Ezek is a vakbélgyulladás kevéssé ismert tünetei

2024. június 15.
Nem az alhasi fájdalom – gyakran csak a jobb oldalon – a vakbélgyulladás tünete. Nagyon fontos, hogy ismerjük ezeket a jeleket, mert segíthetnek időben észrevenni a bajt!
Vakbélgyulladás tünetei
  • A vakbélgyulladás leggyakrabban 10 és 30 éves kor felett jelentkezik.
  • A leggyakoribb tüneteken – alhasi fájdalom, hányás, hasmenés – kívül vannak olyan korai jelek, amik segíthetnek még azelőtt diagnosztizálni a vakbélgyulladást, hogy komolyabb bajt okozna.
  • Melyek a vakbélgyulladás kevésbé ismert, korai tünetei?

„Köszönhetően a modern technológiának és orvosi módszereknek, a vakbélgyulladás már nem kell, hogy életveszélyes betegség legyen” – mondta Dr. Kiran Turaga, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának sebészprofesszora. A vakbélgyulladás tulajdonképpen az, amikor a féregnyúlvány (appendix) elzáródik, megduzzad vagy fertőzés éri. Általában 10 és 30 éves kor között jelentkezik a vakbélgyulladás. A nők 8,6 százalékánál, míg a férfiak 6,7 százalékánál fordul elő életük során.

Az emberek felénél azonban a vakbélgyulladás nem a tipikus tünetekkel (láz, hányás, alhasi fájdalom a jobb oldalon) jelentkezik. De melyek azok a tünetek, amik vakbélgyulladásra utalhatnak?

Mi a vakbél?

Az appendix nevű szervünk (hívják féregnyúlványnak, vakbélnek is) egy vékony cső. A vékonybél és vastagbél találkozásánál helyezkedik el. Sokan azt gondolják, hogy ez egy haszontalan bélszakasz, ám csupán a neve félrevezető. A vakbél valójában egy nyirokszerv, hasonló funkciót lát el a szervezetünkben, mint a mandulánk.

A vakbél a törzs jobb alsó részén elhelyezkedő apró szerv, ezért itt jelentkezik a leggyakoribb tünet, a fájdalom is

A vakbél a törzs jobb alsó részén elhelyezkedő apró szerv, ezért itt jelentkezik a leggyakoribb tünet, a fájdalom is

A vakbélgyulladás tünetei 

1. Fájdalom a has jobb alsó részén

Mivel a vakbél a törzs alsó részén, jobb felől helyezkedik el, a fájdalom ide koncentrálódik leggyakrabban. Tipikusan a köldök alatt indul, innen terjed át az alhas jobb alsó területére, majd egyre erősebb és élesebb lesz az érzet. Hasonlít a vakbélgyulladással járó fájdalomérzet a menstruációs görcsre, és gyakori, hogy kisugárzik a csípőbe.

2. Székrekedés vagy hasmenés

Akinél vakbélgyulladás alakul ki, gyakran tapasztal székrekedést, vagy épp ellenkezőleg, hasmenést. Ezek olyan furcsa tünetek lehetnek, amit hajlamosak vagyunk valamilyen bélfertőzésnek tulajdonítani, pedig vakbélgyulladásra is utalhat, főleg, ha más jellegzetes tünetekkel jár együtt.

3. Fájdalom a hát alsó szakaszában

A vakbélgyulladás által kiváltott fájdalom nemcsak a csípőbe, hanem a hát jobb alsó részére is kiterjedhet. Ez hasonlíthat a zavaró derékfájásra, gerinctáji panaszokra. De előfordul, hogy valaki a hátsó combizomban vagy a végbéltájékán érez fájdalmat a vakbélgyulladás miatt.

4. Étvágytalanság

Ha azt tapasztaljuk, hogy az étvágyunk nem olyan, mint lenni szokott, az a vakbélgyulladás korai tünete is lehet. Fontos odafigyelni rá, változik-e az érzet, vagy megjelennek-e más tünetek is. Minél hamarabb sikerül diagnosztizálni a vakbélgyulladást, annál gyorsabb a felépülés.

5. Fájdalom mozgás közben

Különös tünete lehet a vakbélgyulladásnak a fájdalom, amikor mozgunk. Magától nem múlik el a vakbélgyulladás által kiváltott fájdalom, és általában rosszabb, ha bizonyos mozdulatokat teszünk. Az előrehajolás, köhögés, tüsszentés, orrfújás erősítheti a fájdalomérzetet.

Mit tegyünk, ha a vakbélgyulladás tüneteit észleljük?

Ha azt gyanítjuk, hogy vakbélgyulladásunk van, ám nem vagyunk benne biztosak, mindenképp menjünk el a háziorvoshoz vagy az orvosi ügyeletre. 

Láz, erős alhasi fájdalom esetén már sürgősségi kórházi ellátásra van szükség, gyakori, hogy a beteg magától már nem is tud eljutni a kórházba ebben a fázisban és mentőt kell hívni. Kitapintással, ultrahanggal az orvosok már nagy biztonsággal meg tudják állapítani, vakbélgyulladás tüneteit érezzük-e. 

Ha a vakbélgyulladást nem kezelik, perforálódhat és vérmérgezés (szepszis) alakulhat ki, melyek életveszélyes állapotot jelentenek. A kezelés attól függ, milyen fázisban kerülünk orvoshoz. Lehet esély rá, hogy gyógyszeres kezeléssel megállítható a folyamat, de a legtöbb esetben műtéti úton eltávolítják a vakbelet.

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash