3 híres emberrablás a történelemből

2024. február 21.
Az emberrablások története megszámlálhatatlan sztorit rejt, amelyek közül Olive Oatman, Patty Hearst és Frank Sinatra Jr. elrablásának történetét hoztuk el.
Frank Sinatra fiával és első feleségével
  • Az emberrablások története rengeteg hátborzongató fejezetet rejt.
  • Patty Hearst és Olive Oatman elrablásának története a legismertebbek közé tartozik.
  • Frank Sinatra fia ugyancsak emberrablás áldozata lett. 

Patty Hearst elrablása

A szokatlan emberrablások közé tartozik az 1974. február 4-én elrabolt örökösnő, a 19 éves Patty Hearst esete, akit kaliforniai otthonából vitt el a Symbionese Felszabadító Hadsereg (SLA). Váltságdíjként jelöletlen bankjegyek helyett a militáns csoport követelése az volt, hogy a Hearst család Los Angelestől Santa Rosáig minden rászorulónak adjon 70 dollár értékű élelmet. Randolph Hearst 2 millió dollárt adományozott a People In Need nevű programnak.

Az SLA nem érte be ennyivel, és további 4 millió dollárt követelt. A család a váltságdíj megfizetését lányuk szabadon bocsátásához kötötte. Mielőtt azonban erre sor kerülhetett volna, az SLA kiadott egy hangfelvételt, amelyen Patty kijelenti, hogy hűséges hozzájuk, és elítéli szülei kapitalista bűneit. Ezt támasztotta alá egy biztonsági kamera felvétele is, amelyen látható, ahogy Patty önként segít kirabolni egy San Franciscó-i bankot.

Patty – immár Tania néven – több mint egy évig az SLA-val járta az országot, és amikor 1975 szeptemberében elfogták és letartóztatták, ügyvédi csapata megállapította, hogy elrablói agymosták, a lány Stockholm-szindrómától szenved. Az esküdtszék döntését ez nem befolyásolta, hét év börtönre ítélték. Jimmy Carter elnök két évre enyhítette büntetését, Bill Clinton elnök pedig később teljes kegyelmet adott neki.

Patricia Hearst a bíróságra menet

Patricia Hearstöt, egy kiadó örökösét az FBI kíséri a bíróságra

Olive Oatman elrablása

1851-ben a 14 éves lány Arizonán keresztül utazott családjával, hogy megtalálják azt a helyet, ahol letelepedhetnének. Amikor az Oatmanék a mai Maricopa megyéhez közeledtek, figyelmeztették őket az őslakos törzsek durvaságára. A kilenctagú család ennek ellenére folytatta útját, és körülbelül 140 kilométerre Yuma városától találkozott néhány indiánnal, és bár pontosan nem tudni, mi történt, a család hét tagja meghalt. A 15 éves Lorenzo Oatmant agyonverték, Olive és testvére, Mary Ann egyszerűen eltűntek, emberrablás áldozati lettek.

Olive Oatman későbbi elmeséléséből kiderült, hogy egy évig kemény munkára kényszerítette őket a törzs, miközben verték és égették őket. Azt hitték, ott halnak meg, de aztán néhány lóért, pokrócért és zöldségért cserébe továbbadták őket. A lányokat a mohave törzs vezetői fogadták be, és mivel sajátjukként bántak velük, az állukra és a felkarjukra tetoválás került. A rituálé szerint ezekre a jelölésekre azért volt szükség, hogy mohaveként felismerjék őket a túlvilágon. Olive beszámolóiból kiderült, az indiánoknál töltött idő egészen addig idilli volt, amíg a szárazság terméshiányt és kínzó éhínséget nem okozott délnyugaton. Mary Ann és a törzs több tagja éhen halt.

Miután a szövetségi kormány tudtára jutott, hogy egy fiatal fehér nő él a törzzsel, követelték a kiadását. Azzal fenyegetőztek, ha nem engedik el a nőt, elpusztítják az egész törzset. Olive akarata ellenére visszakerült a fehérek közé – állán a tetoválást azonban nem tudta eltakarni. Miután 1865-ben hozzáment egy gazdag farmerhez, fátylat és erős sminket viselt, hogy elrejtse arcán a jelöléseket.

Ceruzarajz a tetovált állú Olive Oatmanről

Olive Oatman a Captivity of the Oatman Girls című könyvben

Frank Sinatra Jr. elrablása

1963. december 8-án a világ John F. Kennedy elnököt gyászolta, amikor nyugtalanító hírek érkeztek egy másik amerikai legendától: Frank Sinatrától: 19 éves fiát, Frank Sinatra Jr.-t elrabolták. A fiatalabb Sinatra éppen saját énekesi karrierjét kezdte, és a nevadai Stateline állambeli Lake Tahoe-ban lépett fel, amikor két férfi elrabolta az öltözőjéből.

Az emberrablók két nappal később vették csak fel a kapcsolatot az édesapával, és 240 000 dollárt (ma kb. 2,3 millió dollárt) követeltek. Az idősebb Sinatra, aki értesítette az FBI-t, konkrét utasításokat kapott az emberrablóktól. Csak telefonfülkéből telefonálhatott, a pénzt pedig egy meghatározott helyre kellett vinnie. Miközben az emberrablók közül ketten elmentek begyűjteni a váltságdíjat, a harmadikuk, John Irwin meggondolta magát, és elengedte a férfit.

Bár Frank Sinatra Jr. nem látott túl sokat, még elegendő részlettel tudott szolgálni ahhoz, hogy az FBI eljusson abba a házba, ahol elrablói fogva tartották. Időközben John Irwin is megvallotta a bűncselekményt a testvérének, aki azonnal értesítette az FBI-t. Az emberrablók kevesebb mint öt évet ültek börtönben, Frank Sinatra zsebében pedig élete végig ott lapult az apró arra az esetre, ha fizetős telefont kellene használnia.

Frank Sinatra, fia, és első felesége

Frank Sinatra fiával és első feleségével, Nancy Barbatóval

Forrás: Mentalfloss Fotók: Getty Images