Ezek a legjobb ökobarát külföldi úti célok

2022. július 23.
Sosem volt még olyan égető, hogy odafigyeljünk az ökológiai lábnyomunkra, mint az elmúlt években. Ma már az élet rengeteg területén lehet (és kell) környezettudatosan gondolkodnunk: mit és mennyit fogyasztunk, mivel közlekedünk, hogyan vezetünk háztartást. Nem mindegy az sem, hogy nyaralás során mekkora ökolábnyomot hagyunk magunk után.

A nyaralásunkkal is támogathatunk olyan országokat, ahol ügyelnek a természetvédelemre, nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát turizmusra, ráadásul az odautazás is megoldható minimális környezetszennyezéssel. Öt olyan országot mutatunk be, melyek élen járnak a környezetvédelemben – találunk közöttük egzotikus, távoli tájakat, de nem kevésbé gyönyörű, könnyen látogatható, közeli országokat is.

Bhután 

kornyezetbarat-uticel

A nagyjából 770 ezres népességű, Himalája lábánál fekvő kis ország több okból is példát mutathat környezetvédelemből a nagyoknak. Itt a fejlődés mértékét GNH-ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban (gross national happiness) mérik, területének több mint 70 százalékát erdő borítja, ráadásul karbonnegatív ország, azaz több üvegházhatású gázt nyel el, mint amennyit termel. Jövőbeli célkitűzései közé tartozik 2030-ra elérni a 0 üvegházhatású gázkibocsátást. Mindezt ráadásul úgy, hogy két olyan különösen szennyező ország között helyezkedik el, mint Kína és India. 

Ez persze szép és jó, de turistaként hogyan járulunk hozzá ennek fenntartásához? Mivel a turizmus csak rövid távú bevételt hoz, hosszú távon viszont környezetszennyező, Bhután vezetői szigorú korlátozásokat vezettek be: csúcsszezonban csak olyan turistákat engednek be az országba, akik minimum napi 250 dollárt költenek náluk. Így nem árasztják el még nyáron sem tömegek az országot, akik viszont ide jönnek, azok komoly bevételhez juttatják.

Déli-Kárpátok, Románia

kornyezetbarat-uticel

A Déli-Kárpátokat Európa vadonjának is nevezik. Egymillió hektáron borítják folyók és erdők, emellett számos vadon élő állat otthona: hiúzok, barna medvék és különféle vadmacskák lakják a hegyeket. Habár a gazdag élővilág mára megcsappant az intenzív vadászat következtében, a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a régió jó úton halad, hogy helyreállítsa az elmúlt években bekövetkezett károkat. A WWF Románia és a Rewilding Europe közösen dolgozik azon, hogy az európai bölényeket ismét betelepítsék a területre, és támogatják a helyi vállalkozásokat. Az European Safari Company lehetőséget biztosít a turistáknak arra, hogy élmény- és információdús szafarin vegyenek részt, mindezt a lehető legkörnyezettudatosabb módon. 

Szlovénia

Amilyen apró ország 2,1 millió lakosával, legalább annyi gyöngyszemet és természeti kincset rejt Szlovénia. Találunk itt tengert, havas hegycsúcsokat, kristálytiszta tavakat és erdőket. Területének 13 százaléka védett park, és az egész ország 60 százalékát növényzet borítja, így Szlovénia a szó minden értelmében kiemelkedően zöld ország. A turizmusban központi szerepet játszik a természet tisztelete és az azzal való bensőséges kapcsolat – legyen szó túrázásról, vízi sportokról, kerékpározásról, búvárkodásról vagy akár a gasztronómiáról. Még a fővárosa, Ljubljana is élen jár a témában: az első főváros volt az EU-ban, mely részt vett a zero waste programban, majd 2016-ban Európa zöld fővárosa lett, tavaly pedig hatalmas autómentes zónát vezettek be a városközpontban. 

kornyezetbarat-uticel

De az olyan kisebb, olasz határhoz közel fekvő tengerparti rejtett gyöngyszemek, mint Koper vagy Izola is mindent megtesznek annak érdekében, hogy eredeti pompájában megőrizzék természeti kincseiket, és ne váljanak profitorientált turistaparadicsommá. A tenger mentén húzódó gyönyörű sétányokat például nem lepik el a turistáknak szánt bódék és szuvenírboltok, ezek helyett ingyenes és főként a helyiek által használt gyönyörű parkokat, sportpályákat és gyorséttermektől mentes, tiszta és zöldellő strandokat találunk. Koper kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy idén nyáron nyílt a régebbi, kikötőhöz közeli strand (a Mokra Mačka, magyarul nedves macska) mellett egy másik fürdőhely, a Žusterna, ahová eredetileg hotelek épültek volna, ám a nagyjából 26 ezer fős város lakói összefogtak, és ezt a tervet közös erővel megakadályozták azért, hogy a part mentén lévő gyönyörűen zöldellő terület érintetlenül maradjon.

Skócia

kornyezetbarat-uticel

Skócia hosszú évtizedek óta szívén viseli a bolygó sorsát. A Visit Scotland régóta népszerűsíti a környezetbarát utazást, sőt, kifejezetten ösztönzi a turistákat arra, hogy segítsenek a helyi, természetvédelemben szerepet játszó kezdeményezésekben. A Forestry Land Scotland például lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy segítsenek a hegyikerékpár-ösvények építésében, míg a Wild Oysters ugyanezt teszi lehetővé a helyi vizek védelmének érdekében. A Scotland Green Tourism pedig abban segít, hogy megkönnyítse a környezetbarát szállások fellelését, bármekkora is legyen a pénztárcánk.

Uruguay

kornyezetbarat-uticel

Dél-Amerika második legkisebb országa szintén büszke lehet környezeti innovációira. 2016 óta Uruguay 95 százalékát megújuló energiaforrásokból látják el árammal, még Montevideo nemzetközi repülőtere is saját napelemekkel rendelkezik, melyek a reptér teljes energiaellátását fedezik. Az ország vizei 2013 óta védettek, és ma már bálnáktól és delfinektől hemzsegnek. Mindezeket látva nem meglepő, hogy a levegő minősége az egész országban szinte tökéletes, így Uruguay harmadik helyen áll 146 ország közül a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettség rangsorában.

Szerző: Németh Míra gyakornok Forrás: BBC, National Geographic, HVG Fotó: Unsplash

Olvass tovább!