Történelmi kvíz: csak az emberek 3 százaléka tud 7 kérdésre helyesen válaszolni

2024. május 15.
Egy újabb kvízzel kipróbálhatjuk, vajon tudunk-e annyit történelemből, mint egy nyolcadikos. Hány pontot érünk el a kvízen?
Történelmi kvíz
  • Nyolcadik osztályra már egészen szerteágazó lehet a tájékozottságunk, ha odafigyelünk történelemórán. 
  • De vajon emlékszünk még a történelmi tényekre annyira, hogy egy kvízen is helyesen válaszoljunk a kérdésekre?
  • Hány pontot érünk el a legújabb történelmi kvízen?

Most egy igazán izgalmas történelmi kvízzel tehetjük próbára a tudásunkat. Vajon emlékszünk még arra, amit az iskolában tanultunk történelemből? Hány pontot érünk el a kvízen?

Izgalmas tények a történelemből

A történelmi kvízben ezúttal olyan kérdések szerepelnek, amikre az iskolai történelemtankönyvekből is tudhatjuk a választ. De vannak bőven olyan izgalmas tények, amik a tananyagból kimaradtak.

  1. A boszorkányüldözés nem csak az embereket érte utol a középkorban. Állatokat is szép számmal állítottak bíróság elé és ítéltek halálra is akár.
  2. Albert Einstein 1952-ben akár Izrael állam elnöke is lehetett volna, ám visszautasította az ajánlatot.
  3. A második világháború alatt egy Juliana nevű dán dog is megkapta az egyik legmagasabb katonai kitüntetést, mert rápisilt egy bombára, amivel hatástalanította.
  4. Nagy Sándort véletlenül élve temették el. A tudósok úgy vélik, hogy a hadvezér és államférfi az úgynevezett Guillain-Barré-szindrómában szenvedett. Emiatt valójában csak le volt bénulva, de tudatánál volt, mikor eltemették.
  5. Voltak női gladiátorok is az ókori Rómában. Őket gladiatrixnak nevezték, és harcoltak a férfiak ellen is az arénában.
  6. A világ legeredményesebb kalóza egy nő volt, Csing-Sih. Prostituált volt Kínában, míg hozzá nem ment egy hajó kapitányához. Ő egyenrangúként kezelte a nőt, és kalózkapitánnyá nőtte ki magát a férfi mellett.
  7. Bár A bosszúállók (The Avengers) ma már mindenkinek a szuperhősöket juttatja eszébe, volt a második világháború után egy zsidó bérgyilkos csapat, akiket szintén így hívtak. Ők több mint 2283 náci háborús bűnöst mérgeztek meg.
  8. 1912 és 1948 között az olimpiai játékokon volt szépművészeti verseny is. Irodalomban, építészetben, szobrászatban, festészetben és zenében osztottak díjakat. A műveknek az olimpia témájában kellett megszületnie.
  9. Napóleont egyszer megtámadta egy csapat nyúl. Embereivel saját maguknak szervezték a nyúlvadászatot. Amikor kiengedték a ketrecből az állatokat, azok azonnal rárontottak Napóleonra és társaira, akik kétségbeesett mészárlásba kezdtek.
  10. Kleopátra valójában nem egyiptomi volt, hanem valójában görög. Nagy Sándor macedón tanítójának, Ptolemaiosznak a leszármazottja volt a legendás egyiptomi királynő.

Töltsük ki a történelmi kvízt!

Itt az ideje, hogy kitöltsük a legújabb történelmi kvízt. Tíz kérdésre kell válaszolnunk. Mindegyik kérdés után három válaszlehetőség közül kell azt kiválasztanunk, amelyik helyes. Hány pontot érünk el a történelmi kvízen?

Tudsz annyit történelemből, mint egy nyolcadikos?

Történelmi kvíz

Végtelen a történelem anyaga, de vajon kifognak rajtunk azok a kérdések, amikre egy általános iskolás nyolcadikos valószínűleg simán válaszolna?

Fotó: Unsplash