A stresszgátló légzőgyakorlat kevesebb mint egy perc, próbáld ki!

2024. október 03.
Csodákat művel a tudatos légzés: kiváló segítség a stresszoldásban is. Egyszerű, de hatásos gyakorlatot mutatunk.
Stresszgátlás légzés
  • A tudatos lélegzés egész testünkre és lelkünkre is kihat.
  • A belső harmónia eléréséhez, a stressz kezeléséhez óriási segítség a megfelelő légzés.
  • Egy egyszerű légzőgyakorlat stresszgátló és stresszoldó hatású is lehet.

Amikor úgy érzed, hogy az idegeid pattanásig feszülnek, sokféle tanácsot kaphatsz a megnyugváshoz: lélegezz be egy kis levendulaolajat, gördítsd ki a jógaszőnyegedet, esetleg próbálj meg meditálni. Bár mindez valóban hasznos, akad ennél egyszerűbb módszer. Nincs más dolgod, mint lélegezni!

Persze, akad egy kis csavar: tudatosan kell lélegezned, ami nem igazán része a mindennapi rutinunknak. Gondolj csak bele, mikor figyeltél utoljára valóban a légzésedre, leszámítva egy edzést vagy jógaórát… Valószínűleg elég régen, igaz?

„Azért veszítjük el a kapcsolatot a légzésünkkel, mert el vagyunk szakadva a testünktől” – mondja Ashley Neese holisztikus gyógyító. És szerinte meglehetősen sok tényező vezet ehhez az elidegenedéshez: krónikus stressz, trauma, betegség, negatív testkép vagy összességében a természettől való elszakadásunk.

Légzésünk kihat testünkre és lelkünkre is

Légzésünk kihat testünkre és lelkünkre is

Így hat lelkünkre a légzésünk

Amikor tudatosan lélegzünk, gyorsan megváltoztathatjuk fizikai és érzelmi állapotunkat. A szakértő elmondása szerint a légzés lelassítása stresszes helyzetekben jelet küld az agyunknak, hogy minden rendben van. Ez pedig segíthet a testünknek átváltani a „menekülj vagy harcolj” üzemmódból egy békésebb állapotba, még akkor is, ha a külső körülmények kaotikusak maradnak.

De nem csak ez az egyetlen előnye a légzőgyakorlatoknak. A sejtek oxigénnel való feltöltése erősíti immunrendszerünket is, és képes támogatni méregtelenítési folyamatainkat. „A légzés megnyitja a szívet azáltal, hogy kiegyensúlyozza energiarendszereinket, növeli a kapcsolati intelligenciánkat és inspirálja a kreativitást” – szól a magyarázat.

A szakértő szerint a legjobb eredményeket akkor érhetjük el, ha rendszeresen gyakoroljuk a légzéstechnikát, nem pedig csupán stresszes pillanatokban. „Idegrendszerünk az ismétlésből tanul. A rendszeres légzőgyakorlatok legnagyobb előnyei közé tartozik az érzelmi önszabályozás képessége, valamint az, hogy könnyebben megőrizzük a nyugalmunkat és harmóniában éljünk” – mondja. Azaz: segít megelőzni a módszer azt, hogy egyáltalán elveszítsük az önuralmunkat.

A tudatos légzés oldja a stresszt

A tudatos légzés oldja a stresszt

Öt lélegzéssel oldjuk a stresszt

A gyógyító különösen ajánl egy speciális légzőgyakorlatot, ha gyors stresszcsökkentésre van szükségünk: az öt lélegzetes újraindítást. „Ez nagyszerű módszer, ha érzelmileg vagy szellemileg túlterheltnek érzed magad, és gyorsan szükséged van egy kis szünetre” – mondja.

Így végezd az öt lélegzetes újraindítást

Kövesd a lépéseket, és azonnal megtapasztalhatod az eredményt!

  • Állíts fel egy gyors szándékot. Például ezt: „Most megnyugszom.”
  • Lélegezz be orron keresztül olyan mélyen, ahogy számodra kényelmes.
  • Fújd ki a levegőt szájon át, ameddig csak tudod.
  • Ismételd meg ötször, és figyeld meg a különbséget.

Ez a módszer rendkívül egyszerűnek hangzik, de meglepően hatékony. Az öt lélegzetes újraindítás könnyedén elvégezhető bárhol, bármikor – még olyan helyzetekben is, ahol mondjuk furcsa lenne jógázni vagy kristályokat elővenni. Az egyszerű belégzés és kilégzés ereje bámulatos hatással lehet a stressz kezelésére.

Forrás: Wellandgood, Fotók: GettyImages