Nemet mondani ugyanolyan felemlő, mint illatgyertyát gyújtani

Nemet mondani ugyanolyan felemelő, mint illatgyertyát gyújtani

2024. május 20.
Olyan könnyen elvihetnek a munkával töltött, fárasztó hétköznapok, hogy már fel sem tűnik, mennyi csoda vár ránk a világban és saját magunkban. Figyeljünk csak!

Az élet egy olyan utazás, amelyben vannak örömteli és szomorúbb időszakok, éppen ezért érdemes megbecsülni a gondtalan pillanatokat. Könnyű belefeledkezni a mindennapok örvényébe és elfelejtkeznünk arról, mennyi minden csalhat mosolyt az arcunkra. Néha az apró dolgok jelentik a legegyszerűbb örömöket. Minden olyan momentum, amely segít értékelni önmagunkat, a szeretteinket és a minket körülvevő világot, hatalmas változást hozhat a gondolkodásmódunkban. Az élet szép pillanatainak kiélvezése nem kerül semmibe és könnyen megtanulható.

Több kutatás is bizonyítja, hogy ha aktívan összpontosítunk a derűs momentumokra, a szorongás vagy az idegesség háttérbe szorul, egyre optimistábbak leszünk, amire a magánéletünkben és a karrierükben is nagy szükségünk van. Mindig arra gondoljunk, amink van, és ne arra, ami nincs. Ha minden egyes nap arra összpontosítunk, amiért hálásak vagyunk, jobban meg tudjuk becsülni az apró dolgokat. Az is fontos, hogy egy kicsit lelassítsunk és belemerüljünk a jelenbe, hogy még több fény jusson az életükbe. Ehhez nem kell más, mint kinyitni az ablakot, és befogadni azokat az örömpillanatokat, amelyek ott vannak az orrunk előtt, csupán meg kell látnunk őket.

Egy kis simogatás

A kis kedvencek a legjobb barátaink lehetnek, végtelen szeretet és hűséget tanítva nekünk. Egy állat megsimogatásával, megölelésével megnövekszik a szerveztünk szerotonin- és dopaminszintje, amelyek a jó közérzetünkért felelnek. Ezeknek a pozitív kémiai változásoknak köszönhetően csökkenthető a depresszió, a magány érzése, miközben nő az önbecsülés és a boldogságérzés. A háziállatokkal való interakció normalizálhatja a vérnyomást, lassíthatja a pulzusszámot, továbbá csökkentheti a stresszhormon, a kortizol szintjét, ami azt jelenti, hogy a szívünket is óvjuk vele. Nincs a környezetünkben kutya vagy cica? Sebaj! Az akváriumban úszkáló halak figyelés is megnyugtató és pihentető élményt nyújthat.

Ki a természetbe!

Egy nehéz munkanap után húzzuk fel a sportcipőnket, és menjünk ki a természetbe. A város közepén is találunk olyan parkot, ahol fák, bokrok vesznek körül minket, és ha szerencsénk van, akkor egy vidám madárkoncertet is kapunk a séta során. Miután átmozgattunk magunkat, álljunk meg egy kicsit, és vegyünk szemügyre egy különleges virágot, levelet vagy gallyat, és emlékeztessük magunkat azokra a természeti csodákra, amelyekkel együtt élünk. A rohanó jelenben könnyű figyelmen kívül hagyni ezeket a szépségeket, pedig csak le kell hajolnunk értük.

Adakozzunk!

A rászorulók segítésével saját magunknak is jót teszünk. Egy 2006-os kutatás során arra jutottak a kutatók, hogy az adományozás aktiválja az agy azon régióit, amelyek az örömhöz, a társadalmi kapcsolathoz és a bizalomhoz kapcsolódnak, ráadásul egy úgynevezett „meleg ragyogás” hatást keltenek. A tudósok úgy vélik, hogy az altruista viselkedés endorfinokat szabadít fel az agyban, ami pozitív érzést kelt. A fizikai egészségünket is növelhetjük az adományozással – akár tárgyival, akár pénzbelivel –, mivel csökkentheti a stresszt és normalizálhatja a vérnyomást.

Szertetteink gyűrűjében

Hetente legalább egyszer töltsünk minőségi időt a családdal, barátokkal, kedves ismerősökkel. Választhatunk valamilyen aktív programot is, de az is lehet, hogy egy pikniktakarón fogyasztjuk el közösen az ebédünket, teljes nyugalomban. A szeretteinkkel eltöltött idő felfrissíti a testünket és a lelkünket, javítja a mentális jóllétet, illetve a családi, baráti köteléket is erősítjük vele.

Egy kattintás = azonnali boldogság

Egy új ruha, cipő, kiegészítő megvétele azonnali boldogságot okoz, akármilyen rossz napunk is van. Több kutatás is bizonyította, hogy a vásárlási döntések meghozatala megerősítheti a környezetünk feletti személyes kontrollt, és enyhíti a szomorúságot. Miért ne jutalmaznánk meg magunkat egy karriersiker után is egy minőségi darabbal? Akármikor felvesszük azt a felsőt vagy szoknyát, arra a napra fogunk emlékezni, amikor mi nyertük meg a tendert a cégnél, vagy hogy sikeresen prezentáltunk a főnökünknek. Ehhez pedig ki sem kell menni a lakásból! Huppanjunk le egy fátyolmaszkkal a kanapéra, és máris kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb darabok közül. Azzal pedig, hogy nem az üzleteket járjuk, nemcsak nyugodtan, kényelmesen „vadászhatunk”, hanem sok pénzt is spórolhatunk. Nem is gondolnánk, de az online shopping során megússzuk az úgynevezett impulzus vásárlást, amikor olyan terméket veszünk meg, ami bár jól néz ki a vállfán, valójában semmi szükségünk rá.

Gyertyafényben úszva

A gyertyák nemcsak hangulatteremtők, de számos egészségügyi előnyt is kínálnak – például csökkentik a stresszt és fokozzák a belső fókuszt. Az illatgyertyák – különösen a szója- vagy méhviaszból készült termékek – ellazítanak, pozitívan befolyásolják a hangulatunkat. A szantálfa is támogat az ellazulásban, míg a vanília derűt hozhat az esti órákba. A láng színe sem mindegy: a lágy, kék fény nyugalmat biztosít, míg az élénkpiros nagy energiával bír.

Hála a talpnak

A lábunk a leginkább alábecsült testrészünk, pedig nagyon sokat köszönhetünk neki nap mint nap. Ezért nem árt némi időt rászánni a kényeztetésére. A talpmasszázs remek érzés és nagyszerű módja annak, hogy felfrissítsük az egész testünket. Ha tudunk, keressünk fel egy szakembert, de amennyiben erre nincs lehetőségünk, feküdjünk bele egy relaxáló, illóolajos fürdővízbe, és alaposan nyomkodjuk át a talpunkat, a lábfejünket, a bokánkat és a vádlinkat. Egy tízperces talpmasszázs lefekvés előtt jelentősen javítja az alsó végtagok keringését és a fejfájást, a migrént is enyhítheti.

Nevetve hibázni

Nyugodtan nevessünk magunkon, ha valami nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Ezzel azt közvetítjük önmagunk felé, hogy az életet nem szabad túl komolyan venni, segít elfogadni hibáinkat, és azt is megtanuljuk, hogy kevésbé legyünk kritikusak önmagunkkal. Na bumm, legfeljebb ott a holnapi nap az újrakezdéshez!

Nem és nem!

Azzal, hogy megtanulunk nemet mondani, rengeteg negatív hatástól, élménytől kímélhetjük meg magunkat. És az, hogy nem veszünk a vállunkra önszántunkból egy újabb nehéz feladatot azzal, hogy nem találkozunk olyan emberekkel, akik mérgezően hatnak ránk, csakis a boldogságunkat és az egészségünket segíti. Abban a pillanatban, amikor kimondjuk, „nem”, kőhegyek zúdulnak le a szívünkről – és ez semmihez sem hasonlítható. Lehet, hogy először alig tudjuk kibökni ezt a hárombetűs szót, de rendszeres gyakorlással könnyen megtanulhatjuk.

Fotó: Getty Images