Vigyázz! A macskáknak ez a játék kifejezetten veszélyes!

2024. szeptember 25.
A macskákat megbabonázza a lézer pointer, de veszélyes is lehet ez a játék. Fontos, hogy körültekintően és mértékkel használjuk csak.
Macska játék veszélyes
  • A cicákat teljesen megbabonázza a lézer pointer, de sok kérdést vet fel ez a játék.
  • Egyesek úgy gondolják, hogy árthat a lézer a macskának.
  • A szakértők véleménye segíthet eligazodni.

Nagyon sok cicagazdi fiókjában ott lapul a lézer pointer, hiszen a macskák egyenesen megőrülnek érte. Játék közben azonnal beindul bennük a vadászösztön: szemmel tartják a mozgást, üldözik a fénylő kis pontot, igaz, sajnos a „zsákmány” sosem kerül a mancsuk közé.

A lézer pointeres játékok éppen ezért megosztóak a gazdik köreiben. És sokakban merül fel a kérdés, hogy ez a fajta játék valóban jót tesz-e a macskának, vagy csak frusztrálja őt, hiszen nem tudja lezárni a vadászatot azzal, hogy végül el is kapja, amit kergetett. Vannak olyan macskatartók is, akik szerint ez hosszú távon akár össze is zavarhatja a cicát, míg mások azt mondják, hogy a lézerfény károsíthatja a szemüket.

A cicákat megbabonázza, de akár árthat is nekik a lézer.

A cicákat megbabonázza, de akár árthat is nekik a lézer.

Egy 2021-es tanulmány sem adott egyértelmű választ a kérdésre, de rávilágított arra, hogy azoknál a macskáknál, akik gyakran játszanak lézer pointerrel, gyakoribbak az ismétlődő viselkedési zavarok, például a fények üldözése, a farokkergetés és a megszállott bámulás. A kutatás ugyan nem tudta meghatározni, mennyi lézeres játék az, ami már túl sok, de azért megfigyeléseik kissé aggasztóak.

Ismertebb macskaszakértők, mint például Jackson Galaxy vagy Marci Koski, alapvetően nem ellenzik a lézer pointer használatát, viszont javasolják, hogy a játék végén mindig legyen valami „igazi” zsákmány, például egy tollas pálca vagy jutalomfalat, hogy a macska befejezettnek érezze a vadászatot, na meg persze sikeresnek is. Ezzel szemben Dr. Luqman Javed állatorvos úgy véli, hogy mivel a macskák soha nem tudják megkaparintani a lézer fényét, a játék még így is stresszt okozhat nekik.

Fontos, hogy körültekintően játsszunk cicánkkal, ha lézerről van szó.

Fontos, hogy körültekintően játsszunk cicánkkal, ha lézerről van szó.

Ami a szemkárosodást illeti, a szakértők szerint a lézerfény valóban árthat, ha közvetlenül a macska szemébe világítunk vele, de ha ezt elkerüljük, akkor nem kell különösebben aggódnunk. Nemzetközi állatvédő szervezetek oldalain pedig nincsenek szigorú figyelmeztetések a lézer pointerekkel kapcsolatban. Tehát, ha józan ésszel, odafigyeléssel használjuk, és ügyelünk arra, hogy a macska valódi zsákmányhoz is jusson, akkor mértékkel ugyan, de nem jelent problémát, ha szeretnénk megtartani ezt a közös időtöltést kedvencünkkel.

Forrás: MentalFloss, Fotók: GettyImages