Előkelő helyen szerepel Budapest a leggyönyörűbb városok listáján

2022. augusztus 22.
A számok is azt bizonyítják, hogy Magyarország fővárosa majdnem megközelíti a tökéletes szépséget.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az utazás jótékony hatással van a mentális egészségünkre – azaz jóval több „egyszerű” kikapcsolódásnál. A pszichológusok szerint a kirándulás hatékony fegyver lehet a munkahelyi stressz enyhítésében, mert segít az elménknek ellazulni – és feltölti az energiakészleteinket is. Márpedig erre mindannyiunknak hatalmas szükségünk van, hiszen a végeláthatatlan to-do listáink könnyedén elterelik a figyelmünket a relaxálásról.

A kortizolszint csökkenésének hála nyugodtabban és boldogabban térhetünk vissza a vakációnkról, sőt, tisztábban láthatjuk a céljainkat is. Ráadásul az új kultúráknak hála sokkal mélyebben megismerhetjük magunkat, szélesíthetjük a perspektívánkat és nyitottabbá válhatunk az ismeretlen iránt, rugalmasabbak, türelmesebbek, továbbá alkalmazkodóbbak lehetünk – akár tiszta lapot is indíthatunk az életünkben. És ha a fenti sorokat olvasva éppen azt tervezed, hogy útra kelsz, akkor miért is ne vehetnéd célba a világ legszebb városait?

Ugyanis annak ellenére, hogy a szépség relatív, az ókori görögök által megálmodott aranymetszés törvényével mégis számszerűsíthető a gyönyörűség – legyen szó akár emberekről, akár turisztikai desztinációkról. Ez azt jelenti, hogy a tökéletességet az testesíti meg, aki különböző hossz- és szélességmérések után a leginkább megközelíti azt a bizonyos aranymetszetet, vagyis az 1,618-os arányt. (Ezen elv mentén választották meg a világ leghelyesebb férfijának Robert Pattinsont.)

Na persze egy arcra egyszerűbb alkalmazni a módszert, mint egy városra, így az Online Mortgage Advisor a helyiségek építészetére fókuszált a módszer bevetésekor. Kiszámolták az összes épület arányszámait, majd összesítették, hány százalékban felelt meg a végeredmény az aranymetszet arányainak – és nagy büszkeségünkre erre a listára Budapest is felkerült, méghozzá eléggé előkelő helyen. Íme tehát a világ 10 legszebb városa, ahol biztosan szemet gyönyörködtető sétákban lehet részed.

1. Velence, Olaszország (83,3 százalék)

Velence

2. Róma, Olaszország (82 százalék)

Róma

3. Barcelona, Spanyolország (81,9 százalék)

Barcelona

4. Prága, Csehország (78,7 százalék)

Prága

5. New York City, Egyesült Államok (77,7 százalék)

New York

6. Athén, Görögország (77,5 százalék)

Athén

7. Budapest, Magyarország (75,9 százalék)

Budapest

8. Bécs, Ausztria (75,8 százalék)

Bécs

9. Bordeaux, Franciaország (75,3 százalék)

Bordeaux

10. Milánó, Olaszország (75,1 százalék)

Milánó

Forrás: Forbes, Mental Floss Fotó: Getty Images

Ezt a listát is érdemes átfutnod!