Lehetünk boldogok, csak előbb válaszolnunk kell erre a 4 kérdésre

2024. május 16.
Ideje, hogy felhagyjunk a „mi lett volna, ha…” és „ha csak ez vagy az teljesülne” típusú gondolkodásmóddal. Ez ugyanis a legnagyobb ellensége a saját boldogságunknak a pszichológus szerint.
Boldogság 4 kérdés
  • Ugye érezzük, mennyire felesleges azon rágódni, ami meg sem történt, vagy ami történhetett volna?
  • Ahhoz kötni a boldogságot, hogy ha valami lenne vagy nem történt volna meg, esetleg máshogy, egyenes út a boldogtalansághoz.
  • A pszichológus elmondta, milyen négy kérdést tegyünk fel magunknak, ha boldogok akarunk lenni.

Ismerős mondatok? „Ha csak ezt a szerződést megkapnám…” vagy éppen „ha nekem is ilyen házam (feleségem, autóm, munkám, fizetésem, gyerekem stb.) lenne, boldog lennék”. Ezek a kijelentések sokkal erőteljesebben visszahúznak minket, mint azt el tudjuk képzelni.

A feltételes kijelentések a boldogság útjában

Az olyan jellegű kijelentések, amik bizonyos feltételekhez kötik a boldogságunkat, a hiányokra mutatnak rá. Viszont elfelejtünk miattuk örülni annak, ami van, nem éljük meg a jelen kiteljesedését, boldogságát

A pszichológus ezért azt tanácsolja, hogy ha boldogok akarunk lenni, tegyünk fel magunknak négy olyan kérdést, ami segít, hogy tisztábban lássuk a vágyainkat. Ezek ugyanis elvezetnek a cselekvésig, amivel elérhetjük ezeket.

4 kérdés a boldogsághoz a pszichológus szerint

1. Mi töltene el nagyobb elégedettséggel, mint amiben most vagyok?

A múlton alapuló „mi lett volna, ha?” típusú látásmódot cseréljük fel egy olyan nézőpontra, amikor a jövő felé vezető következő lépésére koncentrálunk. Ez az út vezet ugyanis a boldogság felé.

2. Számomra milyen a valódi boldogság? Miben ölt testet és milyen érzés?

Pontosan tudnunk kell, számunkra mi a boldogság, ha el akarjuk érni. Azonosítanunk kell, hogy néz ki, miben testesül meg és milyen érzés.

A boldogság eléréséhez őszintén válaszoljunk a pszichológus által feltett 4 kérdésre

A boldogság eléréséhez őszintén válaszoljunk a pszichológus által feltett 4 kérdésre

3. Mitől félek, mi történik, ha megteszek valamit?

Ha kérdéseket teszünk fel, az segít, hogy azonosítsuk a félelmeinket. Ezek a félelmek, szorongások tartanak minket vissza azoktól a cselekedetektől, amik boldoggá tehetnének. Ezért logikus szembenéznünk a konkrét félelmeinkkel, ha boldogok akarunk lenni.

4. Túlélhetem, amitől félek?

Persze, hogy túléljük a félelmeinket. Korábban is túléltük, és ezután is túl fogjuk. Ez csak egy újabb kihívás, amin át kell jutnunk, hogy elérjük a boldogságot.

Üljünk le, válaszoljunk ezekre a kérdésekre, ám ne várjuk, hogy azonnal kész feleletet tudunk adni mindegyikre. Lehet, hogy időre van szükségünk, mire sikerül átprogramoznunk magunkban a „mi lett volna, ha?” szemléletmódot, és a múltbeli félelmeinket levetkőzzük. Azután viszont már nem állhat semmi a boldogságunk útjába.

Forrás: Your Tango, fotó: Getty Images