Még tavasz előtt kezdj bele az otthoni bőrhámlasztásba

2023. február 16.
Hamarosan beköszönt a tavasz, amire az arcbőrünket is ideje felkészíteni. A napi bőrápolási rutinon ugyan nem szükséges változtatni, de egy időszakos hámlasztókúra látványos eredményekkel járhat.
otthoni-borhamlasztas-alapjai
  • Legkésőbb tavaszig, vagy ősztől érdemes belevágni.
  • A fiatalabb és érettebb bőrnek is jót tesz a bőrhámlasztás.
  • Fontos a napvédelemre is ügyelnünk mellette

A hámlasztás szinte bármilyen bőrrel csodákat tud tenni, de fontos, hogy mindig az adott problémának és élethelyzetnek megfelelő kozmetikumot válasszuk. Ez a kezelés korhoz sem kötött: a fiatalabb és érettebb bőrnek ugyanúgy hasznos lehet. Az időzítés azonban nem mindegy, hiszen egy ilyen kezelés után a bőr sokkal érzékenyebbé válik a napfényre, ezért is érdemes legkésőbb kora tavaszig beiktatni. Arról nem is beszélve, hogy egy hámlasztókúrát követően a bőrük sokkal élettel teltebb, látványosan fiatalosabb lesz.

Otthoni hámlasztás mesterfokon

Sőt, ma már az sem lehetetlen, hogy mi magunk, akár otthon elvégezzünk egy ilyen kúrát. Az otthoni hámlasztás gondolata sokak számára még mindig félelmetesnek tűnhet, hiszen a savtartalmú hatóanyagok első hallásra mindenképpen szakember bevonását igényelnek. Ma azonban már számos olyan készítmény létezik, amelyeket otthon is bátran használhatunk. Sőt, sok natúr kozmetikum is van, ami olyan természetben található savakat tartalmaz, mint a tejsav vagy akár a gyümölcssavak. Fontos azonban, hogy mielőtt bármibe belevágsz, ismerd meg a bőrödet, és a kozmetikusoddal konzultálva állapítsd meg, mely típusú hatóanyagok lesznek számodra a legmegfelelőbbek, és milyen intenzitással használd azokat.

„Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egyes növényeknek milyen sok felhasználási módja van, hogy egy egyszerű alma vagy szőlő sokkal többet is tehet értünk, mint a napi gyümölcsadag kipipálása. Ez a két összetevő a regeneráló és hidratáló hatásáról ismert naspolyával és tejsavval megfelelően kombinálva segítséget nyújthat a bőr felszínén található elhalt hámsejteket eltávolításában, segíthet a bőr megújulásában, javíthatja vízmegkötő képességét és ráncsimító hatása is van. És, ami a legfontosabb: a gyümölcsös közegnek köszönhetően a hatóidő után sem károsítja a bőrfelületet, csak a bőrfelszínen hat, így tényleg biztonságos, akkor is, ha valaki először próbája ezt a kezelést – vallja Saliga Barbara, az Ilcsi kozmetikusa. – Ez azonban önmagában nem elég a tökéletes hámlasztókúrához. Szükség van néhány olyan elemre is, ami fokozza a vér és nyirokkeringést is, így segítve a bőr megfelelő vér- és oxigénellátását. Erre pedig semmi sem alkalmasabb, mint egy igazi hungarikum, a minden magyar étel alapjául szolgáló erős paprika. A benne található kapszaicinnek számos élettani hatása van, többek között a keringési rendszerre és a gyomorműködésre, zsályával és diólevéllel együtt viszont igazi bőrmegújító fegyverré válik.”otthoni-borhamlasztas-alapjai

Mikor nem jó hámlasztani?

  • A terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt a hámlasztás – sem otthoni, sem pedig kozmetikai környezetben.
  • A hámlasztás fényérzékenyítő hatású, így érdemes csak ősztől kora tavaszig beiktatni. 
  • A hámlasztókúra ideje alatt szigorúan kerülendő a szoláriumozás, napozás és a bőrradírozás is.
  • A kúra megkezdése előtt érdemes tüzetesen átnézni az összetevők listáját, hiszen ha valaki például hisztamin- vagy kapszaicin-érzékeny, annak az erős paprikatartalmú készítmények károsak lehetnek.
  • Fontos betartani a készítmények javasolt hatóidejét. Ha korábban vagy később kerül eltávolításra a pakolás, az bőrsérülést, vagy fokozott kipirosodást okozhat.
  • A kúra elején vagy akár közben érzett csípő érzés rendben van, hiszen így dolgoznak a hatóanyagok. Változó, hogy ez az érzés kinél meddig tart, de a folyamat előrehaladtával ennek mindenképpen csökkennie kell – van, hogy teljesen el is múlik.
  • Az otthoni hámlasztás előtt mindenképpen érdemes kozmetikussal, bőrgyógyásszal konzultálva kiválasztani a megfelelő termékeket és megállapítani a kúra módját és hosszát.

    arcpakolas-bor-hamlasztas

Extra tippek!

Fényvédelem
Nem csak nyáron szükséges a napvédelem, ugyanis még a borús, felhős napokon is érheti bőrünket erős UV-sugárzás. A hűvösebb időkben is használhatunk naptejet, vagy választhatunk akár fényvédővel ellátott hidratáló arckrémet vagy alapozót is.

Maszkos táplálás és gazdag hidratáló
Az extra táplálás különösen fontos ilyenkor a bőrnek, jöhet egy kényeztető, regeneráló arcpakolás, maszk. Ezzel akár azonnali eredményeket is elérhetünk a bőrfeltöltés terén. A napi rutinunkban pedig figyeljünk arra, hogy tápláló, gazdagabb arckrém szerepeljen.

Fotó: Getty Images, Unsplash