- Lassan kijelenthetjük, hogy az év itala 2022-ben az eszpresszó martini lesz, mivel egy kis csavarral nemcsak az idei nyarat, de úgy tűnik, az őszt is ez a koktél uralja majd.
- A mézeskalácsfűszer nem csak süteménybe jó, az italoknak is isteni aromát adhat.
- A forralt bor méltó vetélytársra talál a mézeskalácsfűszeres eszpresszó martini formájában.
Csavarjunk egyet a klasszikus eszpresszó martinin ősszel, és tegyünk egy csipet mézeskalács-fűszerkeveréket bele, így tökéletes őszi koktélt kapunk. A kevéske fekete bors gondoskodik majd róla, hogy belülről melegítsen az ital. A hozzávalók maradékait pedig elhasználhatjuk desszertekbe vagy éppen tésztaszószba is akár.
Hozzávalók:
- 225 ml frissen főzött kávé, szobahőmérsékleten
- 45 ml kávélikőr
- 45 ml vodka
- 3 teáskanál sötét barnacukor
- 2 teáskanál natúr sütőtökpüré
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
Elkészítése:
- Töltsük a kávét jégkockatartóba, fagyasszuk le. Ez nagyjából 4 órát vesz igénybe.
- Keverjük össze a hozzávalókat, míg sima és homogén állagú nem lesz a kávé jégkockákkal. Töltsük két lehűtött martinis pohárba, majd azonnal tálaljuk.
Tápanyagok
1 koktél tartalmaz: 154 kalória, 18 g szénhidrát, 15 g cukor, 14 g hozzáadott cukor, 4 mg folsav, 2 mg K-vitamin, 8 mg nátrium, 17 mg kalcium, 9 mg magnézium, 10 mg foszfor, 109 mg kálium.
Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images