Penész a falon, csempén, ablakon: így szabadulj meg tőle örökre!

2023. január 14.
Mivel kevesebbet fűtünk ezen a télen, a penész is sokkal több háztartásban okoz problémát. Elmondjuk, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan megszabadulni a problémától, mindegy, hogy a falon, a csempe fugáján vagy az ablakkereten ütötte fel a fejét.
  • Mivel hidegebbek és nyirkosabbak a lakások a kevesebb fűtés és alacsonyabb benti hőmérséklet miatt, sokkal több problémát okoz a penész.
  • A végleges megoldást csak az jelenti, ha utánajárunk, mi a kiváltó ok és azt szüntetjük meg.
  • A falról, fugáról vagy ablakkeretről más-más módszerrel tisztíthatjuk le a penészt.

A falon, a csempe fugáján vagy az ablakkereten megjelenő penész jelzés. Azt mutatja, hogy gond van az otthonunk szigetelésével, a levegő páratartalmával vagy a hőmérséklettel. Mivel a penész a nedves, nem túl jól szellőztetett helyiségeket szereti, már azzal sokat tehetünk a megelőzésért, ha megfelelően szellőztetünk. Ha viszont felütötte a fejét a penész, muszáj megszabadulni tőle, mivel akár meg is betegíthet.

A kevesebb szellőztetés és fűtés hiánya miatt könnyebben megjelenik a penész

A kevesebb szellőztetés és fűtés hiánya miatt könnyebben megjelenik a penész

Így tüntessük el a penészt a falról

A falról a folt lemosásával kell kezdeni a penész eltávolítását. Erre a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a szórófejes penészölő tisztítószer, amit bármelyik háztartási boltban megvásárolhatunk. Ez nemcsak semlegesíti a penészfoltot, hanem megakadályozza a penész újraképződését is. Általában érdemes kicsit szélesebb felületen lepermetezni a falat, mint amekkora a penészfolt maga. 

Ha megszáradt a lemosó, utána jöhet a festés penészedést gátló festékkel. Ezt is érdemes 10-20 százalékkal nagyobb felületen felvinni, mint amekkora helyen a penészfolt kialakult.

Így tüntessük el a penészt a csempe fugájából

A csempe és járólap megtisztítása egyszerű, hiszen általában sima és fényes a felületük, a fuga tisztán tartása jóval nehezebb feladat, hiszen a felületén megtapadnak a szennyeződések. Ha rendszeresen lemossuk ecettel a fugát, azzal sokat tehetünk a penészedés megelőzésére, ám ha már kialakult a probléma, szükség lehet súrolószerre is, amit ecet és só keverékéből készíthetünk el. Adjunk 1 deciliter ecethez annyi sót, hogy sűrű masszát kapjunk, kenjük a fugára, hagyjuk hatni 15-20 percig, majd öblítsük le és mossuk tisztára vízzel.

Így tüntessük el a penészt az ablakkeretről

Nyáron általában nem jelent gondot az ablakra lecsapódó pára, hiszen többet szellőztetünk. Ám ha modern, jól záródó ablakaink vannak, különösen tetőtérben, tapasztalhattuk, hogy a néhány fokkal hidegebb benti levegővel idén elszaporodott a penész az ablakkereteknél. 

Ha csupán a jól szigetelő ablak az oka, miután eltüntettük a penészt, jobban kell ügyelnünk a rendszeres és gyakori szellőztetésre, ám ha nem ez a probléma, utána kell járnunk, mi a gond, mert nem lesz elég a fertőtlenítőszer. A penész visszatér majd az otthonunkba.

Ha fa ablakkeretről van szó, csiszoljuk le, majd kenjük le vizes bázisú gombaölőszerrel az ablakkeretet, majd száradás után minimum kétszer lazúrpáccal kenjük le. Műanyag ablakról folyékony gombaölővel mossuk le a penészt. Ha nem tisztítjuk le az ablakokról a penészt, nem csak azt kockáztatjuk, hogy megbetegszünk, de a penészgomba pár éven belül behatol az ablakokba, és a szerkezetét is roncsolja.

A penészfolt eltávolításával tehát nem ér véget a feladatunk, muszáj utánajárnunk, miért alakult ki otthonunkban a penészfolt, miért pont ott, és meg kell tennünk a folt eltávolításán túl azokat a lépéseket is, melyekkel garantálhatjuk, hogy soha nem tér vissza a gomba.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!