Veszélyes lehet a kelbimbó fogyasztása – több egészségügyi kockázata is van

2024. szeptember 03.
Bár a kelbimbó alapvetően nagyon egészséges zöldségnek számít, vannak olyan állapotok, amelyek mellett egyáltalán nem javasolt nagy mennyiségű fogyasztása.

A viszonylag megosztó ételnek számító kelbimbóval kapcsolatban alapvetésnek számít, hogy ezek a kis zöld gömbök a legegészségesebb zöldségek közé tartoznak. A szülők is erre hivatkozva igyekeznek belediktálni a gyerekekbe, és ezért igyekszenek beilleszteni étrendjükbe az egészségtudatosan táplálkozók. Csakhogy a kelbimbó számtalan egészségügyi előnye mellett meglepő kockázatokat is tartogathat. Épp ezért egyáltalán nem biztos, hogy mindenki jól jár – nagy mennyiségű – fogyasztásával.

A kelbimbó meglepő egészségügyi kockázatai

Ugyan a kelbimbó számos vitamint, tápanyagot és rostot tartalmaz, vannak olyan egészségügyi problémák, amikor nem javasolt a fogyasztásuk. A kelbimbó magas K-vitamin-tartalma miatt például csökkentheti a véralvadásgátló gyógyszerek hatékonyságát azoknál a betegeknél, akik ilyen készítményeket szednek. A kelbimbó ráadásul goitrogén, vagyis gátolhatja, illetve megzavarhatja a pajzsmirigy működését, ami különösen akkor jelenthet gondot, ha valaki eleve pajzsmirigyproblémákkal küzd. Fontos leszögezni, hogy ezek a figyelmeztetések a kelbimbó nagy mennyiségű fogyasztására vonatkoznak, kis mennyiségben jó eséllyel nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot.

A kelbimbó magas tápanyagtartlmú növény, amit változatosan készíthetünk el, bizonyos betegségek és gyógyszerek mellett azonban mégsem ajánlott fogyasztanunk

A kelbimbó magas tápanyagtartalmú növény, amit változatosan készíthetünk el, bizonyos betegségek és gyógyszerek mellett azonban mégsem ajánlott fogyasztanunk

A fenti problémák mellett a kelbimbó hétköznapibb panaszokat is okozhat: fogyasztása fokozott gáztermelődéshez és puffadáshoz vezethet. Ennek oka a kelbimbó igen magas rosttartalma, ami miatt sokan nehezebben emésztik meg ezt a zöldséget. Mindez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kelbimbót örökre száműzni kellene az étrendünkből, hiszen ahogy korábban is említettük, tényleg nagyon egészséges zöldségről van szó.

Ezért érdemes kelbimbót enni

Ha nincs véralvadási vagy pajzsmirigyproblémánk, nyugodtan fogyaszthatjuk bőséggel az őszi szezon egyik sztárzöldségét. A már említett magas rosttartalma mellett – mely hozzájárul az egészséges emésztéshez és a stabilabb vércukorszinthez – a kelbimbó rengeteg makro- és mikrotápanyagot tartalmaz, illetve olyan különleges növényi összetevőket is, melyek számos pozitív egészségügyi hatással bírnak. A kelbimbóban található K-vitamin a csontok egészségéhez járul hozzá, a C-vitamin az immunrendszert erősíti, a folsav pedig kiemelten fontos a reproduktív korban lévő nők számára.

A kelbimbóban emellett olyan vegyületek is találhatóak, melyik segítik a méregtelenítő enzimek termelődését a szervezetben, illetve védelmet nyújthatnak a gyulladásos folyamatokkal szemben is.

Sőt, a kelbimbóban megtalálható egy kéntartalmú növényi összetevő, a glükozinolát, amelyből izotiocianát termelődhet, amit pedig bizonyos kutatások összefüggésbe hoztak bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával. Ugyanúgy a glükozinolát felelhet egyébként a pajzsmirigy-problémákért is, de ha egészséges a pajzsmirigyünk, tényleg csak jól járhatunk a kelbimbóval.

Így fogyasszuk a kelbimbót!

Szeptember elejére már mindenhol találkozunk az élénkzöld kelbimbóval, amit nemcsak pozitív élettani hatásai, de az íze miatt is megéri fogyasztani. Sütve jön ki igazán édeskés, földes karaktere, de a legjobban akkor járunk, ha ügyelünk rá, hogy megőrizze roppanósságát. A kelbimbó nagyon sokoldalú zöldség, hiszen rengetegféle meleg saláta készülhet belőle, de főzeléknek vagy levesnek is pazar. Jól passzol húsokhoz, és nagyon jól állnak neki az olajos magvak (például a dió vagy a pekándió) és az édesebb gyümölcsök, aszalványok is. 

A legtöbben a szétfőtt, menzás verzió miatt őriznek rossz emlékeket erről a zöldségről, pedig megfelelően elkészítve a kelbimbó az asztal sztárja lehet.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images