A tojás többnyire a legolcsóbb, leggyorsabb és legegyszerűbb opció, legyen szó reggeliről vagy vacsoráról. De ha szeretnénk a rántotta-tükörtojás-keménytojás szentháromságon túlmutató, és nem mellesleg ezeknél laktatóbb fogással előállni, próbáljuk ki az alábbi receptet! A titok a polenta, vagyis a kukoricadarából főzött kása – ez szerencsére gyorsan elkészül, változatosan ízesíthető és segít egy kis tartalmat csempészni a tányérunkra. Az itt leírt verziót egyébként nyugodtan vegyük csak iránymutatásnak, és turbózzuk fel kedvünkre az ételt – attól függően mik a kedvenc reggeli- vagy vacsora alapanyagaink!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sózatlan vaj
- 1 csésze gyorsan elkészülő polenta-mix
- 1 csésze zsíros tej
- 1/2 csésze mozzarella vagy más sajt lereszelve
- néhány szelet vékonyra vágott felvágott (például sonka, bacon vagy szalámi – elhagyható)
- 1 csésze spenót durvára vágva
- 8 nagyobb tojás
- 1/2 csésze reszelt parmezán
- 1/4 csésze bazsalikomlevél durvára tépkedve (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy közepes tepsit vajazzunk ki és tegyük félre!
- Forraljunk fel 4 csésze vizet, adjuk hozzá a polentát és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük puhára a kukoricadarát, míg buborékozni kezd a felszíne. Gyorsan keverjük bele a tejet, a vajat és a mozzarellát – ne aggódjunk, ha kicsit folyósnak tűnik, sülés közben szilárdul még.
- A polentát öntsük a tepsibe és kanállal képezzük 8 kis mélyedést benne – ezekbe üssük a tojásokat. Szórjuk meg spenóttal, felvágottal és parmezánnal majd 10-15 perc alatt süssük össze. Friss bazsalikommal megszórva, melegen tálaljuk!
NYT Cooking