Egyetlen trükk, és végig fog égni ezentúl mindig az illatgyertyád

2023. szeptember 23.
Ennek a lifehacknek köszönhetően soha többé nem kell aggódnod a gyertya alján lévő trükkös viaszdarab miatt!
Egyetlen trükk, és végigég a gyertya.

Beruházunk egy csodaszép, mennyei illatú illatgyertyára, meggyújtjuk, a feléig-harmadáig minden jól is működik, és aztán beüt a krach. Szánalmasan rövid lesz a kanóc, de mi azért még próbálkozunk újragyújtani, közben megégetjük nem egyszer a kezünket, turkáljuk a kanóc körüli viaszt, hátha menthető még, pedig tudjuk jól, hogy a maradék már soha többet nem fog elégni – hacsak újra nem öntjük a gyertyát.

De az újraöntés nemcsak extra kiadásokkal jár, de nagyon időigényes, sok (mindent viasszal beborító) eszközt megkívánó folyamat. Szerencsére egy pofonegyszerű trükkel elérhetjük, hogy soha többé ne kelljen félig használt, de már nem használható gyertyát a kukába dobni!

Alufóliázás az alagút szindróma ellen

Alagút szindrómának nevezik, amikor a gyertya kanóca körül égetéskor alagút keletkezik, tehát nem válik folyékonnyá a szélekig a viasz, a gyertya pedig minden újragyújtásnál egyre nehezebben tud megküzdeni a körülötte felgyülemlő viasszal.

Vegyünk egy kis alufóliát, és tekerjük körbe a gyertyát kívülről. A trükk az, hogy a fólia felmelegíti az alagút körüli viaszt is, így megszűnik az alagút, tehát a gyertya tovább fog égni. 

Előzzük meg az alagút szindrómát

Gyertyaválasztásnál és használatnál is megelőzhetjük a maradék viasz problémáját, ezeket a trükköket mindig tartsuk be: 

  • válasszunk olyan gyertyát, aminek a kanóca középen van és kifejezetten hosszú része áll ki a viaszból,
  • még jobb, ha nem egy, hanem két, három vagy négy kanóca is van az illatgyertyának, így egységesebben fog fogyni a gyertya,
  • az első használat soha ne legyen rövid, várjuk meg, hogy a gyertya felső rétege a széleknél is folyékonnyá váljon, 
  • sose használjuk erős légmozgás mellett a gyertyát, mert egyenletlen égéshez vezethet, 
  • vásároljunk légmozgást tompító fedőt a gyertyához.

Mi legyen, ha mégis marad viasz? 

Jasmine Benaya hihetetlen nézettséget elérő TikTokja gyors és maceramentes trükköt kínál. A hack nagyon egyszerű: csak meg kell tölteni a maradék gyertyát forró vízzel, így a hő hatására a viasz megolvad, és felgyűlik a víz tetejére. Ezután, miután a viasz visszahűlt, egy óvatos nyomással kivehetjük a tárolóból a viaszt, majd bárhogy felhasználhatjuk a maradékot, például viaszmelegítőbe helyezve elhasználhatjuk.

Fotó: Getty Images, Forrás: TasteofHome, Stylist