Ez a cukrászcsoda lett 2024-ben Magyarország Tortája!

2024. augusztus 01.
Az idén már tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája versenyen Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a Mákvirág fantázianevű torta győzedelmeskedett, de külön kitüntetéssel jutalmazták a cukormentes változatot is. A legjobb hír pedig, hogy a remekműveket hamarosan mi magunk is megkóstolhatjuk!
Magyarország Tortája 2024 Mákvirág

A Magyarország Tortája versenyt minden évben változatos témakörökben rendezi meg a Magyar Cukrász Ipartestület. Ám egyvalami sosem változik: az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként felvételt nyert versenybe kizárólag kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár nak. Az alkotások szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Az idei versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdették meg, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Új, kreatív torták nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit hazai szuperételnek számító alapanyagok alkotják. Az alábbiak közül minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kék szőlő, étcsokoládé, zab.

Az idei Magyarország Tortája versenyen is elvárás volt, hogy a munkák  minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket vagy egyéb tésztarétegeket. Ennek célja, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.

A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

A Magyarország Tortája 2024 nyertesei

A győztes MÁKVIRÁG készítője, Kovács Alfréd számára (Édes Vonal Cukrászda – Vác) a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. Mesebeli torta, melyben hangsúlyosak a gyerekkor ízei.  A fehércsokoládé-krém lágy textúrájával a fanyar fekete ribizli ízvilága alkot remek kontrasztot. De épp ilyen jól áll mellé a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

A Mákvirág torta büszke megalkotója, Kovács Alfréd Erdélyi Balázs szakmai elnökkel

A Mákvirág torta büszke megalkotója, Kovács Alfréd Erdélyi Balázs szakmai elnökkel

A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” torta lett. A harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.

2024 cukormentes Magyarország Tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Ebben a megmérettetésben a nyertes torta a Zöld Málna lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai.

A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehér csokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet. Emellett mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

A Magyarország Tortája 2024 cukormentes verziójának győztese a Zöld málna

A Magyarország Tortája 2024 cukormentes verziójának győztese a Zöld málna

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálhatók a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

Forrás: Cukrásznet, fotók: Facebook