Válság idején vállalkozni

2020. október 15.
A tavaszi karantén idején akadtak, akik úgy gondolták, hogy most vágnak bele egy korábban dédelgetett terv megvalósításába. Ők meséltek nekünk.

Mádi-Czeglédi Anna
helloblunny.hu (webshop – gyerekjátékok, ruhák)

A saját vállalkozás gondolata már egy jó pár éve foglalkoztatott minket a férjemmel, sokat ötleteltünk, hogy valami újdonsággal álljunk elő. Akartunk valamit, ami a miénk, valamit, amit mi tudunk irányítani, úgy ahogyan szeretnénk és teljes erőbedobással, úgymond szerelemből. Vártunk, mígnem megtudtuk, hogy kisbabánk lesz. Akkor realizáltuk, hogy létezik egy teljesen más világ, egy világ amit eddig nem ismertünk, tele babaruhával és játékokkal. A választék igen széleskörű és sok nem megfelelő minőségű termékkel találkoztunk. Ekkor határoztuk el, hogy ha lesz saját bizniszünk, akkor minőségi babaruhákat és játékokat fogunk árulni. Olyat, amit mi is szívesen vennénk Blankának.

online-vallalkozas-helloblunny

Aztán jött a vírus és jött a karantén, a férjem pedig home office-ban dolgozott. Egyre többször merült fel a beszélgetéseink során, hogy ha valamikor, akkor most biztosan jobban megéri webshopot üzemeltetni, mint üzletet nyitni. Úgyhogy belecsaptunk. Őszintén, fogalmam sem volt, mire vállalkoztam egy 4 hónapossal a karomon. Először is találnunk kellett egy webdesignert, könyvelőt… Rendkívül érdekes állapot, hogy bár hónapok óta dolgozunk velük, de személyesen még egyszer sem találkoztunk. Mindent e-mailen, telefonon vagy Skype-on keresztül oldunk meg. A férjemmel felosztottuk a feladatokat. Amíg ő a könyvelőt meg a vállalkozással kapcsolatos ügyeket intézte, én beszállító partnereket kerestem és tárgyaltam velük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Helloblunny (@helloblunny) által megosztott bejegyzés, Szept 23., 2020, időpont: 11:31 (PDT időzóna szerint)

Blanka nagyon jó baba, de még így is fejtörést okoz, hogy megfelelő arányban osszam be az időm a háziasszony, anyuka, feleség és a vállalkozó anyuka szerepek közt. Szerencsére manapság telefonon pillanatok alatt meg lehet osztani egy hirdetést a Facebookon vagy az Instán: ezeket becsempészem egy egy szabad percbe, amikor épp egyedül játszik. A nagyobb munkát igénylő feladatokat este altatás után csináltuk/csináljuk, illetve napközben, amikor alszik és már nincs más teendőm.

Minden reggel feladatlistát írok, akár csak a munkahelyemen tettem minden reggel. Csak itt az mosás, főzés, takarítás és termékfeltöltés mellett még a séta, etetés és pelus csere is szerepelnek️.

cukker_muvek

Cserti Csilla
Cukker Művek (kézműves cukrászda)

A Cukker Művek Nagykanizsán idén júliusban nyitotta meg kapuit. A csapatunk egy jól előkészített beruházást indított el februárban. Az alapot egy 10 éves tapasztalattal rendelkező pályázatíró csapat jelentette, amelyik éhezett az adminisztráció állandó homokviharában valami teremtő újra, és kreatívra. Miután a kollégáink közül ketten is cukrász végzettségűek, szinte egyértelmű volt új irány. A csapatot hat nő alkotja, a férfi erőt Zoli, a párom képviseli. Egymást inspiráljuk és támogatjuk a magánéletben és a közös vállalkozásban is. A női kollégák fele családos pici gyerekkel. A tavaszi vesztegzár idejét arra használtuk fel, hogy felkészüljünk. Tervezgettünk, bútoroztunk, eszközöket szereztük be, csinosítottunk, engedélyeztettünk.

cukker-muvek

Klasszikus webshopunk egyelőre nincsen. De nem rémülünk meg tőle, ha a helyzet hirtelen azt fogja megkívánni, hogy álljunk át kizárólag webrendelésre, és kiszállításra. Egy vállalkozó akkor maradhat talpon, ha képes alkalmazkodni a változásokhoz. (A Facebookon ITT találod őket!)

nadtetos-haz-balatonszolos

Karácsony Ildikó
A Nádtetős Ház (szálláshely Balatonszőlősön)

A párommal szép nagy mozaikcsaládként összesen öt gyermeket nevelünk. A vendéglátás a vérünkben van: a páromnak étterme és bisztrói vannak, nekem pedig szépségszalonjaim. Mondanom sem kell, a vírus és az általa okozott válság milyen mélyen sújtotta ezeket a területeket. A nádtetős házikót három éve vettük – nekem gyerekkori álmom volt egy nyaraló Balatonszőlősön. A karantén alatt leköltöztünk a házikóba, és folyamatosan szépítgettük, építgettük. A megosztási vágy már korábban is élt bennem, sokszor fogadtunk vendégeket, de az ötlet, hogy ezt vállalkozás szintjén is lehetne csinálni, csak a karantén idején ötlött fel bennünk. Újrafestettük a bútorokat, befejeztük az elmaradásokat, lett weboldalunk, engedélyünk, és minden ment a maga útján. Május közepére már szinte az egész nyár be lett foglalva. Persze magunknak is hagyunk benne helyet, mert nem tudnánk nélküle élni, de feltett szándékunk, hogy bővíteni fogjuk.

Nézd meg a képeket!

7 fotó megtekintése

A gyerekek is nagyon szeretik, hogy vendégeket várhatnak, megmutatják ilyenkor a „szobájukat”, körberollereznek a környéken, és még sütit is szoktak sütni az érkezőknek. Szeretem, hogy ők is részt tudnak ebben venni, és azt látják az egész válságból és nehéz helyzetből, hogy nem ölbe tett kézzel ültünk, hanem megtaláltuk a megoldást, amiben sok az öröm és új kihívás is. Hálás vagyok, hogy így alakult, és óriási a kísértés, hogy a pesti lakásunkat elcseréljük egy másik balatoni ingatlanra.

Szerző: Balázs Laura