködhetünk. Budapesten és vidéken is találhatunk olyan feltárt barlangokat, amiket biztonsággal látogathatunk akkor is, ha nem állunk barlangásznak.

A barlangok lélegzetelállító látványt nyújtanak, ami önmagában is elég ok lenne arra, hogy felkerekedjetek, és bejárjátok valamelyik hazai szépséget, ám ezen felül olyan „extra szolgáltatásokban” is részetek lesz, mint a rendkívül tiszta és egészséges barlangi levegő, valamint az egész évben állandó hűvösebb hőmérséklet, ami nyáron különösen jólesik. Hogy a kirándulás során minden komfortos legyen, vigyetek magatokkal egy széldzsekit, és bújjatok kényelmes sportcipőbe, így tényleg semmi nem árnyékolhatja be a különleges barlangi sétát.

A Baradla-barlang Aggteleken

Baradla-barlang

Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Baradla-barlang a 25 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszerhez tartozik, érdekessége, hogy Magyarországról Szlovákiába is átnyúlik. Amikor a hazai barlangok kerülnek szóba, a legtöbb embernek az Aggteleki-cseppkőbarlang jut eszébe, ami tulajdonképpen nem más, mint a Baradla-Domica-barlangrendszer egyik legismertebb szakasza (a Baradla-barlang pedig az Aggteleki Nemzeti Park egyik legkedveltebb látnivalója). Ha szeretnétek közelebbről is szemügyre venni a csodás földalatti képződményt, az Aggteleki-karszt mentén több bejáratot is találtok. A séta nem tartogat különösebb kihívásokat, a barlang folyosója ugyanis mindenhol legalább 10 méter széles és 7-8 méter magas, bizonyos részeken azonban tágas termekké szélesedik ki. A barlang legfőbb attrakcióját az akár több évezrede gyarapodó cseppkövek jelentik, az idősebb darabok mellett persze találhatók fiatalabb cseppkőképződmények is, különböző formát öltve, változatos színekben.

3 csodás barlang Magyarországon

Miskolctapolcai-barlangfürdő

Mindegyik barlang tartogat valamilyen különlegességet, ami az adott helyet különlegessé teszi, ez pedig a Miskolctapolcai-barlangfürdőre hatványozottan igaz, ugyanis több egy felfedezésre váró, járatokkal tarkított barlangnál: ahogy a neve is elárulja, gyógyfürdő is egyben. A Tavas-barlang felfedezése közben megmártózhattok a föld alól feltörő meleg források vizében, ami bizonyítottan gyógyhatású. Elsősorban ízületi bántalmak enyhítésére ajánlott, a többi gyógyvízzel ellentétben azonban ebben időkorlát nélkül lehet fürdőzni, mert a hatóanyag-koncentrációja nem annyira emelkedett.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Tapolcai-tavasbarlang neve megtévesztően hasonlít a barlangfürdő nevére, a kettőt azonban vétek összekeverni: a Tapolcai-tavasbarlang 3280 méter hosszú, és az teszi egészen különlegessé, hogy – a világon egyedülálló módon – csónakázás közben fedezhetitek fel minden zugát.

Szemlőhegyi-barlang

A Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi a főváros 2. kerületében található Szemlőhegyi-barlang, ami gyerekekkel is könnyen bejárható, ugyanis tökéletesen kiépített betonjárdák és kisebb lépcsők vezetnek végig a nagyközönség előtt nyitva álló szakaszon. A Szemlőhegyi-barlang csodásan díszített (gipszkristályok és úgynevezett borsókő-kiválások tarkítják a falait), a hatást pedig látványos belső világítás fokozza – az alaptúra hossza körülbelül 40 perc. A Duna-Ipoly Nemzeti Park ajánlójában az áll, hogy az ide érkezőket igazi mesevilág várja. A barlang feletti parkban játékok, valamint tanösvény várja a látogatókat.

Fotó: Getty Images, Facebook (Szemlő-hegyi-barlang)

Ezt láttad már?