Jó, ha tudod: ezek a fertőzések sokkal gyakrabban okoznak rákot, mint gondolnád

2024. október 22.
A tudósok úgy becsülik, hogy akár a rákos megbetegedések 20 százalékát is fertőzések okozhatják. Ilyen rákot okozó vírusok többek között az Epstein-Barr-vírus vagy a Hepatitis B. Szerencsére azért csak a megfertőződött emberek igen kis százalékánál alakul ki rák.
Fertőzés rákot okoz HPV
  • Mennyire kell aggódnunk bizonyos fertőzéseknél a rák miatt?
  • Vannak olyan ráktípusok – például a méhnyakrák -, melyek szinte teljes egészében vírusfertőzések számlájára írhatók.
  • De nem csak vírusok, hanem baktériumok is okozhatnak rákot.
  • Melyik gyakori fertőzések vezethetnek rákhoz?

Nagyon gyakori, hogy a rákbetegség valamilyen fertőzés következménye. Egy friss felmérés szerint világszinten nagyjából a rákos megbetegedések 13 százalékát valamilyen fertőző ágens okozza. De vannak olyan becslések is, melyek szerint ez akár 20 százalék is lehet.

Az onkológus elmondta, milyen fertőzéset kiváltó baktériumok és vírusok okozhatnak rákot, és azt is, mekkora veszélyben vagyunk, ha ezekkel megfertőződünk. 

Ezek a fertőzések okoznak leggyakrabban rákot

1. H. pylori

A Helicobacter pylori nevű baktérium a gyomorban és a patkóbélben okozhat gyulladást és fekélyt. Emberről emberre a nyállal terjedhet, illetve más testnedvekkel, mint a hányás, széklet vagy fertőzött víz és étel. Mivel nagyon könnyű átvinni egyik emberről a másikra, nem meglepő, hogy az emberiség fele fertőzött a baktériummal, ám szerencsére csupán az emberek 30 százalékánál okoz tüneteket.

Viszont ha valaki krónikus H. pylori fertőzéssel él, jelentősen megnő az emésztőrendszeri rák vagy gyomorrák esélye. Több mint 800 ezer rákos megbetegedést okoz a baktérium évente világszerte. 

Jelentősen csökkenthetjük a H. pylorival való megfertőződés esélyét gyakori kézmosással és biztonságos higiéniájú ételek fogyasztásával, már gyerekkortól. Ha tudjuk, hogy megfertőződtünk, antibiotikum és protonpumpa-gátló gyógyszerek kombinációjával hatékonyan kezelhető a betegség, így a rák kialakulásának esélye is csökkenthető.

2. HPV

Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a HPV. Ez a nemi szerveken, bőrön és torokban okoz tüneteket. Azokban az országokban, ahol bevezették a HPV elleni oltást iskolás korban, 70 százalékkal csökkent a fertőzéses esetek száma. Ráadásul azt is megfigyelték, hogy az új méhnyakrákos megbetegedések száma az oltottak körében a nullához közelít.

A HPV egy vírus, mely a méhnyakon, végbélben, nemi szerveken, garaton, fejen és nyakon okozhat rákos megbetegedést. A méhnyakrák és végbélrák megbetegedések 90 százalékát a HPV valamilyen változata okozza.

3. Epstein-Barr-vírus

Ez a vírus a mononukleózis nevű fertőzést okozza, amit csókbetegségként is ismerünk. Sokkoló, de évente 150 ezer limfómás (nyirokrák), fej- és nyakrákos eset is az Epstein-Barr-vírus számlájára írható világszerte. 

A testnedvekkel, leggyakrabban nyállal kaphatjuk el a betegséget, bár a legtöbb tini és felnőtt nem tapasztal tüneteket. A szakemberek becslései szerint az emberek 90 százaléka hordozza az Epstein-Barr-vírust. Ebből azért látszik, hogy az emberek többségénél nem alakul ki rák a vírus miatt. Viszont ha valamilyen okból legyengül az immunrendszer, hozzájárulhat a vírus, hogy a rák kialakulhasson.

4. Hepatitis B és C

Évente nagyjából 500 ezer májgyulladásos esetet okoznak a Hepatitis B és C változatai. Mindkét vírustípust szexuális úton, vérrel vagy fertőzött fecskendővel lehet legkönnyebben elkapni. A világon nagyjából 250 millió ember fertőzött Hepatitis B-vel, míg 50 millióan krónikus Hepatitis C-vel élnek.

A HPV-hez hasonlóan a Hepatitis B ellen létezik védőoltás, melyet érdemes gyerekeknek és 60 év felettieknek beadatni. A krónikus Hepatitis B vírusellenes gyógyzserekkel kezelhető, ám teljesen meg nem gyógyítható.

A C ellen viszont nincs védőoltás. Ami viszont szinte orvosi csoda, hogy végre van gyógyszer a Hepatitis-nek erre a fajtájára, ami a fertőzöttek 95 százalékát tényleg meggyógyította a 8-12 hetes kúra alatt. Ez azért is mérföldkő, mert a kezelés nélkül a krónikus hepatitisszel élők felénél kialakul májrák.

Forrás: Washington Post, fotó: Getty Images