Ezekkel a trükkökkel rengeteget spórolhatunk, amikor lefoglaljuk a nyaralást

2023. április 29.
Idén valószínűleg minden korábbinál nagyobb luxusnak tűnik a nyaralás az infláció és az elszabadult árak mellett. Ám kutatással és tervezéssel iszonyatosan sokat spórolhatunk. A szakértő azt is elmondta, mit kell tennünk, hogy költséghatékony nyaralást szervezzünk a családnak.
Ezekkel a trükkökkel rengeteget spórolhatunk, amikor lefoglaljuk a nyaralást
  • Már azelőtt sokkot kapunk valószínűleg az áraktól, hogy valóban elkezdenénk komolyan tervezgetni a nyaralásunkat. 
  • De tényleg ennyire reménytelen a helyzet 2023-ban? 
  • Az utazási szakértő szerint egyáltalán nem, viszont muszáj alapos kutatómunkát végeznünk és terveznünk.

Legelőször is muszáj kicsit a nyaralással és utazással kapcsolatos eddigi fogalmainkat átprogramoznunk magunkban. Ha kevesebbet akarunk költeni idén nyáron, muszáj rugalmasnak, nyitottnak lennünk és kétszer is ellenőriznünk a költségeinket.

Mielőtt bármit lefoglalnánk, nézzük meg az olcsó utazás három sarkalatos pontját: a közlekedést, szállást és napi költségeket. Ha mindhárom stimmel, akkor maradunk csak az előre ütemezett költségkeretben.

Milyen dátumokat kerüljünk, ha spórolni akarunk?

„Ha hétvégén kezdjük meg a nyaralást, az mindig drágább. Európában a szombati indulási dátum a legdrágább” – mutatott rá Annie Wilson, a Kayak utazásfoglalással foglalkozó weboldal kereskedelmi igazgatója. 

Ha hét közepén kezdjük a nyaralást, máris ezreket spórolhatunk a nyaralással. Ami még jobb, hogy elkerüljük a hétvégi turnusváltás zsúfoltságát is.

Ami még tény: az iskolai szünidő kezdete is mindig drágább. Augusztus utolsó hetétől viszont nagyot zuhan a nyaralások ára. Tehát ha nem vagyunk kötve az iskola tanév rendjéhez, inkább időzítsük a nyári szüneten kívülre a nyaralásunkat, ha spórolni akarunk.

Mik a legmegfizethetőbb úti célok 2023-ban?

Szintén az alapos kutatás a kulcs ennél a kérdésnél is, hiszen jó ajánlatot bármilyen úti célra kaphatunk. Ha nem belföldön akarunk nyaralni, ám Európában maradnánk, a Post Office Holiday Money Report összegzését érdemes figyelembe vennünk.

Ebben az ételek, italok és más nyaralás alatt szükséges dolgok árát hasonlították össze. Eszerint Törökország és Bulgária éri meg legjobban általánosságban, majd ezeket az országokat a portugál Algarve nyaralóhelye követi harmadik helyen.

A szakemberek szerint népszerű üdülőhely lesz idén Tenerife, Mallorca, a spanyol Costa Blanca, a görög szigetek és Törökország

Mikor foglaljunk, ha spórolni akarunk?

A szakemberek azt javasolják, hogy ne habozzunk, ha egy konkrét hely bizonyos szállodájába akarunk menni és az árat is elfogadhatónak találjuk

A szakemberek azt javasolják, hogy ne habozzunk, ha egy konkrét hely bizonyos szállodájába akarunk menni és az árat is elfogadhatónak találjuk

A szakemberek azt javasolják, hogy ne habozzunk, ha egy konkrét hely bizonyos szállodájába akarunk menni és az árat is elfogadhatónak találjuk

Ha viszont rugalmasak vagyunk az indulási időt illetően is, érdemes a last minute ajánlatokat figyelni. Ezek jellemzően az utolsó pillanatban bukkannak fel, hogy feltöltsék a lemondások miatt szabadon maradt helyeket. Ám ilyenkor biztosan nem lesz olyan nagy mozgásterünk és ha időhöz vagyunk kötve, nem biztos, hogy érdemes erre várnunk.

Honnan tudhatjuk, hogy a legjobb árat kaptuk?

A hotelek ellenőrzéséhez használhatjuk a Google Hotels vagy a Trivago oldalakat. Érdemes bejelentkezni is a weboldalakon, mert a foglalóoldalak esetenként árkedvezményt adnak a feliratkozóknak. 

Érdemes azt is megnézni, mennyibe kerülne foglalni egyenesen a szállodánál, hogy lássuk, valóban olcsóbb ajánlatot kapunk-e a foglalóoldalon keresztül. 

A Pruvo nevű applikációt akkor érdemes használnunk, ha van visszatérítés a szállásnál. Ez az okos program elküldi, ha akciót hirdet a szálloda, így visszamondhatjuk az eredeti foglalást és újrafoglalhatjuk olcsóbban.

Ha lakást, apartmant foglalunk, érdemes megnézni az Airbnb-n, Booking.com-on és HomeToGo-n is az árát ugyanannak a szállásnak, és ott lefoglalni, ahol olcsóbb.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash, Getty Images