5 növény, amivel megelőzhető a penész a lakásunkban

2024. április 24.
A penész gyakran keseríti meg az életünket az otthonunkban. Nem csak a fürdőszobában ütheti fel a fejét, gyakran jelenik meg az ablakok körül vagy a hideg és meleg falak találkozásánál. Mutatunk 5 olyan szobanövényt, ami tisztítja a levegőt és megakadályozza a penész kialakulását a lakásban.
Szobanövény penész ellen
  • A penész megelőzésére akár szobanövényeket is bevethetünk az otthonunkban.
  • Például az anyósnyelv is segíthet, hogy ne alakuljon ki penész a lakásunkban.
  • Szerencsére a legtöbb olyan szobanövény, ami segíthet a penész megelőzésében, nem igényel különösebb ápolást.

A szobanövények nem csak szépek, de természetes módon tartják egyensúlyban otthonunk helyiségeinek levegőjét. Ez nem csak azt segíti elő, hogy a légúti betegségek nehezebben alakuljanak ki nálunk, de a penész megelőzésében is fontos.

Mutatjuk, melyik az az 5 szobanövény, ami segít megelőzni a penész kialakulását az otthonunkban!

Ezek a legjobb szobanövények penész megelőzésére

Mivel a falak penészesedését leggyakrabban a lakás levegőjének túl magas páratartalma okozza (a penészgomba, a gombák pedig szeretik a meleg, nedves helyeket), ezért olyan szobanövényeket kell választanunk, melyek segítenek egyensúlyban tartani a páratartalmat.

1. Anyósnyelv

Az egyik legjobb szobanövény penész ellen az anyósnyelv

Az egyik legjobb szobanövény penész ellen az anyósnyelv

A Sansaveria vagy közismert nevén anyósnyelv kezdő növénymamáknak is jó választás, mivel nagyon kevés gondozást igényel. Nem csoda, ha nagyon népszerű szobanövény. Amit viszont kevesen tudnak róla, hogy a helyiségek levegőjének tisztán tartásában is hatalmas segítség. Ha a lakásunkban gyakran magas a páratartalom, érdemes megpróbálnunk a penész ellen az anyósnyelv tartását.

2. Közönséges borostyán

A borostyán szobanövényként is hasznos a penész ellen

A borostyán szobanövényként is hasznos a penész ellen

Sokkal többre képes a közönséges borostyán, mint azt gondolnánk. Ráadásul nemcsak kültéren tartható, hanem cserépben a lakásban is. A dús levélzet, amivel a borostyán rendelkezik, ideális a levegő páratartalmának egyensúlyban tartására, így a penész megelőzésére.

3. Vitorlavirág

A vitorlavirág akár a fürdőszobában is bevethető a penész ellen

A vitorlavirág akár a fürdőszobában is bevethető a penész ellen

Az árnyékos helyeket kedveli a vitorlavirág, ugyanakkor a magas páratartalmat. Ezért tökéletes választás, ha olyan szobanövényt keresünk, ami segíthet a penész megelőzésében. Magába szívja a levegő nedvességét a levelein keresztül, így nem igényel direkt napfényt, hogy fotoszintetizáljon. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű fehér virágokat hoz. Egy dologra kell figyelnünk a vitorlavirággal kapcsolatban: a háziállatokra mérgező lehet ez a szobanövény.

4. Pálmafélék

Bármelyik pálmaféle nagyon hatásos lehet az otthounkban a penész megelőzésére

Bármelyik pálmaféle nagyon hatásos lehet az otthonunkban a penész megelőzésére

A penész megelőzésére és a levegő páratartalmának szabályozására a pálmák nagyon hasznosak. Hasonlóan a vitorlavirághoz, a leveleinken keresztül képesek a nedvességet magukba szívni. A különféle pálmaváltozatok közül válasszuk azt, amelyik nekünk a legjobban tetszik, a penész ellen mindegyik ugyanolyan hasznos.

5. Kardpáfrány

A kardpáfrány is nagyon hasznos szobanövény penész ellen

A kardpáfrány is nagyon hasznos szobanövény penész ellen

A kardpáfrány kifejezetten kedveli a nedves klímát. A levegő nedvességtartalmát képes magába szívni, ezáltal egyensúlyban tartja a helyiségek páratartalmát. Mivel csökken a páratartalom, így megelőzhető a penész képződése. Fontos, hogy ne tegyük ki direkt napfénynek ezt a szobanövényt, és öntözzük rendszeresen.

Forrás: Country Gardener, fotó: Unsplash, Getty Images