Finnország a világ legboldogabb országa, te is ellesheted a titkukat

2023. április 19.
Idén már zsinórban hatodik éve választották meg Finnországot a világ legboldogabb helyének. Jó életszínvonal, kiváló oktatás – valóban csak ennyi lenne a titkuk?
Finnország a világ legboldogabb országa, te is ellesheted a titkukat

A World Happiness Report 2002 óta statisztikai elemzéssel rangsorolja a világ legboldogabb országait. A kutatás során olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az egy főre jutó bruttó hazai termék, a szociális támogatás, a várható élettartam, a saját életút megválasztásának szabadsága, vagy a korrupció szintje. Idén már zsinórban hatodjára a jól működő és demokratikus intézményekkel rendelkező Finnország vezeti a listát, ennek az oka pedig egyszerűbb, mint gondolnánk.

Megelégedni azzal, ami van

A finn társadalom jólétét kutató Arto O. Salonen, a Kelet-Finnországi Egyetem professzora szerint a finnek a fenntartható életvitelből merítenek erőt, és a pénzügyi sikereikre az alapvető szükségleteik kielégítéseként tekintenek – más szóval, tudják, hogy mikor elég. Richard Easterlin közgazdász már évekkel ezelőtt megfigyelte, hogy az emberek jövedelme és a boldogság szintje nem mindig függ össze. Egy viszonylag kis jövedelemkülönbséggel rendelkező országban alacsonyabb az egyenlőtlenség, így általában kevesebb az elégedetlen ember is.

Sisu

A finn boldogság titkát gyakran egyetlen szóval foglalják össze: sisu. Ez a kifejezés ma már a finn nemzeti imázs része, és nagyjából azt jelenti, mint „kemény elszántság a nehézségekkel szemben”. A sisu eredete évszázadokkal korábban keresendő: annak idején, amikor nem volt könnyű túlélni a fagyos évszakot, az embereknek küzdeniük kellett, ez a hozzáállás pedig nemzedékről nemzedékre öröklődött.

Dallamok

A zene sok finn számára a jó közérzet forrását jelenti: sokan közülük sokan kórusban énekelnek, hangszereken játszanak vagy rendszeresen látogatnak koncerteket, különösen télen.

Egyedi vagy és megismételhetetlen

Egy finn költő egyszer azt írta híressé vált soraiban: „Ne hasonlítsd össze magad másokkal, és ne dicsekedj a boldogságoddal.” A finnek ezt nagyon a szívükre veszik, különösen, ha az anyagi helyzetükről van szó. Inkább arra koncentrálnak, ami boldoggá teszi őket, és kevesebb hangsúlyt fektetnek arra, hogy sikeresnek tűnjenek. Az első lépés az igazi boldogsághoz az, hogy felállítsd a saját mércédet, ahelyett, hogy másokhoz hasonlítod magad.

A természet előnyei

Egy 2021-es felmérés szerint a finnek 87%-a úgy érzi, hogy fontos számára a természet, mert a nyugalom, az energia és kikapcsolódás forrását jelenti számukra. Finnországban a munkavállalók négy hét nyári szabadságra jogosultak. Sokan arra használják ezt az időt, hogy vidékre látogassanak és elmerüljenek a természet szépségeiben. A szabadban eltöltött idő ugyanis növeli vitalitásunkat, a jó közérzetünket, és lehetőséget nyújt a személyes fejlődésre. Tölts minél több időt a természetben és nevelgess növényeket az otthonodban.

Egymásba vetett bizalom

A kutatások azt mutatják, hogy minél magasabb az egymás iránti bizalom egy országon belül, annál boldogabbak az állampolgárok. 2022-ben egy kísérlettel tesztelték az emberek őszinteségét: 192 pénztárcát „hagytak el” a világ 16 városában, Helsinkiben pedig 12 pénztárcából 11 került vissza a tulajdonosához. A finnek megbíznak egymásban és értékelik az őszinteséget, még a gyereket is sokszor engedik felügyelet nélkül tömegközlekedni és a szabadban játszani. Gondoljuk át, hogyan építhetjük az egymásba vetett hitet a saját közösségünkben. Az olyan apró cselekedetek, mint hogy kinyitjuk az ajtót másoknak vagy átadjuk a helyünket a vonaton, nagy változásokat indíthatnak el.

Egy kis finn titok

Gyerekként tágra nyílt szemekkel kémleljük a környezetünket, de az évek múltával mindent magától értetődőnek veszünk. Pedig a világ dolgaira való rácsodálkozást érdemes tudatosan gyakorolnunk, hogy észre tudjuk venni a valódi szépséget. Az érdeklődés mellett a finnek a testmozgásra is esküsznek, ami még kis adagokban is képes javítani hangulatunkat.

Forrás: CNN, CNBC, New York Times, Fotó: Getty Images