Ez történik a szervezeteddel valójában, ha penészes ételt fogyasztasz

2023. május 26.
Kevés kiábrándítóbb dolog van annál, mint amikor észreveszed, hogy az étel, amit annyira kívánsz, penészes. De mi történik, ha csak az első falat után realizáljuk, hogy mit is nyeltünk le az imént?
Ez történik a szervezeteddel valójában, ha penészes ételt fogyasztasz

Penészes ételbe harapni valójában sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnánk – magyarázza Keri Gans táplálkozási szakértő – pláne a kenyér, a gyümölcsök és a zöldségek esetében. A penészspórák mindenhol ott vannak: a levegőn keresztül jutnak be az otthonunkba és tapadnak hozzá az élelmiszerekhez és más felületekhez, de természetes módon jelen vannak a talajban, pláne ott, ahol növényeket termesztenek.

Alapvetően a penészes ételek fogyasztásával nem teszünk túl sok kárt magunkban, de ritka esetekben komoly megbetegedés is lehet az eredmény. Sok élelmiszer esetében nem is tudjuk kikerülni a fogyasztását (gondoljunk csak a brie és a camembert sajtokra), de azért egy penészes süteményt nem feltétlenül fogyasztanánk el.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint a világ fogyasztásra termelt növényeinek körülbelül 25 százaléka tartalmaz mikotoxinokat, amelyek a májban és a vesében felhalmozódva hosszú távon egészségügyi problémákat okozhatnak. A penészgomba bizonyos esetekben allergiás reakciókat is kiválthat, ami légúti megbetegedésekhez vezethet, de kis mennyiségben kevés a valószínűsége annak, hogy valaki így károsítja az egészségét.

Forrás: Womens Health, Fotó: Getty Images