A 23 éves nőt majdnem megölte a bölcsességfoga – Mit nem vettek észre az orvosok?

2024. szeptember 29.
Egészen addig azt hitték, csak influenzás a 23 éves Caitlin Alsop, míg a nyelve feketedni nem kezdett. A bölcsességfoga majdnem megölte a fiatal nőt, aki azt reméli, történetével többen felfigyelnek a szepszis veszélyeire, ami az elfertőződött fogától indult.
Bölcsességfog fertőzés szepszis Caitlin Alsop
  • Caitlin Alsop életveszélyes állapotba került a bölcsességfoga miatt, ami szepszist okozott a szervezetében.
  • 9 napig volt kómában és egy évig nyitott sebekkel kellett élnie, hogy legyőzze a bölcsességfoga miatt keletkezett fertőzést.
  • A 23 éves nő elmondása szerint olyan érzés volt, mintha belülről égne a teste a szepszis miatt.

Az ausztrál nő azt gondolta, csak influenzás. Azonban kiderült, hogy életveszélyes állapotba került: szepszis alakult ki nála a bölcsességfoga miatt. Történetét azért meséli el, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon a szepszis, ami életveszélyes állapotot jelent.

A bölcsességfog az életére tört

A 23 éves Caitlin Alsopnál időről időre előjöttek piros kiütések az arcán. „Több orvosnál is jártam – meséli Alsop –, de nem gondoltam, hogy bármi komolyabb lenne. Végül influenzaszerű tüneteim lettek.” Az orvos is megállapította a fertőzést, és azt tanácsolta a fiatal nőnek, pihenjen, míg jobban nem érzi magát.

Nem nagyon akart javulni a betegsége, és amikor egy barátjával vacsorázott, a dolgok hirtelen még súlyosabbra fordultak. Evés közben úgy érezte, ráharapott a nyelvére. Később a nyelve feldagadt és intenzív nyálelválasztás indult be a nőnél. Azt gondolta, allergiás reakció lehet valamire, amit evett, ezért antihisztamint vett be. De le se tudta nyelni a bedagadt nyelve miatt.

Ekkor azonnal a kórházba ment, ahol az orvosok szintén azt gondolták, anafilaxiás sokkot kapott, és az ilyenkor szokásos szerekkel kezelték az egyébként életveszélyes állapotot. A tünetek viszont nem enyhültek.

Ekkor kék és piros kiütések jelentek meg Alsop testén és kezdte elveszíteni az eszméletét. A nyelve elfeketült, és az orvosok ekkor állapították meg, hogy nekrotizáló fasciitis, azaz húsevő baktérium támadta meg. (De nevezik Ludwig-anginának is a kifejezetten a nyelv alatt jelentkező fertőzést.)

Azonban a CT-vizsgálat elvégzéséig nem derült ki, hogy az életveszélyes állapotot mi váltotta ki: Alsop bölcsességfoga. „Nem fájt, nem voltak tüneteim és majdnem megölt egy este alatt” – mondta a fiatal nő.

Gyógyulás a szepszis után

Sürgősségi műtéttel távolították el Alsop bölcsességfogát. A nőt 9 napig kómában tartották, miután a nyak oldalán futó vénája is összeesett a szepszis miatt. „Sosem gondoltam volna, hogy egy fertőzés ilyen súlyos lehet. Ahogy a legtöbb fiatal, én is azt gondoltam, hogy erős a szervezetem, nem lehet baj. Éltem az életem, majd egyik pillanatról a másikra úgy éreztem, mintha belülről égnék” – folytatta Alsop.

A nő sebeit nyitva kellett hagyni majdnem egy évig, hogy gyógyulhassanak és kitisztuljon a fertőzés, ami tulajdonképpen esetében szepszis volt.

Mi az a szepszis? 

@comatoconfidence

Just to say a huge THANK YOU to every single person 🌏 -organisations, healthcare workers, media outlets, researchers, patients and families – who helped this #sepsisawarenessmonth . For sharing your story, sharing our stories, fighting for a better outcome, supporting patients and those impacted by loss. Especially, thank you to @sepsisuk @uksepsistrust @sepsisalliance and Sepsis Australia for bringing sepsis the attention it deserves and to the healthcare workers fighting everyday on the frontline. Together, we can make a difference and save lives. 💕 The entire global sepsis community . . . #sepsisawareness #worldsepsisday #sepsis #september #sepsissurvivor #comasurvivor #sepsisloss #comatoconfidence

♬ original sound – Caite – Coma to Confidence

Ahogy a Mayo Klinika ismertetőjéből is kiderül, a szepszis a test nem megfelelő reakciója egy fertőzésre. Alsop esetében az elfertőződött bölcsességfogra. A fertőzéssel szembeni harc akadályozza a szervek működését, és amikor a károsodás súlyossá válik, az életveszélyes állapothoz vezethet.

„Nagyon félelmetes – jelentette ki Alsop. – És ami a legfélelmetesebb, hogy mennyien írnak nekem, hogy hasonlón mentek keresztül. Vagy éppen azután, hogy látták a történetemet, rettegnek attól, hogy velük is megesik.”

Alsop szeretné, ha minél többen tudnának a szepszisről, a kockázatokról és a tünetekről. „Azért dolgozok, hogy ne haljon meg senki a szepszis miatt. Elszántan küzdök azért, hogy jobb hely legyen ez a világ és egészségesebb.”

Forrás: People, fotó: Caitlin Alsop