Ezekre az intő jelekre kell figyelni egy párkapcsolat első hat hónapjában

2024. április 06.
Pszichológus és párkapcsolati szakértők mondják el, melyek azok a red flagek, amelyekre mindannyiunknak figyelni kellene egy párkapcsolat első hat hónapjában. 
Intő jelek párkapcsolat

Előfordult már veled, hogy randizni kezdtél valakivel, és az első pár hónapban rájöttél, hogy a másik mégsem az a személy, akinek eleinte gondoltad? Hetek, hónapok kellettek hozzá, hogy a párod kimutassa a foga fehérjét? 

A szerelem, vonzalom korai szakaszában nagyon is hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni az intő jeleket, éppen ezért a Buzzfeed pszichológusokat és párkapcsolati szakértőket kért meg, hogy mondják el, melyek azok a red flagek, amelyekre mindannyiunknak figyelni kellene egy párkapcsolat első hat hónapjában. 

A kontroll alig észrevehető jelei

„Apró és finom próbálkozások a másik irányítására. Furcsa megjegyzések tehet például a barátaidra, azzal a céllal, hogy végül szakítsd meg velük a kapcsolatot. A pénzzel kapcsolatban is lehetnek intő jelek: például, ha sosem hagyja, hogy fizess, még ha ragaszkodsz is hozzá, vagy ha éppen mindig neked kell fizetned, vagy olyan megjegyzéseket tesz a pénzzel kapcsolatban, amelyek miatt kellemetlenül érzed magad. Nem örül neki, ha egyedül, nélküle töltöd az idődet, mérges lesz, ha nem válaszolsz azonnal a hívásaira és üzeneteire (különösen az idő előrehaladtával). Tombolni kezd, majd bőségesen bocsánatot kér. Levegőnek néz, amikor ideges (azaz fegyverként használja a csendet). Mindezek annak a jelei, hogy manipulálni és kontrollálni igyekszik téged a párod.”

Határok, elvárások, kommunikáció

„Egy kapcsolat három fő pillére: a határok, az elvárások és a kommunikáció. Ha egy új kapcsolatban nem tudod megfogalmazni a határaidat, vagy a másik rendszeresen átlépi azokat és nem tartja tiszteletben, az egy hatalmas red flag. Ha nehezen kommunikálsz a pároddal, és azon kapod magad, hogy inkább megváltoztatod a valódi érzéseidet vagy a valódi jelentését annak, amit mondani akarsz, az szintén intő jel. Ha nem egyeznek az elvárásaitok a kapcsolatotokra nézve, annak általában szomorú vége lesz.”

Erőfeszítésekbe kerül, hogy kommunikáljatok egymással.

Hibáztatás és felelősséghárítás

„Gyenge konfliktuskezelési készség. Ha a párunk mindig minket hibáztat mindenért, és nem vállalja a felelősséget. Soha nem kér bocsánatot, vagy csak akkor, ha rá van kényszerítve. Nem kommunikálja a szükségleteit, de ha azok nem teljesülnek, akkor dühvel és nehezteléssel reagál. Ezek mind olyan jelek, amikre nagyon fontos lenne odafigyelni.”

A fizikai erőszak korai jelei

„Amikor egy férfi csak úgy, poénból megmarkolja a nyakad. Képzeld el, hogy egymás mellett álltok, ő átkarol téged, és a kezét a nyakad elejére teszi. Ez egy fontos jele annak, hogy valamikor a későbbiekben akár fizikailag is bántalmazhat majd. Hasonlóképpen, a férfiak, akik a csuklódnál fogva megragadnak, hogy kövessed őket valahová. Ez is annak a jele, hogy nem tiszteli a testi autonómiádat, és valószínűleg fizikailag is erőszakoskodni fog veled.”

Birtoklási vágy és féltékenység

„Romantikusnak tűnhet, hogy az új partnered állandóan hívogat, mindig látni akar, és mindig veled akarja tölteni az idejét. De pontosan ezek a viselkedési mintái a manipulatív és birtokló partnernek, aki irányítani akar téged. A féltékenységet is hajlamosak vagyunk romanticizálni, pedig ez is egy nagyon erős red flag lehet. Egy egészséges partner teret ad neked, és megérti, hogy a kapcsolatotokon kívül is van életed.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images