Ez a veszélyes baktérium tanyázik az emberek szájában

2023. június 13.
Nem csak azért nem szabad megharapnunk másokat, mert udvariatlanság és durvaság. Akár veszélyes is lehet, hiszen az ember szájában nagyjából 700 baktériumfaj él. Köztük akár a veszélyes húsevő baktérium is.
Akár húsevő baktérium is élhet a szánkban
  • Amerikában nagy port kavart nemrég az az eset, amikor egy férfinek húsevő baktérium fertőzte meg a lábát, miután egy családtagja megharapta.
  • Donnie Adams túlélte, ám az orvosai elmondása szerint közel járt ahhoz, hogy szepszis alakuljon ki nála.
  • Dr. Frank Brink, a férfi kezelőorvosa szerint egy ember harapása sokkal fertőzőbb lehet, mint például egy kutyáé.

Az amerikai Donnie Adams éppen csak túlélte a húsevőbaktérium-fertőzést. A betegséget az okozta nála, hogy egy rokona megharapta a csípőjét, miután összekaptak egy kicsit a családi összejövetelen. A férfi három hónapot töltött kórházban, kétszer műtötték, és most újra kell tanulnia járni. Már otthon lábadozik, és a családtag, aki megharapta, nagyon sajnálja, hogy beteg lett miatta. 

A szakemberek szerint a férfi esete ritka, ám nem egyedülálló. „Az ember harapása több kórokozót vihet át, mint egy kutyáé – mondta Dr. Fritz Brink, a férfit operáló sebész, sebgondozási specialista a floridai Northside Kórházban. – Normális, hogy baktériumok vesznek minket körül. De még a normális baktériumok is okozhatnak problémát, ha olyan helyre kerülnek, ahol nem normális a jelenlétük.”

Mi van a szánkban?

Az ember szájában rengeteg baktérium él. Nagyjából 700-féle. A száj baktériumflórája mindenkinél más és teljesen egyedi. Számos tényező határozza meg, milyen mikrobák élnek a száj belsejében:

  • étrend
  • iszunk-e alkoholt és mennyit
  • milyen gyakran és hogyan mosunk fogat
  • volt-e édesanyánknak fogínybetegsége

A szánkban élő baktériumok egyensúlyban léteznek, együtt dolgoznak, hogy egészséges és fertőzésmentes legyen a szánk belseje. Ám az a kórokozó, ami bennünk éldegél, valaki másnak a véráramában komoly problémákat okozhat.

Hogyan okozhat az emberi harapás húsevőbaktérium-fertőzést?

A húsevő baktérium nagyon ritka esetben kerül csak nyílt sebbe (például tetoválás vagy piercing készíttetése a leggyakrabban jelentett esetek). A baktérium azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan terjed, elpusztítja a lágy kötőszöveteket, ezért szepszist és a szervek leállását okozza. 

Valószínűleg mindenki hallott már olyan esetet, amikor természetes vizekben fürdött valaki, osztrigát evett vagy természeti katasztrófák, árvizek után a fertőzött vízből kapta el a húsevőbaktérium-fertőzést.

Nagyjából 700 féle baktérium él a szánkban

Nagyjából 700-féle baktérium él a szánkban

Ám a szövetelhalással járó betegséget bizonyos esetekben a streptococcus A vagy staphilococcus baktérium is kiválthatja. Ezek a baktériumok viszont megtalálhatók természetes módon a testünkön és a szánkban. 

Természetesen nem minden eset végződik életveszélyes fertőzéssel, ha egy ember megharap egy másikat. „Ám bizonyos esetekben a kórokozók veszélyes koktélja nem várt súlyos betegséget válthat ki” – áll a Mayo Klinika tájékoztatójában. 

Nagyon kicsi az esély a húsevőbaktérium-fertőzésre

Nem kell persze rettegnünk. Az esély arra, hogy harapással fertőződjünk meg húsevő baktériummal, elenyészően kicsi. „Ehhez olyan együttállás kell, amire az esély iszonyatosan alacsony – nyugtatott Dr. Brink. – A diabéteszben szenvedőknél viszont kicsit magasabb a kockázat, mivel a magasabb vércukorszint kedvez a baktériumok szaporodásának. A vérük működhet úgy, mint egy Petri-csésze. Emellett a diabéteszben szenvedők immunválasza is alacsonyabb lehet.”

Forrás: Insider, fotó: Getty Images