Történelmi kvíz: a hatodik kérdésre csak az igazán okosak tudnak válaszolni

2024. április 08.
Ismét egy történelmi kvízzel tehetjük magunkat próbára. Kiderül, vajon mi is a legokosabbak közé tartozunk-e, akik a legtöbb kérdésre jól felelnek. Hány válaszunk lesz helyes a történelmi kvízben?
Történelmi kvíz 4
  • Akkor se bánkódjunk, ha nem tudjuk a helyes választ, izgalmas dolgokat tanulhatunk a történelmi kvízből ezúttal is.
  • Tíz történelmi kérdésre kell megadnunk a választ a kvízben.
  • Hány pontot érünk el a történelmi kvízben?

Egy olyan történelmi kvízzel tehetjük próbára a tudásunkat, amiben a magyar és világtörténelemmel kapcsolatos kérdéseket egyaránt találunk. De vajon hány pontot érünk el a legújabb történelmi kvízben?

Ezek a tények nem szerepeltek a történelemkönyvekben

Tanultunk egy sor érdekes dolgot az iskolai történelemórákon. Ám az igazán izgalmas dolgok a történelemmel kapcsolatban is sokszor kimaradtak a tankönyvekből. Mutatunk néhány olyan elképesztő tényt, amit lehet, hogy mi is rosszul tudtunk a történelemmel kapcsolatban.

1. Mamutvadászat az őskorban?!

Bár gyakran képzeljük el úgy, hogy az őskori emberek a jégkorszakban a hatalmas mamutokra vadásztak, ez mégsem igaz. A fegyvereikkel nem is lehetett volna lehetséges leteríteni egy akkora állatot. Az viszont igaz, hogy ettek mamuthúst, ám inkább a már elhullott állatokat keresték, és annak a húsát, bőrét használták fel.

2. A legfiatalabb pápa 11 éves volt

A katolikus egyház történelmét végigkísérik az igencsak visszás, a valláshoz egyáltalán nem méltó események. Ilyen volt az is, amikor édesapja juttatta a legmagasabb egyházi pozícióba a tasculumi Teofilaktuszt 11 (más források szerint 12) éves korában IX. Benedek pápaként. Háromszor is megválasztották pápának, de a korabeli iratok mind borzalmas emberként jellemzik és szégyenteljes pápának írják le. Akad olyan is, melyben egyenesen a pokol démonának titulálják.

3. A történelem leghosszabb háborújában senki sem sérült meg

Több mint háromszáz éven át, 1651-től 1986-ig tartott a történelem leghosszabb háborúja, melyben Hollandia állt szemben a Scilly-szigetekkel. Külön érdekesség, hogy az elméleti síkon megmaradó háborúban, ami a történelem leghosszabb szembenállása, senki sem sérült meg.

4. Mit jelent a D a D-nap nevében?

Gondolhatnánk, hog Dwight D. Eisenhower vezetéknevéből ered a D-nap, vagyis a normandiai partraszállás elnevezése. Vagy éppen a deberkation (partraszállás), esetleg a doom (végzet, végítélet) szavakból származik. Pedig a D egyszerűen a nap angol szóból (day) jön, amikor egy bizonyos hadművelet kezdetét veszi.

5. Az utolsó európai halálos ítélet

Míg Amerikában méreginjekcióval vagy villamosszékkel hajtják végre a halálos ítéleteket, Európa utolsó kivégzését 1977-ben nem ezekkel a módszerekkel végezték el. Franciaországban volt az utolsó ilyen ítélet-végrehajtás, aminél guillotine általi halálra ítélték a rabot.

Töltsük ki a történelmi kvízt!

Ha felkészültünk, töltsük ki a történelmi kvízt. Tíz kérdésre kell válaszolnunk, mindegyiknél három lehetőség közül kell azt megjelölnünk, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el a történelmi kvízen?

Hány jó válaszod lesz a történelmi kvízen?

Történelmi kvíz 4

Ismét próbára tehetjük magunkat egy izgalmas történelmi kvízen. Vajon ezúttal hány pontot sikerül szereznünk?

Fotó: Unsplash, Getty Images