Eddig valószínűleg te is rosszul takarítottad a sütő ajtaját – megmutatjuk, hogy kell helyesen

2024. október 06.
Sokakat zavar a sütőajtóra száradt olajos foltok és ételmaradványok, de keveseknek sikerül hatékonyan eltávolítani a szennyeződéseket. Eláruljuk, hogyan lehet megszabadulni a makacs piszoktól!
Sütőajtó tisztítása: így kell hatékonyan csinálni
  • A legtöbben nem is tudják, hogy rosszul tisztítják a sütőjük ajtaját.
  • Még ha öntisztító sütőd is van, akkor sem számíthatsz arra, hogy teljesen eltünteti a sütő ajtaján felgyülemlett zsírt.
  • Megmutatjuk a legjobb módszert, aminek segítségével újra tiszta lehet a sütő ajtaja.

Sokan szenvednek a sütőajtóra rárakódott a zsírtól, amit sokszor nincs idejük letakarítani, így egyre csak felhalmozódik a zsíros réteg vagy nem tudják kellően hatékonyan letakarítani és emiatt már át sem látnak rendesen a sütő ajtaján. Szerencsére létezik erre megoldás!

Mire lesz szükséges a sütő ajtajának megtisztításához?

  • Zsírtalanító szer: ez bármi lehet a fenyőolajos tisztítószertől a mosogatószerig, amely lebontja az olajat a sütőajtóról. A természetes megoldáshoz érdemes lehet szódabikarbónát és ecetet használni, mivel az így keletkező hab megkönnyíti a súrolást.
  • Egy súroló: választhatod a klasszikus szivacsot, vagy akár egy rongyot, esetleg puha kefét a sütőajtó megtisztításához. A könnyebb súrolás érdekében érdemes lehet markolattal ellátott terméket választani.
  • Tiszta szivacs vagy rongy. 

Hogyan fogjunk neki a sütőajtó megtisztításához?

1. lépés: Várj, amíg a sütő kihűl

Tartsd zárva a sütőt, amíg teljesen kihűl. Ez több órába is beletelhet, ezért érdemes ezzel számolnod. Ne kockáztasd, hogy megégeted magadat, csak mert szeretnéd megtisztítani a sütőajtót.

2. lépés: vidd fel a tisztítószert, és kezdd el a súrolást

Ha kereskedelmi forgalomban kapható sütőtisztítót használsz, feltétlenül kövesd az összes utasítást, ami szerepel rajta, például folyamatosan szellőztess vagy viselj maszkot, hogy ne lélegezd be a mérgező anyagokat. Vidd fel a kiválasztott zsíroldót közvetlenül a sütőajtóra, és kis körökben dolgozd el, hogy a tisztítószer habos legyen. Ez is segít feloldani az olajat a felületen.

Így kell helyesen megtisztítani a sütőajtót

Így kell helyesen megtisztítani a sütőajtót

Ha a természetes tisztítószert részesíted előnyben, akkor így állíthatod elő:

  • Adj egy kevés vizet a szódabikarbónához, hogy pasztát kapj.
  • Kend a pasztát a sütőajtóra.
  • Hagyd állni a pasztát néhány órán keresztül.
  • Permetezz ecetet a pasztára, amíg el nem kezd pezsegni.
  • Miután már nem habzik, töröld le a felületről.

3. lépés: töröld le a tisztítószert

Tiszta szivaccsal vagy ronggyal töröld le a felesleges tisztítószert, amíg a sütőajtó üvege átlátszóvá nem válik.

Mit kell elkerülni a sütő tisztítása során?

Mivel a sütő belseje folyamatosan magas hőnek és ételnek van kitéve, ezért kerüld a sütőajtó üvegén használt erős vegyi tisztítószereket, mert mérgező gázok keletkezhetnek, ami életveszélyes lehet.

Miért nem működik az öntisztító üzemmód a sütőüvegen?

Ez a funkció valójában annyit tesz, hogy a sütőt olyan magasra melegíti, amennyire csak tudja, hogy szó szerint elégesse a benne található anyagokat. Bár ez segíthet a szemcsék és a rátapadt ételmaradványok eltávolításában, de sajnos nem tisztítja meg magát az üveget, és valószínűleg még nagyobb koszt kell majd róla letörölni.

Milyen gyakran kell tisztítani a sütőajtót?

Érdemes három-négy havonta egyszer megtisztítani a sütőajtót. Ez persze attól is függ, milyen gyakran használod a sütőt. Ha láthatóan piszkos lett, nem célszerű várni a tisztítással.

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images