Mit árul el a születési sorrendünk a párkapcsolati igényeinkről?

2024. szeptember 18.
Nemcsak a személyiségünket, hanem a párkapcsolati igényeiket is meghatározza, hogy hányadik gyerekként születtünk a családba, vagy van-e egyáltalán testvérünk.
születési sorrend párkapcsolat
  • Születési sorrendünk hatással van arra, hogy kikhez vonzódunk.
  • Komoly hatással van a személyiségünkre, hogy hányadik gyerekként születtünk a családba.
  • Ezt árulja el a születési sorrendünk a párkapcsolati igényeinkről.

Ha sok időt töltesz a TikTokon, valószínűleg már hallottál arról, hogy az, hogy hányadik testvérként születtünk a családba, hatással van az emberi kapcsolatainkra és személyiségünkre. Ez az elmélet viszont nem csak egy szórakoztató TikTok-trend, hanem pszichológiailag is alátámasztott tény.

„A testvéreid abszolút hatással lehetnek romantikus életedre, mert ez az első olyan dinamika, amikor megtanuljuk, hogyan kommunikáljunk valakivel” – magyarázza Karen Stewart kaliforniai szex- és párterapeuta. Ezért logikus, hogy a legidősebb testvért gyakran olyan partnerek vonzzák, akik utolsóként születtek a családba.

Alfred Adler osztrák pszichológus szerint a születési sorrend nem csak a személyiségünket alakítja, hanem azt is, hogyan viselkedünk az életünk különböző területein és hogy milyen partnert keresünk.

Az elsőszülöttek

A legidősebb gyerekek megszokták, hogy vezető pozícióban vannak, és gyakran kiváló problémamegoldó képességgel rendelkeznek. Ráadásul általában igyekeznek az emberek kedvében járni, és sokat aggodalmaskodnak. A randik terén szeretik kézbe venni a gyeplőt, odaadóak és megbízhatóak. Nehezebben tudnak viszont másokhoz alkalmazkodni és problémáik adódhatnak a rugalmassággal.

A középső gyerekek

Felnőttként a középső gyerekek gyakran keresik a saját identitásukat. A testvérek közötti állandó huzavona miatt a középső gyerekek gyakran magukra vállalják a béketeremtő szerepét, viszont emiatt gyakran sok munkával jár számukra a párkapcsolataik menedzselése.

Ez időnként ahhoz vezet, hogy az érintettek konfliktuskerülők, vagy épp ellenkezőleg, verbálisan harciasabbak lesznek, mert megszokták, hogy meg kell küzdeniük azért, hogy meghallják őket.

A legkisebb gyerekek

A legkisebbeket gyakran elkényeztetik. Nem is csoda, ha extrovertált felnőttek válnak belőlük, hiszen míg idősebb testvéreiket szigorúan fogják, addig őket általában lazább pórázon tartják. Magyarul: általában mindig mindent megúsznak.

Ennek ellenére a legkisebb testvérek hozzászoktak ahhoz, hogy tekintélyes emberek veszik körül őket, ezért hajlamosak a társfüggőségre. Vidám jellemük és kalandvágyuk vonzó lehet egy szabálykövető elsőszülött és középső gyerek számára, hiszen spontaneitásuk izgalmat csempész a párkapcsolatukba.

Az egykék

A kommunikáció kritikus pont lehet az egykék számára, mert megszokták, hogy rájuk összpontosul a körülöttük lévő felnőttek figyelme, ugyanakkor érzelmileg érettebbek lehetnek, hiszen gyerekkoruktól kezdve idősebbekkel voltak körülvéve. Sztereotip módon azok, akiknek kiskorukban nem kellett osztozkodniuk a játékokon, felnőttként gyakran nehezen osztják meg szabadidejüket és közös terüket a partnerükkel.

Ők a legkompatibilisebb párok

Stewart szerint az elsőszülöttek és a legkisebbek a legkompatibilisebb párosítás. A legidősebb gyerekek hozzászoktak ahhoz, hogy valakiről gondoskodhatnak, a legkisebbek pedig  ahhoz, hogy vezetik őket.

Ugyanez vonatkozik az elsőszülöttekre és az egykékre is. Egy testvérek nélkül felnövő ember általában olyan valakit keres maga mellé, aki gondoskodik róla. Ráadásul, míg az egykék menekülnek a konfliktusok elől, addig az elsőszülöttek nem rettennek meg tőlük.

Meglepő módon a középső gyerekek is az elsőszülöttekkel jönnek ki a legjobban. Ő lehet ugyanis számukra az a támogató partner, aki kiskorukban soha nem volt mellettük. Eközben a középső gyerekek figyelmesek, de csendesek. Kiváló közvetítők, ami segít eligazodni a nehéz beszélgetésekben, amelyekben a legidősebbek szeretik átvenni az irányítást.

Ezek után már meg sem lepődünk azon, hogy kevésbé leszünk kompatibilisek valakivel, akivel ugyanabban a sorrendben születtünk!

Forrás: Womens Health, Fotó: Getty Images