5 környezetbarát megoldás arra, hogy illatos legyen az otthonod

2024. május 01.
Az otthonunk illatosítása gyakran az egyik módszer, amivel kellemes légkört teremthetünk magunknak és családunknak. Azonban sok illatosító termékben megtalálható vegyi anyagok károsak lehetnek az egészségre és a környezetre. Szerencsére léteznek olyan környezetbarát alternatívák, amelyek segítségével friss és kellemes illatot varázsolhatunk otthonunkba anélkül, hogy káros anyagokat bocsátanánk a levegőbe.
környezetbarát illat otthon

Legtöbbünk nem gondolja túl, amikor illatgyertyát gyújt a habfürdő mellé, füstölőt éget a jógamatrac mellett, vagy szobaspray-t fúj, amikor az otthonunknak felfrissülésre van szüksége. De attól függően, hogy milyen termékeket használunk, akaratlanul is káros vegyi anyagoknak tehetjük ki magunkat és családunkat, és csökkenthetjük a levegő minőségét.

A globális otthoni illatszerek piaca, amely 2023-ban 7,6 milliárd dollárt (2 billió 793 milliárd 456 milliárd forint) ér és az előrejelzések szerint növekedni fog 2030-ra közel háromszorosára fog nőni. De a környezetvédelmi és egészségügyi felügyelőszervek már régóta kritizálják az iparágat az összetevők átláthatóságának hiánya miatt.

Az emberek tudtukon kívül potenciálisan káros vegyületeknek vannak kitéve az illatszerek miatt.

Ezek közé tartozik a bőrérzékenységet okozó allergén HICC; a lilial, egy virágillatú vegyület, amelyet a spermiumok károsodásával hoznak összefüggésbe; valamint a parabének és ftalátok, a szintetikus illatanyagokban gyakran előforduló adalékanyagok, amelyek hormonális  zavarokat okozhatnak az ösztrogén utánzásával, amihez nem is szükséges nagyobb mennyiségnek kitennünk magunkat.

Ezenkívül, amikor az aeroszolos légfrissítők kibocsátásai reakcióba lépnek a levegőben lévő vegyi anyagokkal, például az ózonnal, létrehozhatnak bizonyos káros illékony szerves vegyületeket (VOC), például benzolt, toluolt és formaldehidet.

Szerencsére számos biztonságos módszer létezik arra, hogy otthonunknak friss és hívogató illata legyen. 

Alapos takarítás és megelőzés

A lényeg, hogy vegyszermenetesen érjük el a „tiszta” illatot (Fotó: Getty Images)

A lényeg, hogy vegyszermentesen érjük el a „tiszta” illatot (Fotó: Getty Images)

Az első lépés a kellemetlen szagok forrásának azonosítása és kezelése. Fontos a rendszeres takarítás környezetbarát termékekkel, de nem kell az egész lakást sterilizálni, csak azért, mert az ipari fertőtlenítőszerek szagát a tisztasághoz társítjuk. A lényeg, hogy vegyszermentesen érjük el a „tiszta” illatot.

Ehhez rendszeresen vigyük ki a szemetet, és a kukának legyen jól illeszkedő fedele. Az aktívszenes tasakok nem mérgezőek és hatékonyan elnyelik a nedvességet és a rossz szagokat a nyirkos zugokban, például a cipősszekrényekben, a mosogató alatt és a háziállatok élőhelyei közelében. Egy tál szódabikarbóna vagy ecet a munkalapon csökkenti a főzés szagát. Hosszú távú megoldás a Hepa légszűrőkbe való befektetés, különösen akkor, ha a rossz kültéri levegőminőség miatt nem tudunk szellőztetni.

Illatgyertyát csak körültekintően 

Vágjuk le a szenes kanócot minden gyertyagyújtás előtt (Fotó: Getty Images)

Vágjuk le a szenes kanócot minden gyertyagyújtás előtt (Fotó: Getty Images)

Minden alkalommal, amikor gyertyát vagy füstölőt égetünk, kismértékű légszennyezést okozunk: nitrogén-oxidokat, a szén-monoxidot és a policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) juttatunk a levegőbe. Azért nem kell megijedni: illatgyertyák égetésének egészségügyi hatásairól szóló több alapos tanulmány is azt állítja, hogy a károsanyag-kibocsátásuk meglehetősen elhanyagolható. Ugyanakkor számos változó befolyásolhatja a levegő minőségét, például a szoba mérete vagy az égetett gyertyák száma és minősége.

Olyan márkákat kell beszereznünk, amelyek megújuló forrásokból, például 100% növényi alapú viaszból vagy méhviaszból készítik a gyertyákat a kőolajalapú paraffin helyett. Sok környezettudatos márka fából vagy pamutból készült kanócot használ a cinkmagos kanóc helyett, ami nyomokban ólmot tartalmazhat; valamint ftalátmentes természetes illóolajokat és tiszta illóolajokat, amelyek égetéskor alacsonyabb koncentrációban bocsátanak ki PAH-t és más szennyező anyagokat, mint a szintetikus társaik.

Gyertyaégetéskor gondoskodjunk a jó szellőzésről, és mértékkel használjuk.

Jó ötlet az is, ha minden égetés előtt visszavágjuk a kanócot. Ezáltal kevesebb lesz a felhalmozódott szén, ami fekete füstöt okoz a gyertya meggyújtásakor, és így kevesebb részecskét kell belélegezni.

Párolóedények

Akár teaként is fogyaszthatjuk az illatos főzetet (Fotó: Getty Images)

Akár teaként is fogyaszthatjuk az illatos főzetet (Fotó: Getty Images)

A párolóedény egyszerű, otthon is elkészíthető módja annak, hogy kellemes illatokkal árasszuk el otthonunkat. Dobjunk egy fazék vízbe citrusfélék héját, fűszereket és vaníliakivonatot, és voilá: kész is a hangulatos aroma. Használjunk ehető alapanyagokat, és az így kapott főzetet akár forró italként is élvezhetjük.

Inkább elektromos főzőlapot, kuktát vagy rizsfőzőt használjunk gáztűzhely helyett, amely sokkal nagyobb forrása a beltéri légszennyezésnek, mint ahogyan azt a közelmúltig gondoltuk. Ne felejtkezzünk el a vízszint ellenőrzéséről sem, hogy az összetevők nehogy kiszáradjanak és megégjenek.

Próbáljuk ki az illóolajokat

Ügyeljünk arra, hogy milyen illóolajat használunk, ha kisállatot tartunk vagy asztmásak vagyunk (Fotó: Getty Images)

Ügyeljünk arra, hogy milyen illóolajat használunk, ha kisállatot tartunk vagy asztmásak vagyunk (Fotó: Getty Images)

Bár vannak, akik kritizálják az illóolajokat, mivel az előállításuk jelentős mennyiségű növényi nyersanyagot igényel, általában kis mennyiségben, illatosításra biztonságosan használhatók.

Ezekből készülnek a nem mérgező illatosított plug-inek, vagy vízhez adva elektromos diffúzorokban vagy a csináld magad-szobaspray-kben használhatók. Cseppentsünk keveset egy öntapadós filcbútorlapra, és ragasszuk azt egy diszkrét helyre, például az íróasztal alá vagy a szekrénybe.

Azonban nem árt az óvatosság. Ugyanis a légzőszervi betegségben, például asztmában szenvedők irritálónak találhatják az illóolajokat. A kisállatok tulajdonosainak körültekintően kell használniuk, mivel egyes illóolajok, például a szegfűszeg, az eukaliptusz és a geránium, károsak lehetnek az állatokra.

Illatos növények

A szobanövények bár nem tisztítják a levegőt, de kellemes látványt nyújtanak és az otthonunkat is illatosítják (Fotó: Getty Images)

A szobanövények bár nem tisztítják a levegőt, de kellemes látványt nyújtanak és az otthonunkat is illatosítják (Fotó: Getty Images)

Bár az csak egy mítosz, hogy a cserepes növények megtisztítják a levegőt a szennyező anyagoktól, de ettől függetlenül bevethetjük őket az otthonunk dekorálására és illatosítására.

Az olyan fűszernövények termesztése, mint a bazsalikom, a törpe rozmaring és az oregánó; virágzó szobanövények, mint a jázmin, a gardénia, a nárcisz és az ékes koszorúfutóka; vagy kis citrusfák mind remek alternatívát jelentenek. A geránium és a heliotróp az ablakládákban virágzik, de ha nagyobb szabadtéri területhez is hozzáférünk, az ablakok vagy ajtók közelében ültetett orgona, babér vagy bogyóspuszpáng lehetővé teszik, hogy illatuk befelé szálljon.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images