Alacsony vérnyomás: mit jelent és miért lehet veszélyes?

2022. április 07.
Az alacsony vérnyomás gyakori várandósság alatt, bizonyos betegségek mellékhatásaként, vagy ha dehidratáltak vagyunk.

Amikor a vérnyomás kerül szóba, általában a magas vérnyomás miatt aggódunk. Való igaz, hogy ha azt nézzük, több ember küzd magas vérnyomástól, mint az alacsonytól, és előbbi az, ami gyakrabban vezet komoly egészségügyi következményekhez. Ám az alacsony vérnyomás is megkeserítheti az életet, könnyen előfordulhat, hogy a létfontosságú szervek nem jutnak elegendő vérhez – és így oxigénhez – ahhoz, hogy megfelelően működjenek, ráadásul az időskori demenciával is kapcsolatba hozták pont az agyi oxigénhiány miatt.

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás 90/60 Hg/mm alatt van. Az egészséges vérnyomás értéke ugyanis valahol 100/60 és 120/80 Hg/mm között mozog. „Ha nem okoz tüneteket, alapvetően nem kell aggódni az alacsony vérnyomás miatt – jelentette ki dr. Nicole Weinberg kardiológus. – Ha valakinek krónikus alacsony vérnyomása van bármiféle panasz nélkül, azt nem szükséges kezelni.” Azonban amikor az alacsony vérnyomáshoz szédülés, ájulás, légszomj vagy szórakozottság társul, az annak a jele, hogy orvoshoz kell fordulnunk.

alacsony-vernyomas-veszelyes

Mi okozza az alacsony vérnyomást?

„Nem mindig lehet tisztázni, mi áll az alacsony vérnyomás hátterében” – mondta Weinberg. Az okok között lehet:

  • bizonyos gyógyszerek mellékhatása (a vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok és az erekciós zavarokat kezelő gyógyszerek gyakran okoznak alacsony vérnyomást)
  • várandósság (különösen az első 24 hétben a hormonális változások miatt és a megnövekedett keringési rendszer miatt alacsony vérnyomással járhat)
  • egyéb hormonális változások (menopauza, pajzsmirigyproblémák)
  • dehidratáció, hőguta.

Ezeken túl okozhatja a vérnyomás hirtelen lezuhanását az is, amikor testhelyzetet váltunk, hirtelen ülésből vagy fekvésből felállunk például, ilyenkor úgy érezhetjük, mintha eltávolodna tőlünk a világ kicsit. Ez néhány pillanat alatt elmúlik, de súlyosabb esetben akár ájulást is okozhat. Ennek hátterében akár Parkinson-kór is állhat. A betegség következtében ugyanis a szervezet elveszíti azt a képességét, hogy a vérnyomás automatikusan alkalmazkodjon a testhelyzet megváltozásához. Ez ötből egy Parkinson-kórban szenvedő betegnél jelentkezik. A kardiológus szerint gyakoribb, hogy nem áll orvosi probléma a testhelyzetváltással járó alacsony vérnyomás hátterében, hacsak nem szédülünk folyamatosan, amikor álló helyzetben vagyunk. „Ha egyszer-egyszer tapasztaljuk ezt a fajta vérnyomás-ingadozást – mondta Weinberg –, feküdjünk le, együnk egy kis sós rágcsálnivalót, igyunk vizet. A folyadékbevitel növeli a vér mennyiségét, így a vérnyomás visszaállhat a normális értékre.”

Amikor az alacsony vérnyomás veszélyes

Ha valakinél állandósultak az alacsony vérnyomás tünetei, mindenképp forduljon orvoshoz. Önmagában az alacsony vérnyomás nagyon ritkán végzetes, a hátterében húzódhatnak komoly orvosi problémák, melyeket ki kell vizsgálni. „A valószínűsége annak, hogy az alacsony vérnyomás halált okoz, elenyésző, ellentétben a magas vérnyomással” – mondta Weinberg. Viszont okozhatja a vérbe jutott kórokozó és szepszis is, melyek viszont életveszélyes állapotot jelentenek és azonnali kórházi beavatkozást igényelnek.

Állhat az alacsony vérnyomás hátterében az úgynevezett Addison-kór is. Ez egy olyan rendellenesség, amikor a mellékvese nem termel elég kortizol hormont, ami a szervezet stresszre adott válaszreakcióit irányítja. A kortizol hiánya úgynevezett addisonos krízist válthat ki, aminek egyik tünete az alacsony vérnyomás, és megfelelő kezelés nélkül végzetes lehet. 

Az alacsony vérnyomás kezelése a kiváltó októl függ. Súlyos esetben intravénás terápiára van szükség, ilyenkor sóoldat formájában folyadékot juttatnak az érrendszerbe, hogy ezzel emelkedjen a vérnyomás. Szeptikus sokknál pedig az orvosok megfelelő gyógyszeres terápiával – szájon át és intravénásan – gyorsan helyreállíthatják a vérnyomást és megtörténhet a baktériumok elpusztítása.

Az alacsony vérnyomás miatt azonban aggódnunk általában nem kell, ám ha a panaszok megnehezítik a mindennapjainkat, az már azt jelenti, hogy ideje orvoshoz fordulnunk. Még ilyenkor is az a gyakoribb, hogy nem áll komoly probléma a háttérben, ám a közérzetünk biztosan jobb lesz, ha a megfelelő kezeléssel a vérnyomásunk ismét az egészséges értékek közé kerül.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!