7 hétköznapi dolog, amit biztosan rosszul használtunk eddig

2021. március 06.
Ellenőrizzük a listát, vajon bűnösnek találtatunk-e téves használatban az olyan hétköznapi tárgyak esetében, mint a vágódeszka vagy a vécépapír.

Mindenkinek megvannak a maga rigolyái, ha az otthonáról van szó. Hogyan hajtogatjuk a törölközőket vagy pakoljuk meg a mosogatógépet: valószínűleg mindannyian meg vagyunk győződve róla, hogy az a helyes, ahogy mi csináljuk. Ám vannak olyan eszközök a háztartásunkban, amelyek vitán felül állnak, és nagy eséllyel egész életünkben rosszul használtunk.

haztartas-eszkoz-tevedes

Vágódeszka vagy gyúródeszka?

Ha a mi konyhánkban is olyan a konyhapult, hogy van egy beépített, kihúzható fadeszka a tetején, jó eséllyel kenyérvágásra vagy más hozzávalók aprítására használjuk főzés közben. Az igazság ezzel szemben az, hogy ez egy gyúródeszka. Ha kihajtották, nagyobb hely maradt a tészta dagasztására, nyújtására. A kenyérvágás ilyenformán még belefér, ha nem vagyunk túl szigorúak, ám a zöldségaprítás már inkább nem. 

Hacsak nem vágtunk bele a koronavírus-járvány alatt a kenyérsütésbe, valószínűleg nincs szükségünk az egész nagy felületre a tésztakészítéshez, és nem árt óvatosnak lennünk abban az esetben, amikor vágódeszkaként használjuk ezt a gyúródeszkát. Nem arra tervezték ugyanis, hogy nagy húzás-vonást elviseljen, a nedvesség pedig penészesdéshez vezethet. 

Fiók a sütő alatt

Megvan az a kis fiókszerű, lenyíló ajtós rész a sütő alatt, ahol jó eséllyel a tepsiket és muffinformát tároljuk? Tény, hogy nagyon praktikus, csak nem azért találták ki, hogy erre használjuk. Ez a melegítő fiók ugyanis, és ahogy a neve mutatja, az elkészült ételt tarthatjuk itt melegen a tálalásig, vagy a tányérokat melegíthetjük fel a tálaláshoz, míg elkészül az étel.

Napjainkban azonban tényleg a tárolás a leghasznosabb funkciója, ám arra ügyeljünk, hogy műanyag vagy szilikonedényeket ne pakoljunk a sütő közvetlen közelébe, mert a hő megolvaszthatja. 

Vécépumpa

Vészhelyzet esetére nagy valószínűséggel mindenkinek a toalettje mellett állomásozik egy vécépumpa. Csak éppen nem a megfelelő arra a feladatra, amire használnánk, ha a vécé dugulása bekövetkezne. A tipikus fekete vagy vörös, harang alakú pumpa ugyanis a mosdókagyló és a fürdőkád duguláselhárításához használható inkább.

Speciális vécépumpára van szükségünk ehelyett, ha azt akarjuk, hogy működjön is: a harmonikapumpa vagy a sűrített levegős pumpa sokkal hatékonyabb a vécé esetében.

Plafonra szerelt ventilátor

Bár leginkább nyáron kapcsoljuk be, a plafonra szerelt ventilátorokat egész éves használatra tervezték, hogy segítsen energiát spórolni. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy melyik irányba keveri a levegőt.

Télen az óramutató járásának megfelelően kell elindítanunk. Ekkor felfelé húzza a levegőt, így visszanyomja a felszálló meleget a padló felé. A legkisebb fokozaton célszerű járatni, hogy ne keverjen hűvös szellőt. Nyáron viszont az óramutató járásával ellentétesen indítsuk el, így javítja a légáramlást és hűvös érzetet teremt.

Mobiltelefon-töltő

A mobiltelefon a legrosszabb időpontban merül le mindig. Hogy ezt elkerüljük, a legtöbben azt a taktikát alkalmazzuk, hogy egész éjszakára a töltőn hagyjuk. Pedig ezzel nagyban rontjuk az akkumulátor hatékonyságát. 

Nem lehet túltölteni a telefon akkumulátorát. Ha viszont elérte a száz százalékot a töltöttség, beindul az úgynevezett csepptöltés. Mivel a telefon akkumulátora természeténél fogva mindig merül, akkor is, ha nem használjuk, a töltő folyamatosan rátölt egy keveset, hogy mindig teljesen fel legyen töltve. Ez magasabb feszültséget generál, ami azt eredményezi, hogy a telefon elektronikáját körülvevő hőmérséklet is magasabb lesz, összességében pedig gyorsabban megy tönkre a telefonunk, mivel gyorsabban csökken a teljesítménye. 

Rozsdamentes acélserpenyő

Sokan inkább a tapadásmentes bevonattal rendelkező edényeket választják a főzéshez, mert nem akarnak küzdeni a rozsdamentes acél tisztításával, holott utóbbiak tovább tartanak és nincs mérgező bevonatuk. Nekik lehet jó hír, hogy valójában a rozsdamentes acélt is lehet ugyanúgy kezelni, mint az öntöttvas edényeket, ami sokkal egyszerűbbé teszi a főzést és tisztítást esetükben. 

Egyszerűen kenjük be olajjal (ez lehet sima étolaj vagy szagtalan szőlőmagolaj is akár), majd hevítsük addig az edényt, míg nem kezd füstölni. Néhány percig hagyjuk ezen a hőfokon, majd hagyjuk lehűlni, és töröljük le a maradék olajat. Hogy ne tegyük tönkre a ráégetett bevonatot, kerüljük a súrolást, tisztítsuk egyszerű szivaccsal és mosogatószerrel.

Vécépapír-guriga

Egyszer s mindenkorra pontot tehet a merre álljon a vécépapír guriga? vita végére az az 1891-ben készült illusztráció, amelyet maga a perforált vécépapír feltalálója készített a helyes használatáról.

Ezen jól látszik, hogy a guriga kifelé áll, amely teljesen logikus, bármilyen népes is a lefelé tekeredés mellett állást foglalók tábora. Egyrészt sokkal könnyebb így megtalálni a guriga végét, és legörgetni, másrészt valamelyest higiénikusabb is, hogy a papír nem ér hozzá a falhoz.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!