Csak óvatosan az illatgyertyák gyújtásával, mert veszélyesek lehetnek az egészségre

2024. október 04.
Pumpkin spicy latte, alma fahéj, friss borsmenta. Ezek azok az illatgyertyák, amiket előszeretettel használunk, de vajon biztonságosak is? Szakértők válaszolnak a kérdésre!
Illatgyertyák: károsak lehetnek az egészségre
  • Sokan szeretik az illatgyertyákat, mert hangulatosak és finom illattal töltik meg a teret.
  • A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az illatgyertyák vegyi anyagokat bocsátanak ki a levegőbe, amik problémát okozhatnak a gyerekeknél és/vagy a tüdőproblémákkal küzdőknél.
  • Az illatmentes gyertyák kevésbé károsak az egészségünkre nézve.

„A legtöbb gyertyát erősen illatosítják több száz vegyi anyagból álló illatanyagokkal, köztük olyanokkal, amelyek zavarhatják a hormonok működését vagy irritálhatják a tüdőt” – mondja Sarah Evans, a Sinai-hegyi Icahn Orvostudományi Iskola környezetgyógyászati ​​és közegészségügyi adjunktusa.

Az illatgyertyák számos vegyi anyagot bocsáthatnak ki, a szilárd és folyékony részecskéktől kezdve a különböző gázokig, amik körülbelül 25-ször kisebbek az emberi hajszál szélességénél.

Káros lehet az egészségünkre az illatgyertyák égetése?

„Van néhány bizonyíték, ami azt sugallja, hogy azoknál az embereknél, akiknek tüdőbetegsége van, vagy érzékenyek lehetnek, például gyermekek, az illatgyertyák anyagának magasabb koncentrációja negatív tüdőhatásokhoz vezethet” – mondja Dr. Daniel Beswick, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem fül-orr-gégészeti osztályának sebésze. Ha a dohányzás és a főzés mellett illatgyertya-égetés is történik, akkor az ember sokkal több vegyszernek van kitéve, mint azt gondolná.

Vigyázni kell az illatgyertyákkal, mert károsak lehetnek az egészségünkre

Vigyázni kell az illatgyertyákkal, mert károsak lehetnek az egészségünkre

„Általában elmondható, hogy amikor elégetsz valamit, az kémiai reakciót vált ki” – mondja Dr. Payel Gupta, az Amerikai Tüdőszövetség egészségügyi szóvivője. Minél több vegyszer van abban, amit elégetsz, annál több káros anyag kerül a levegőbe. Ez másképp hathat az emberek légutaira, különösen, ha krónikus tüdőbetegséggel küzdenek. Ugyanakkor Gupta szerint az illatmentes gyertya gyakori égetése nem okozhat légzési problémákat.

Az illatgyertyákról kimutatták, hogy több illékony szerves vegyületet termelnek, mint az illatmentesek, amiknek sokkal biztonságosabb a meggyújtásuk. Bár a gyertyák felszabadítják ezeket a vegyületeket, nem feltétlenül bocsátanak ki annyi vegyszert, hogy az káros legyen az egészségre.

„Bármilyen égő gyertya – beleértve a természetes összetevőkből készülteket is – gázokkal és apró részecskékkel szennyezik az otthonod levegőjét, amelyek belélegezve mélyen a tüdőbe juthatnak, és bejuthatnak a véráramba” – teszi hozzá Evans. „Ezen okok miatt azt javasoljuk, hogy ne égess mindenféle gyertyát otthon. Ehelyett használj elemes gyertyát a hangulat megteremtéséhez, és nyisd ki az ablakokat, hogy friss levegőt engedj be és megszüntesd a szagokat.”

Forrás: USA Today, Fotók: Getty Images