Legnehezebb történelmi kvíz: hány pontot tudunk szerezni?

2024. március 03.
Igazi történelmi csemege a legújabb kvízünk, amit csak azok tudnak hibátlanul megoldani, akik valóban odafigyeltek történelemórán. Most kiderül, hányast kapnánk történelemből!
Legnehezebb történelmi kvíz
  • A történelmi kérdések még akkor is okozhatnak fejtörést, ha nem is tűnnek olyan nehéznek.
  • Emlékszünk még például arra, mit tanultunk a tatárjárásról?
  • Töltsük ki és kiderül, hány pontot érünk el a legnehezebb történelmi kvízen!

Mindig nagyon izgalmas megnéznünk, vajon hogy áll a történelemtudásunk. Nem az a haszna annak, hogy fejből fújjuk az 1848-as szabadságharc összes dátumát. Inkább az az értelme annak, ha tisztában vagyunk a történelem eseményeivel, hogy meglátjuk a párhuzamot a saját korunkkal. A történelem tényleg ismétli önmagát?

A legnehezebb történelmi kvízből kiderül, vajon mennyire emlékszünk a világ és a magyar történelem fordulópontjaira, megtudhatjuk, minek érdemes utánanéznünk. Hány pontunk lesz a legnehezebb történelmi kvízen?

Ki mondta, hogy a történelem ismétli önmagát?

Bár ma már úgy használjuk ezt a szállóigét, hogy „a történelem ismétli önmagát”, és semmi kétségünk afelől, hogy ez így is van, hiszen bizonyos tendenciák újra és újra előkerülnek mind a magyar történelmet, mind a világ eseményeit nézve. 

Viszont az eredeti mondás úgy hangzott, hogy „a történelem nem ismétli önmagát, de rímel”. A híres amerikai újságíró-író, Mark Twain mondta egyszer, és úgy tűnhet, hogy soha nem volt aktuálisabb az idézet, mint ma.

Az író The Gilded Age: A Tale of To-Day című 1874-es művében jelent meg az idézet egy kicsit bővebb formában: „A történelem soha nem ismétli önmagát, de a képi jelen kaleidoszkópszerű kombinációi gyakran úgy tűnnek, mintha antik legendák töredékeiből épülnének fel.”

Töltsük ki a legnehezebb történelmi kvízt!

Itt az ideje, hogy megtudjuk, mi mennyit tanultunk történelemből. Hány pontot érünk el a legnehezebb történelmi kvízben? Összesen tíz kérdésre kell válaszolnunk a kvízben, mindegyik után három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Vajon hogy sikerül a legnehezebb történelmi kvíz?

Legnehezebb történelmi kvíz: hány pontot érsz el rajta?

Legnehezebb történelmi kvíz

Ha azt gondoljuk, bennünket nem lehet megfogni az alapvető történelmi tényekkel, tegyük próbára magunkat a legnehezebb történelmi kvízzel. Hány pontot sikerül elérnünk?

Fotó: Unsplash