Te mit válaszoltál volna? Ide utazna vissza az időben a magyarok többsége

2024. október 20.
Érdekes eredményre jutott az a felmérés, melyben azt kérdezték meg Magyarországon élő emberektől, hogy ha lenne rá lehetőség, hova utaznának vissza az időben. Miért pont Egyiptom és Görögország a vonzó a magyaroknak?
Időutazás történelem magyarok
  • Minden második magyar visszautazna az időben, ha lehetne.
  • Talán nem véletlenül népszerű úticél a magyarok körében Egyiptom és Görögország, az időben is ide utaznánk vissza a legtöbben.
  • Sokan a honfoglalást is megnéznék saját szemükkel.

Minden második magyar élne az időutazás lehetőségével, hogy jobban megismerje a régi korokat. Többségük pedig legszívesebben az ókori Egyiptomot és Görögországot, valamint a magyar honfoglalást nézné meg saját szemével – derült ki a National Geographic országos felméréséből. 

A kutatás arra kereste a választ, hogy mennyire érdekli a történelem a magyarokat és mi vonzza őket a leginkább a régi korokban. A kérdőív arra is rámutatott, hogy a válaszadók túlnyomó többsége szerint a jelen és a jövő szempontjából is fontos, hogy jobban megértsük a múltat. A kutatás nemcsak az emberiség története iránti általános lelkesedést tárja fel, de azt is, hogy a történelem mely fejezetébe utaznának vissza legszívesebben.

Tényleg sokat gondolnak a férfiak a Római Birodalomra?

A megkérdezettek többsége szívesen elutazna a múltba, ha tehetné, viszont a válaszadók ötöde (21 százalék) csak biztonságos távolságból figyelné az eseményeket. A magyarok közel negyede azért nem élne ezzel a lehetőséggel, mert veszélyesnek tartaná vagy mert egyáltalán nem érdekli a régi korok világa. 

Az időutazásra nyitottak fele egyformán kíváncsi lenne Magyarország és más országok történelmének testközeli megismerésére. A többiek majdnem fele-fele arányban inkább a hazai, vagy inkább a nemzetközi múlt megismerése mellett tették le a voksukat.

  • A legtöbben az ókori Egyiptom (20 százalék) és Görögország (18 százalék) idejébe utaznának vissza.
  • A magyar honfoglalást is sokan (19 százalék) megnéznék személyesen.
  • Érdekesség, hogy a legfiatalabb válaszadók (16-19 évesek) inkább a 20. század nagy eseményeire lennének kíváncsiak (20 százalék, szemben a többi korcsoport 6-14 százalékával).

De a nemek szerinti is nagy különbség van abban, mi vonzaná legjobban a magyarokat az időutazásban:

  • A Római Birodalom jobban érdekli a férfiakat (18 százalék) mint a nőket (11 százalék).
  • Európa reneszánsz fénykora inkább a nők fantáziáját izgatja (nők 22 százalék, férfiak 10 százalék). 
  • A tudomány és technológia fejlődése szintén a férfiakat (férfiak 37 százalék, nők 22 százalék) érdekli inkább. 
  • A mindennapi élet, a társadalmi változások (nők 38 százalék, férfiak 29 százalék), valamint a különböző korszakok kultúrájának és művészetének fejlődése a nőket vonzzák jobban  (nők 21 százalék, férfiak 12 százalék). 
  • Hasonlóan eltér a nemek érdeklődése a politikai rendszerek és ideológiák fejlődése (férfiak 22 százalék, nők 9 százalék), valamint a háborúk, csaták és katonai stratégiák témákat illetően is (férfiak 29 százalék, nők 8 százalék).

Miért fontos ismernünk a történelmet?

A legtöbben azért érdeklődnek a történelem iránt, mert segít megérteni a jelenlegi világot, érdekes látni, hogyan fejlődtek a civilizációk, illetve a történelmi rejtélyek és felfedezések izgalma is sokak számára vonzó. 

Ez különösen igaz a diplomásokra, akik nagyobb arányban említették a tanulási lehetőségeket egy időutazással kapcsolatban is. A magyarok 15 százaléka azonban teljesen közömbös a téma iránt, és 17 százalékuk véli úgy, hogy az iskolai tanulmányai óta semmilyen plusz történelmi ismerettel nem gazdagodott. A legtöbben dokumentumfilmekből és sorozatokból szerzik tudásukat (26 százalék), de sokan választják a regényeket, szakkönyveket (19 százalék), illetve az interneten található tartalmakat (13 százalék) is.

Fotó: Getty Images