Konyhai penész: ezekre a helyekre érdemes figyelni

2024. október 01.
A fürdőszoba mellett általában a konyhában jelenik meg leggyakrabban a penész, ami nemcsak nem túl esztétikus, de az egészségünkre is káros hatással lehet. Elmondjuk, melyek azok a szegletek a konyhában, amikre érdemes extrán odafigyelni.
Penész konyha

A penész kapcsán leginkább a fürdőszobára szoktunk odafigyelni, pedig a konyha – ahol szintén használunk vizet – is lehet a penész melegágya. A penésszel nem csupán az a probléma, hogy nem nyújt valami szívderítő látványt: bőrirritációt, szemviszketést és akár asztmás reakciókat is okozhat, vagyis az egészségünket is károsíthatja. Ráadásul kifejezetten roncsolhatja a különböző felületeket a konyhában.

Épp ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk azokra a területekre, amelyek fokozottan ki vannak téve a penészesedés veszélyének. Ezek leginkább olyan területek lehetnek, amelyek gyakran nedvesek vagy párásak – épp ezért a penész megelőzésének első lépése a szivárgások és átázások kordában tartása. Eláruljuk, mik azok a helyek, amelyekre érdemes fokozott figyelmet fordítani, és azt is, hogy mit tehetünk, ha már megjelent a konyhánkban a penész.

Penész a konyhában: itt fordul elő a leggyakrabban

Mivel a penész kialakulásához nedves közegre van szükség, jó ötlet lehet kiemelten odafigyelni azokra a helyekre, ahol vízvezetékek futnak. Mindenképpen nézzük át alaposan a konyhai csap környékét és azokat a területeket is, melyek az alatta futó csövek közelében vannak. Ugyanígy megvizsgálhatjuk a mosogatógép körüli részeket is.

Ezeken a részeken elképzelhető ugyanis, hogy egy enyhe szivárgás miatt elkezd megtelepedni és megszaporodni a penész – ilyen esetekben minél korábban cselekszünk, annál jobban járunk. 

A mosogató alatti rész különösen kedvező hely a konyhában a penésznek

A mosogató alatti rész különösen kedvező hely a konyhában a penésznek

Ugyanígy fokozott kockázatot hordoznak a különböző konyhai textíliák, például konyharuhák és rongyok. Ezeket gyakran használjuk arra, hogy feltöröljük velük a kiömlött folyadékot, majd úgy, ahogy van, nedvesen, összegöngyölve otthagyjuk valahol a konyhában. Épp ezért ügyeljünk rá, hogy a konyhában található textíliákat rendszeresen tisztítsuk és amikor csak lehetséges, hagyjuk őket kiterítve teljesen megszáradni.

Végül pedig figyeljünk oda az olyan konyhai eszközökre, mint a mosogatógép vagy a hűtő – ezekből szintén víz csöpöghet, így a környékükön könnyebben kialakulhat a penész.

Így tartsd karban a konyhádat, hogy megelőzd a penészt

A lényeg tehát, hogy ha nem kívánatos nedvességet veszünk észre a konyhában, igyekezzünk minél gyorsabban felszárítani, ezzel is megelőzve a penészesedést. Ha nehezen tudjuk szárazon tartani a konyhát, beszerezhetünk egy párátlanítót, ha azonban már kialakult a penész, mindenképpen válasszunk kifejezetten penész elleni szereket az eltávolításához.

Előfordulhat, hogy a penészesedés olyan mértékű, hogy a boltokban kapható vegyszerek és a házi tisztítás már nem bizonyul elegendőnek – ilyenkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, hogy eltávolítsuk otthonunkból a penészt. Persze a legjobban tényleg akkor járunk, ha ügyelünk a konyha tisztaságára – és szárazságára – ezzel is megelőzve a bajt.

Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images