A magas vérnyomás miatt idővel összezsugorodik az agy

2019. szeptember 01.
Tudjuk jól, milyen káros a magas vérnyomás, több szinten károsítja a szervezetünket. Most a sztrók és az infarktus magasabb kockázata mellé újabb okot találtak a tudósok, hogy jobban figyeljünk a vérnyomásunkra, ugyanis a legújabb kutatások szerint idővel a magas vérnyomás zsugorítja az agyat.

A rangos orvosi szaklap, a The Lancet neurológiai különszámában jelent meg a tanulmány, melyben kimutatták, hogy a nem demens felnőtteknek, akiknek a negyvenes éveikben magas volt a vérnyomása, mire hetvenes éveikbe érnek, kisebb lesz az agyuk mérete. Az agy mérete általános neurológiai indikátora az agy egészségének, és gyakran tanulmányozzák, mert segít megérteni a demencia és más kognitív zavarokkal járó időskori elváltozások okait. A Londoni Egyetem tudósainak kutatása az első olyan vizsgálat, amely azonos korú résztvevők vérnyomásának hatását vizsgálja az agy egészségére, egész életükön át követve őket.


Korábban kezd roncsolódni, mint gondolták
A kutatók vizsgálata szerint a vérnyomás megugrása 36 és 43 éves kor között a leggyakoribb, az életmódtól függően. Ám az agy méretére az volt a legrosszabb hatással, ha 43 és 53 éves kor között volt magas a vizsgálatban résztvevők vérnyomása: úgy tűnik, ez a kritikus időszak az agy hosszútávú egészsége szempontjából. Ráadásul minél gyorsabb az emelkedés, annál jelentősebb a változás az agy méretében és annál nagyobb a szívinfarktus kialakulásának kockázata.
A kisebb agyméreten belül a kutatók úgy találták, hogy a hippokampusz mérete is zsugorodik, mire a hetvenes éveibe ér valaki. “Ez az agyterület felelős a memóriáért és tanulásért” – mutatott rá Jonathan Scott neurológus professzor, a tanulmány társszerzője. “A felfedezéseink arra utalnak, hogy már a harmincas éveinkben olyan hatással lehet az agyunkra a vérnyomás, aminek csak évtizedek múlva tapasztaljuk a következményeit” – tette hozzá a professzor.

Sok tényező hat az agy egészségére
A tanulmányban vizsgálták az amiloid nevű fehérje szintjét is, mely az Alzheimer-kór kialakulásával áll kapcsolatban. Bár minden résztvevő agyában megtalálható volt valamekkora mennyiségben, a kutatók nem találtak kapcsolatot a fehérje szintje és a vérnyomás között. Ugyanakkor az bebizonyosodott, hogy a genetika szerepet játszik abban, hogy a vérnyomás mekkora hatással van az agy méretére.
Bár egyik résztvevőnél sem jelentkeztek az időskori elbutulás jelei, a tanulmány fontos lépés annak megértésében, hogy a vérnyomás hogyan játszik szerepet az agy általános egészségében, és az olyan súlyos problémák kialakulásában, mint a demencia.

A magas vérnyomás kezelhető
“A magas vérnyomás az ember negyvenes éveiben az időskori demencia legnagyobb rizikófaktora, ráadásul olyan tényező, melyet remekül lehet befolyásolni és egészséges szinten tartani” – mutatott rá Dr. Carol Routledge, az Egyesült Királyság Alzheimer Kutató Központjának vezetője. Ráadásul nemcsak gyógyszerrel, hanem életmódbeli változtatásokkal is jelentősen javítható az egyre többeket érintő probléma. A sófogyasztás, alkoholfogyasztás csökkentésével, rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott étrenddel a magas vérnyomás elkerülhető, szinten tartható, természetesen gyógyszeres kezelés mellett, ha szükséges. “Nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk a vérnyomásunkat, és ha azt tapasztaljuk, hogy a normálisnak tekintett 120/80-as értéket meghaladja, forduljunk szakorvoshoz. Nem csak az ereink, hanem az agyunk egészsége érdekében is” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images, Unsplash