Mennyi ideig kell pihennünk egy influenzaszerű betegséggel?

2024. január 17.
Sokan még mindig nem tanulták meg a covid-járvány alatt, hogy a vírusfertőzésekre a legjobb gyógymód a pihenés. Sokkal több hátulütője lehet, ha dolgozunk, edzünk betegen is, mint gondolnánk.
Pihenés influenza
  • A különböző vírusfertőzésekre – legyen szó covidról, influenzáról vagy RSV-ről – a legjobb gyógymód még mindig a pihenés.
  • Sokkal jobban hátráltatja a gyógyulásunkat, ha betegen is dolgozni megyünk, mint azt el tudjuk képzelni.
  • A szakember elmondta, mennyi időt és pihenést kell adnunk a szervezetünknek, hogy gyorsan rendbe jöjjünk.

Javában tombol a betegségszezon. Idén is számos kellemetlen vírust kapunk a nyakunkba, és ha nem kúráljuk ki az egyiket megfelelően, nem pihenünk eleget az adott betegséggel, nagyon könnyen esünk a következőbe a legyengült immunrendszerrel.

Az influenza, covid és RSV esetén is kulcsfontosságú, hogy pihenjünk eleget. De mennyi az az idő, ami alatt teljesen meggyógyulunk és megerősödhet ismét az immunrendszerünk?

1. Influenzaszerű betegségek szezonja

Van, amikor egyszerűen nem tudjuk megoldani, hogy ágyban maradjunk betegen. De amennyit csak lehet, muszáj pihennünk. Időt és lehetőséget kell adnunk a testünknek a felépülésre. Nem csak a saját, de mások érdekében is.

Egy friss felmérés szerint a 18-34 év közötti felnőttek 75 százaléka még mindig nem marad otthon betegen, bemegy dolgozni. Ennek következményeként nem csak saját maga gyógyulását hátráltatja jelentősen, de másokat is megfertőzhet. (A vizsgálatot még a koronavírus-járvány előtt végezték, így talán 2024-ben ez az adat már némileg jobban fest, és ha már muszáj dolgozniuk betegen is, legalább otthonról teszik.)

2. Maradjunk otthon és ágyban betegen

Belázasodtunk? Egyáltalán nem jó ötlet bedobni egy lázcsillapítót és úgy tenni, mintha semmi bajunk sem lenne. Az orvosok azt tanácsolják, miután lement a lázunk, legalább 24 órát maradjunk otthon, pihenjünk

A láz akkor tekinthető úgy, hogy lement, ha bármiféle gyógyszer, lázcsillapító nélkül sem jön vissza még hőemelkedés sem 24 órán át. Ráadásul az is fontos tény, hogy a felnőtteknél már nem feltétlenül jelentkezik láz az influenza, covid vagy RSV tüneteként, tehát bármilyen más betegséggel kapcsolatos érzetet tapasztalunk, maradjunk inkább otthon és pihenjünk néhány napig.

3. Hány napig tart egy betegség?

A szakemberek szerint az influenzaszerű betegségekből való felépülés nagyban függ a saját egészségi állapotunktól. Általánosságban elmondható, hogy egy alapvetően egészséges embernél 7-10 nap kell a teljes gyógyuláshoz. 

  • 5 nap után múlhatnak el a tünetek
  • teljesen normális, ha a tünetek elmúlta után is napokig még gyengébbnek érezzük magunkat
  • ha a tünetek még 2 hét után is fennállnak, mindenképp forduljunk orvoshoz

A legfontosabb egy influenzaszerű vírusfertőzésnél, hogy ne erőltessük meg magunkat, mivel így sokkal tovább tapasztalhatjuk a gyengeséget, fáradékonyságot. 

Forrás: Marie Claire Netherlands Fotó: Unsplash