5 bőrbetegség, amit az edzőteremben kaphatunk el

2019. augusztus 03.
Míg az edzőterembe azért megy az ember, hogy erősebb, gyorsabb, könnyebb és egészségesebb legyen, gyakran előfordul, hogy nemkívánatos bőrbetegségeket is beszerez a dagadó izmok mellé. Melyek a leggyakoribb fertőzések, és hogyan védhetők ki?

Ahol sok ember izzad és fog meg egymás után sima felületeket, használja a zuhanyt, szaunát, úszómedencét, mint például az edőzteremben, óhatatlanul felbukkanak nemkívánatos vendégként a bőrfertőzések. Ezek a bosszantó betegségek sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Jó hír, hogy kis elővigyázatossággal legtöbbször elkerülhetők.

1. Szőrtüszőgyulladás: sose vakarjuk
Pici, viszkető, piros csomók vagy pattanások a bőrön? Nagy valószínűséggel szőrtüszőgyulladással küzdünk. Bármennyire is jól esne, ne vakarjuk el, mert csúnya hegek maradhatnak utána a bőrön. A problémát baktériumok vagy gombák okozzák, melyek a szőrtüszőbe jutva okoznak fertőzést. Hogy elkerüljük a betegséget, ne viseljünk túl szűk ruhát az edzőteremben, mert az irritálhatja a bőrt, ha izzadunk. Edzés után zuhanyozzunk, és sose használjunk közös törölközőt másokkal. Ha úgy érezzük, irritált a bőrünk, kerüljük a borotválást, szőrtelenítést. Ha pedig megtörtént a baj, és szőrtüszőgyulladással küzdünk, forduljunk bőrgyógyászhoz, mert gyógyszeres kenőcsre lehet szükség, hogy elmúljon a gyulladás.


2. Gombafertőzés: gyorsan terjed
A dermatofitózis a bőrfelszín gombás fertőzése, mely általában gyűrű alakú, piros, hámló foltokban jelentkezik. Az érintett területek viszkethetnek, égő érzés jelentkezhet rajtuk, és ha nem kezeljük, tovább terjed a testünkön. Az izzadtsággal ráadásul tovább is adhatjuk, valószínűleg mi magunk is úgy fertőződtünk meg, hogy a padlóra vagy zuhanyzóba léptünk mezítláb. Az edőterem melegágya ezeknek a fertőzéseknek, ideális terep számukra. A jó higiénia, papucshasználat csökkentheti az esélyét, ám aki rendszeres látogatója a fitnesstermeknek, jó eséllyel megfertőződik. Szerencsére gomba elleni krémekkel, spray-vel jól kezelhető, ám nem szabad elhanyagolni a betegséget.

3. Szemölcs: kellemetlen, de nem veszélyes
A szemölcs kellemetlen és kényelmetlen, ám szerencsére nem veszélyes fertőzés. Vírus okozza a kis, bőrkeményedésnel tűnő puklikat, melyek gyakran fájdalmasak. Már a legapróbb hámsérülésen bejutnak a bőrünkbe a kórokozók, így a mezítlábazás ebben az esetben is a legnagyobb kockázati tényező. Jobb, ha papucsot húzunk, mikor az edzőterem zuhanyzójába lépünk. Fontos a higiénia, mindig mossunk kezet, ha a szemölcsöt krémeztük, kezeltük, nehogy tovább terjesszük. Maguktól is elmúlnak, bár ehhez akár egy-két év is szükséges lehet. Krémekkel, bőrgyógyászati eljárásokkal viszont gyorsan eltüntethetjük.

4. Ótvar: felnőttek is elkaphatják
A gyermekbetegségnek tartott ótvar egy rendkívül fertőző bőrbetegség, melyet a torokgyulladást is okozó staphylococcus és streptococcus baktériumok idéznek elő. Ám ne gondoljuk, hogy felnőttként védve vagyunk tőle. Az edzőterem gépei tökéletes közvetítői a baktériumoknak. Az ótvar piros, pörkös, sebszerű folttal jelentkezik a bőrön. Mindig forduljunk orvoshoz a problémával, mert antibiotikumos krémmel kezelhető, illetve ha nagyobb kiterjedésű, szájon át szedhető gyógyszerre van szükség. A kézmosás drámaian csökkenti a betegség kialakulásának veszélyét.

5. Herpesz: mindenhol ott van
A herpeszvírusnak rengeteg típusa van, a legismertebb talán a szexuális úton terjedő betegség. Ám nyállal is átadható a kórokozó, ha valakinek éppen a száján jelent meg a fertőzés. Közös pohár, nem alaposan elmosott evőeszköz, közös törölköző használatával rendkívül jól terjed a vírus. Az általános higiéniai szabályok betartása így nagyon fontos az edzőteremben, de csoportos órák előtt és után mindig mossuk le a matracunkat is, ha nem sajátot használunk. A herpeszvírus nem kezelhető, ám vírus ellenes krémekkel jelentősen lerövidíthető egy-egy fellángolása.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash