Sosem gondoltad volna, hol jelenik meg télen a konyhában a penész leggyakrabban

2023. november 16.
A konyhával kapcsolatos problémáink többsége nem árt az egészségünknek. Rendetlenség például, felhalmozódott mosatlan edény vagy néhány odaégett zsírfolt. Ám ha nem vagyunk résen, a penész is beteheti a lábát a konyhánkba, ami már egy sokkal nehezebben megoldható, ráadásul egészségünkre is ártalmas veszélyforrás lehet.
Penész konyha
  • Mutatjuk, milyen dolgok utalhatnak arra, hogy a penész megjelent a konyhánkban.
  • A fekete képződmény a falon, ablakkereten, csempe fugájában nyilvánvaló jele a penésznek.
  • De ne csak lássunk, a szagokra is figyeljünk, hogy minél hamarabb leleplezzük a penészt a konyhában!

A penész leggyakrabban a fürdőszobában jelenik meg. Ám a konyha is remek táptalaj lehet az egészségünkre is veszélyes gombának. Ha meglátjuk a fekete színű foltokat, biztosak lehetünk benne, hogy a penész már ott van. De ne csak a szemünket tartsuk nyitva, hogy minél korábban észleljük a penészt! 

Mutatjuk, milyen jelek utalhatnak arra, hogy a penész megjelent a konyhánkban, és ideje intézkednünk!

1. A dohos szag penészre utal

A penész a sötét, nedves helyeket kedveli. Így a mosogató alatti rész, a hűtő mögött vagy a szekrények, kamrák polcainak alja, sarka lehet ideális hely számára. Az egyik első jele annak, hogy valahol penész van a konyhánkban, ha dohos szagot érzünk, például amikor kinyitjuk a szekrényt.

2. Elszíneződött, elvetemedett konyhaszekrény

Ha a falon, plafonon, padlón elszíneződést észlelünk, vagy a konyhaszekrény ajtaja elvetemedett, annak a jele, hogy valami áztatja az adott részt. Ha állandó nedvesség van jelen, akkor előbb-utóbb a penésszel is számolnunk kell. Muszáj tehát, hogy figyeljünk!

3. Csőtörés és vízszivárgás

Még a legapróbb szivárgás is azt eredményezi, hogy a nedvesség utat talál, eláztatja a szekrényt, padlót. Ha a fa folyamatosan víz alatt van, a penész nagyon könnyen megtelepszik rajta.

4. Leválik a tapéta a konyhában

Azt tudjuk, hogy a penész a nedves környezetet kedveli. Rejtett vizesedésre utalhat a konyhánkban, ha a tapéta vagy a festés leválik a falról, felpúposodik. Ha ilyet észlelünk, érdemes utánajárnunk, mi okozza, nehogy késő legyen!

5. Rossz tömítés a penész melegágya a konyhában

A mosogató alatti rész különösen kedvező hely a konyhában a penésznek

A mosogató alatti rész különösen kedvező hely a konyhában a penésznek

A penész a legkisebb résen is utat talál. Elég, ha egy apró tömítés nincs a helyén a mosogatónál, vagy a fuga hibás a járólapok, csempe között. Ilyen rések ideális táptalajt biztosíthatnak a penésznek.

6. Túl sok pára

A konyhai munka rengeteg gőzzel, párával jár. Különösen, ha nincs szagelszívó a tűzhely felett, ez a nedvesség a falakon, csempén, ablakon csapódik le. Ez ugyancsak remek táptalajt biztosít a penész számára a konyhában.

7. Megmagyarázhatatlan allergia a családban

Ha mi magunk vagy valamelyik családtagunk fura allergiás tünetekben szenved, tüsszög, köhög, bőrirritációval küzd, előfordulhat, hogy rejtett penész van jelen a konyhánkban. Fontos, hogy utánajárjunk és megszüntessük!

Mit tegyünk, ha megjelent a penész a konyhában?

Ha észleltünk penészt a konyhánkban, akkor se essünk kétségbe. Ne kezdjük el letörölni, elmaszatolni, mert így csak azt érjük el, hogy tovább terjed, akár a levegőbe is bekerülnek a spórák és még súlyosabb allergiás reakciókat vált ki. 

  • Ha a penészfolt kicsi, ecettel letisztíthatjuk.
  • Nagyobb kiterjedésű penész esetén érdemes szakember segítségét kérni, mert professzionális eszközökre lehet szükség.

Nem elég magát a penészt eltakarítanunk. Muszáj a kiváltó okot, esetleges szivárgást is megszüntetni, különben a penész újra visszatér a konyhánkba.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash