Hogy tartod a karod? Itt hibázod el a vérnyomásmérést, ezért nem a pontos értéket látod

2024. október 25.
Tényleg számít a karunk helyzete a vérnyomásmérésnél. Bizonyos kéztartásnál ugyanis pontatlan értéket kaphatunk egy friss kutatás szerint.
Helyes vérnyomásmérés
  • Nagyon fontos a pontos mérés a vérnyomás esetében.
  • A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói vizsgálták meg, melyik kéztartás adja a legpontosabb adatokat vérnyomásmérésnél.
  • Nagyon sokszor a pontatlan vérnyomásmérés miatt diagnosztizálják félre a magas vérnyomásos betegeket.

A krónikus betegségek megelőzésénél kulcsfontosságú a pontos vérnyomásmérés. Mind a magas, mind az alacsony vérnyomás egészségügyi problémákra utalhat. Ha tartósan fennáll egyik vagy a másik vérnyomásállapot, szívbetegségek, stroke, szervi elégtelenség vagy demencia alakulhat ki.

De mi kell a pontos vérnyomásméréshez? Hogyan tudjuk úgy megmérni a vérnyomásunkat, hogy valódi értéket kapjunk?

Milyen kéztartásnál lesz magasabb a vérnyomás, mint valójában?

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósai egy vizsgálatban jártak utána, milyen kéztartás esetén a legpontosabb a kapott vérnyomás-érték. Ehhez 133 felnőttet vontak be a kutatásba, akik 18 és 80 év közöttiek voltak.

Három-három kéztartásnál mérték meg a vérnyomásukat különböző eszközökkel:

  • Egy asztalon pihentetve a karjukat
  • A kezüket az ölükbe téve
  • Alátámasztás nélkül, az oldaluk mellett lógatott kartartásban

A kutatók mérései szerint a túlmérte átlagosan 4 HGmm-rel az eredményt a vérnyomásmérő, amikor a páciensek karja az ölükbe volt. Amikor viszont csak lógott mellettük, akár 7 Hgmm-rel is többet mért a valódi szisztolés értéknél.

„Amikor a karok az ember ölében vagy az oldalánál vannak, nagyobb a szívtől való hosszanti távolsága a vérereknek. A gravitáció növeli a nyomást az ereken – magyarázta Dr. Tammy M Brady, a kutatás egyik vezető szerzője, miért mérhet más eredményt különböző kéztartásoknál a vérnyomásmérő.

– Sokkal nehezebb a szívnek ilyenkor a vért a karokba pumpálni, így a vérnyomás is magasabb lesz, hogy ezt ellensúlyozza. Amikor nincs alátámasztás, az izmok nem teljesen nyugalmi állapotban vannak, összehúzódnak. Ezáltal nyomják az ereket, így magasabb lesz a vérnyomás.”

Hogyan mérjük meg helyesen a vérnyomást?

A friss kutatás is rámutatott, mennyire fontos a helyes technika a vérnyomás mérésénél, hogy pontos értéket kapjunk. A 4-7 Hgmm nem tűnik nagy eltérésnek, viszont ha pont ez az, ami miatt magas vérnyomásos értéktartományba kerül a vérnyomásunk, az téves diagnózishoz vezethet, feleselges gyógyszerszedéshez. 

A vérnyomásmérés helyes módja tehát, ha a karunk mindig egy vízszintes felületen, nagyjából a szív magasságában alátámasztva van a vizsgálat során. Ez egyaránt fontos az otthoni, és az orvosnál történő vérnyomásmérésnél is.

Forrás: Medical News Today, fotó: Unsplash