Hogyan vedd rá a gyereked, hogy több zöldséget egyen?

2015. június 02.
Brokkoli, spenót, kelbimbó... többnyire ellenségei a legtöbb gyereknek. Itt van néhány megoldás a „de nem akarom”-ra!

A gyerekek valamiért gyakran „hivatalból” nem fogyasztanak zöldséget, és mindenféle empirizmust elutasítva vágják falhoz a brokkolit vagy a sárgarépát. Megpróbálhatunk a lelkükre beszélni, vagy édességmegvonással fenyegetni, de néha nem árt néhány apró fogás, hogy a zöldség vita nélkül lecsússzon a torkokon.

Csempéssz zöldséget a finomságokba!

Persze nem szép dolog kijátszani a gyerekeket, de biztosan nem fogják bánni, ha kedvenc nassolnivalójukba egy kis észrevétlen vitamintartalom is kerül. Bátran süthetünk cukkinit a muffinba, vagy akár karfiolt a csokoládétortába, de feldobhatjuk zöldségekkel a kedvenc tésztaéleteket is. Az íz szinte alig fog változni, csak kicsit különlegesebb lesz a csemege, a sok vitamin pedig megtalálhatja útját a gyerekek szervezetébe.

Turmixba vele!

Ki ne imádná a gusztusos, élénk színű, izgalmas turmixokat? Egy hatalmas pohár, csordultig színes vitaminbombával, bele egy vidám szívószál, és biztosan egy gyerek sem fogja kényeskedve félrehúzni a száját. A gyerekek kedvenc gyümölcseivel, például banánnal vagy eperrel keveredve olyasmiket is beleturmixolhatunk az italokba, mint a brokkoli, vagy a spenót. 

Egészséges jégkrémcsodák

Biztosan sokan ismerik azt a fajta jégkrémet, amikor a joghurtba, vagy valamilyen ízesített anyagba csak egy pálcikát kell beleszúrni, és a saját mélyhűtőnkben készül el az édesség. Miért ne kerülhetne egy izgalmas, színes gyümölcs-zöldség pürébe az a pálca? Nyári napokra kötelező egészséges nassolnivaló.

De, játssz az étellel!

Mert a gyerekek esetében sem mindegy a tálalás. Persze nem minimalista fine diningra kell gondolni, hanem vidám, játékos tányérokra, mosolygós paradicsomszemekre és nevető uborkaszájra. De az is jó csel lehet, ha a kevésbé kedvelt falatok mellé jól bevált ízeket párosítunk, például megpróbálhatunk valamilyen finom mártogatóst készíteni a zöldségek mellé.