Tiszta és zsírmentes sütő vegyszerek nélkül

2021. december 10.
Nem kell, hogy felrobbanjon a sütőzacskó ahhoz, hogy a sütőd készen álljon egy alapos tisztításra – a hétköznapi használat során óhatatlanul lesznek rajta szennyeződések, amiket érdemes még azelőtt eltüntetni, hogy jól odaégnének.

Alapvetően egyetértünk azokkal, akik azt vallják, hogy anélkül is eljön a karácsony, hogy csillogó-villogóvá takarítanánk a lakás minden szegletét, a sütőtisztítás azonban olyan program, amit fontos lenne beütemezni még azelőtt, hogy nekilátnál az ünnepi sütigyártásnak. Ha eddig nem próbáltad, a sütőtakarításhoz használj vegyszermentes segítőket, amik hatékonyan oldják a zsírt és a szennyeződéseket, viszont nem hagynak maguk után semmilyen toxikus anyagot, ami nem elhanyagolható szempont a sütő esetében, hiszen ételeket készítesz benne.

Vegyszermentes tippek sütőtisztításhoz

Szódabikarbóna + só

Önts egy edénybe 1 bögre meleg vizet, 1 bögre sót és 1 bögre szódabikarbónát – az arányokba egészen biztosan nem fogsz belezavarodni! –, majd keverd el, hogy a hozzávalók feloldódjanak. Márts bele egy szivacsot, és töröld át vele a sütőt. Hagyd dolgozni 1 órán át a természetes takarítószereket, majd langyos vízbe mártott ronggyal töröld át a sütőt. Meglátod, nem csak tiszta lesz, hanem szagtalan is: az ételkészítés során visszamaradt illatokat tökéletesen semlegesíti a szódabikarbóna! Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a hűtőtisztításnál is segítségül hívhatod a szódabikarbónát!

Só + ecet

Önts 2 pohár szuper zsír- és vízkőoldó hatású ecetet egy tálba, majd keverj hozzá 8 evőkanál sót. Egy tölcsérrel tölts meg vele egy szórófejjel ellátott üveget, és fújd be vele alaposan a sütőt. Hagyd hatni 30-40 percig, majd egy langyos vízbe mártott dörzsszivaccsal súrold át, és egy puha ronggyal végezd el az utolsó simításokat. Ha kisebb szórófejes üveged van, a fenti mennyiség fele is elegendő lesz a sütőtakarításhoz!

Vegyszermentes tippek sütőtisztításhoz

Víz + citrom

Egy kisebb tűzálló tálba önts fél pohár vizet, és keverd hozzá 3 citrom frissen kifacsart levét. Tedd ezt a tálat a sütőbe, majd kapcsold a sütőt 160 fokra, és hagyd, hogy az extragyorsan készített vegyszermentes tisztítószered elvégezze a munka oroszlánrészét. 45-50 perc múlva kapcsold ki a sütőt, és az ajtaját nyisd ki résnyire. Csak akkor vedd ki a tálat, ha már langyosra hűlt, vigyázz, nehogy megégesd vele magad! Ezután márts meleg vízbe egy szivacsot, és töröld át vele a sütő falát, valamint a sütőrácsot. Nemcsak a zsír tűnik majd el, hanem az odaégett maradványokat is játszi könnyedséggel el tudod majd távolítani!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?