Ezek a legnagyobb hibák az orvosok szerint, amiket az egészségünk ellen elkövetünk

2024. október 14.
A legnagyobb hiba, amit az egészségünk ellen elkövethetünk az, ha mindent elhiszünk, amit az interneten olvasunk. Fogadjuk meg az orvosok tanácsait!
hiba az egészségünk ellen
  • Rengeteg tévhit kering az interneten az egészségünkkel kapcsolatban.
  • Öndiagnosztika helyett hallgassunk inkább az egészségügyi szakemberekre.
  • Összeszedtük, hogy mik a legnagyobb hibák az orvosok szerint, amiket az egészségünk ellen elkövetünk.

Tegye fel a kezét, aki még nem hívta segítségül az internetet, amikor valamilyen egészségügyi problémája volt. Ez bizony nemcsak a felnőttek, hanem a tinédzserek és a gyerekek esetében is jellemző. Pedig az öndiagnosztizálás gyakran nem vezet sok jóra, hiszen ezek a források tele lehetnek pontatlanságokkal, amik csak ronthatnak a helyzeten. Most orvosok, ápolók és más szakemberek osztják meg velünk gondolataikat arról, hogy szerintük mik azok a hibák, amiket az egészségünk ellen elkövetünk.

Hibák az orvosok szerint, amiket az egészségünk ellen elkövetünk:

1. Antibiotikum

„Ha antibiotikumot írnak fel, nem szabad abbahagyni csak azért, mert jobban érzed magad. Valószínűleg a legtöbb baktérium elpusztult, kivéve néhányat, amelyek természetesen erősebbek a többinél. Ha nem fejezed be a teljes kúrát, ezek elszaporodnak, és még súlyosabb fertőzést okozhatnak, amitől sokkal nehezebb lesz megszabadulni.”

2. Vény nélküli gyógyszerek

Nem minden növényi alapú gyógyszer biztonságos és hatékony. Ezeket nem szabályozza a gyógyszerészeti központ (és ezért nincs szükségük a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó vizsgálatokra), és némelyiküknek nagyon súlyos mellékhatásai lehetnek. Mindig kérdezd meg a gyógyszerészed vagy orvosod, mielőtt ilyen terméket veszel a boltban.

3. Mentális zavarok

„A mentális betegség is betegség. Ne félj segítséget kérni, amikor szükséged van rá. Nagyon sokan szenvednek depressziótól és szorongástól, és sok éven át szenvednek, mert túl büszkék ahhoz, hogy segítséget kérjenek.” A mentális betegség egyáltalán nem játék. Ha nem kezelik időben, adott esetben akár rosszabbra is fordulhat a helyzet.

4. Lázcsillapító

El sem tudom mondani, hányszor látom, hogy a lázas gyerekek szülei azt mondják: »adtam neki paracetamolt, de 4 órával később visszatért a láz.« A lázcsillapítók a láz tünetét kezelik, nem pedig gyógyítják az azt okozó betegséget!” Láz esetén tehát érdemes inkább a probléma gyökerét megkeresni, lehetőleg orvos segítségével.

5. Lábadozás

„Azok közül, akiket ápoltam, sokan meglepődtek, amikor a műtét után hamar hazaengedték őket, és aggódtak, hogy talán túl korán is. Azt hiszem, egyesek azt feltételezik, hogy a kórházi környezet valahogy steril, és ott gyorsabban felépülnek. Ez nem jó. Sokkal nagyobb valószínűséggel kapsz fertőzést, ha kórházban maradsz. Sokkal szívesebben mennék haza és lennék körül a saját mikrobáimmal körülvéve, köszönöm szépen.”

6. Hidrogén-peroxid

„A hidrogén-peroxid használata nem hatékony módja a sebek tisztításának. A legjobb, ha lemossuk vízzel, és esetleg néhány napig helyileg alkalmazható antibakteriális szert használunk a fertőzés megelőzése érdekében. Ezenkívül a sebet hidratáltan tartó kenőcs is segíti a gyorsabb gyógyulást.” Tehát higiénia és utóápolás!

7. Méregtelenítés

„Nem kell méregteleníteni. A méregtelenítés nem gyógyít, és nincs hatással a több hónapon keresztül tartó, mértéktelen ivásra. Ne méregteleníts. Annyira mérges vagyok, amikor ezek a csalók pénzt kapnak.” Persze, ha mindenképp ki akarod próbálni, akkor megfelelő szakember segítsége mellett nem árthatsz sokat az egészségednek.

8. Influenza

„Az influenza elleni védőoltás nem okoz influenzát. Tudom, hogy ez jelenleg meglehetősen széles körben elfogadott, de az emberek száma, akik még mindig éltetik ezt a hiedelmet, meglehetősen elképesztő. Az influenza elleni vakcina nem tartalmaz élő vírusokat, és nem kaphatod el tőle el az influenzát, kivéve azokat a furcsa eseteket, amikor a szervezet nem termeli megfelelően a vírus elleni küzdelemhez szükséges immunsejteket.

Az influenza elleni védőoltás csak négy olyan törzs ellen véd, amelyek az előrejelzések szerint a legelterjedtebbek a szezonban. Ha beoltottak influenza elleni védőoltással és influenzás lettél, valószínűleg egy olyan törzs okozta, amelyre nem oltottak be.”

9. Migrén 

„A migrén és a fejfájás nem ugyanaz. Nagyon idegesít, amikor valaki azt mondja: »Ó, ember, migrénem van«, mert nem ismeri a valódi migrénes fájdalmat. A vakfoltok, a zsibbadás, a hányinger, az elviselhetetlen fájdalom… Lehet, hogy a fejfájásod rossz, de nem feltétlenül migrén.” Persze a fejfájás soha nem kellemes…

10. Irrigálás

„Úgy tűnik, sok nő úgy gondolja, hogy az irrigálás rendben van, de valójában nem. A hüvely pH-ja rendkívül érzékeny, és személyenként eltérő, így a női higiéniai termékek és az olyan anyagok használata, mint az ecet vagy bármi más, pénzkidobás, és károsítja is a testet a női nemi szerveknél. Valószínűleg nagyobb valószínűséggel okoznak fertőzést, mint hogy megelőznék őket.”

Forrás: Bored Panda, Fotó: Getty Images