Történelmi kvíz: csak a legokosabbak tudnak legalább 7 kérdésre helyesen válaszolni

2024. március 25.
Úgy érzed, nem tudunk megfogni egyetlen kérdéssel sem, ha történelemről van szó? Töltsd ki a legújabb történelmi kvízünket, és kiderül, te is a legokosabbak közé tartozol-e!
Történelmi kvíz 3
  • Annyira szerteágazó a történelem, hogy lehetetlen minden korszakot ugyanolyan mélyen ismerni. Vagy mégsem?
  • Hány pontot érünk el a legújabb történelmi kvízen?
  • Csak az emberek 8 százaléka tud legalább 7 kérdésre helyesen válaszolni ebben a történelmi kvízen.

Nagyon izgalmas tesztelni a tudásunkat egy történelmi kvízzel. Ebből kiderül, vajon mennyi dologra emlékszünk még az iskolai történelemórákról. Vigyázat, mert becsapós kérdések is akadnak a legújabb történelmi kvízben!

Izgalmas tények a történelemből

Egyetlen történelmi kvízbe nem fér bele minden érdekes tény, ami a világban valaha történt. Pedig bővelkedik hihetetlennek tűnő, mégis igaz, megtörtént eseményekkel a történelem. Mutatunk ezek közül néhányat.

  1. Tudjuk, miből készült a műfogsor régen? A 19. század előtt elhunyt katonák fogait használták fel, mielőtt a műanyagokat feltalálták volna.
  2. A 14. század nagy pestisjárványához nagyban hozzájárult IX. Gergely pápa. Ő a macskákat az ördög teremtményeinek tartotta, ezért elrendelte a kiirtásukat. Macskák híján gyorsan elszaporodtak a patkányok, a patkányokon élő bolhák pedig a pestist terjesztették szét. Európa lakosságának 30-60 százaléka, mintegy 75-200 millió ember meghalt a nagy pestisjárványban.
  3. Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, és így ne a fáraót zaklassák a rovarok.
  4. A középkorban az íreknek bevett módszere volt a másnaposság ellen, hogy nedves homokba beásták nyakig, aki előző nap túlságosan felöntött a garatra.
  5. Elterjedt nézet volt a középkorban, hogy a nem kívánt gyermekáldás elkerülhető, ha a nő menyét heréjéből készült amulettet visel.
  6. A 14. századi Angliában a futball még egy kegyetlen, szabályok nélküli játék volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.
  7. A borbélyoknak a régi korokban nem csak hajat vágtak és borotváltak. Egészen bonyolult műtéteket is végeztek, például végtagokat amputáltak vagy epekövet távolítottak el, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Töltsük ki a történelmi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a legújabb történelmi kvízzel. Tíz kérdésre kell válaszolnunk, mindegyiknél három lehetőség közül kell megjelölnünk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány helyes válaszunk lesz végül a történelmi kvízen?

Hány pontot érsz el a legújabb történelmi kvízen?

Történelmi kvíz piramis szfinx

Ezen a történelmi kvízen csak az emberek 3 százaléka tud legalább hét kérdésre helyesen válaszolni. Vajon neked sikerül?

Fotó: Unsplash