4 dolog, amit az onkológus tesz, hogy ne legyen rákos

2024. július 09.
Egyre több 40-50 év alatti embernél alakul ki rosszindulatú daganatos betegség. Dr. Daniel Landau onkológus elmondta, mi az a 4 dolog, amit ő is mindennap tesz, hogy csökkentse a rák kialakulásának kockázatát.
Onkológus tanácsai a rák megelőzésére
  • Rohamos tempóban nő a 40-50 évesnél fiatalabbak körében diagnosztizált rákos megbetegedések száma. 
  • Dr. Daniel Landau onkológus elmondta, ő mit tesz, hogy csökkentse a rák kialakulásának esélyét.
  • A mediterrán diétára hasonlító étkezés, rendszeres mozgás és a dohányzás kerülése is része az onkológus eszköztárának.

Rákot túlnyomó többségében (a megbetegedések 88 százaléka) 50 évesnél idősebb embereknél diagnosztizálnak. Ám a legfrissebb adatokból aggasztó kép rajzolódik ki: évről évre növekszik az 50 évnél fiatalabbaknál a rákos betegségek száma. 1990 és 2019 között 1,82 millióról 3,26 millióra nőtt az egy év alatt diagnosztizált rákbetegek száma a fiatalabb korosztályban. 

Azt tudjuk, hogy vannak bizonyos rizikótényezők, melyek növelhetik bizonyos rákbetegségek esélyét, mint amilyen például a dohányzás a tüdőrák vagy gégerák esetében. Ám – ahogy Dr. Daniel Landau onkológus, onkourológus rámutatott, más ráktípusok esetén egyáltalán nem ilyen nyilvánvaló, miért növekszik a betegek száma ilyen ütemben a fiatalok körében.

Az egyik legelfogadottabb elmélet szerint a modern életstílus tehet róla, hogy egyre több fiatalnál alakul ki rák. A finomított, cukros, sós élelmiszerek fogyasztása, elhízás, mozgáshiány és az alkoholfogyasztás mind hozzájárulhat a rákbetegségek számának növekedéséhez 50 éves kor alatt.

De mit tesz az onkológus, hogy a saját életében csökkentse a rák kialakulásának esélyét?

Az onkológus 4 eszköze a rákkockázat csökkentésére

1. Mediterrán diétához hasonló étrendet követ

Dr. Landau nem sanyargatja magát semmilyen szigorú étrenddel, de nagyjából a mediterrán diéta elveit követi. Étrendjében nagy mennyiségben találhatók meg ezek az alapélelmiszerek:

  • Sok zöldség és gyümölcs
  • Teljes értékű gabona
  • Egészséges zsírok (olívaolaj, omega-3-ban gazdag halak, olajos magvak)
  • Alacsony zsírtartalmú fehérje (pl. hal)

Amit viszont kerül az étkezésében, hogy ezzel is csökkentse a rák kialakulásának kockázatát:

  • Alkohol
  • Vörös húsok (sertés, marha)
  • Feldolgozott élelmiszerek

2. Mindennap mozog

Egy 2022-es tanulmány szerint elegendő csupán 30 perc izomerősítő súlyzós tréning, hogy csökkentsük a rákban, szívbetegségben vagy diabéteszben való halálozás kockázatát. A Göteborgi Egyetem tudósai egy 2023-as vizsgálatukban azt állapították meg, hogy bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában 42 százalékkal csökkenti, ha rendszeresen kardiomozgást végzünk.

Dr. Landau is pont ezért igyekszik mindennap legalább 30-60 perc testmozgást beiktatni a napi teendői közé. Ebben súlyzós és kardioedzés egyaránt megtalálható, mivel úgy véli, mindkettő fontos nem csak a szív egészségéhez, de a rák megelőzésére is.

3. Nem bízza magát táplálékkiegészítőkre

Időről időre felbukkannak csodálatos hatóanyagok, mint a kurkuma, zöld tea vagy D-vitamin, melyről azt gyanítják, hogy segít a rák megelőzésében, ám – ahogy arra Dr. Landau is rámutatott – ezek rákmegelőző hatásával kapcsolatban a tudományos bizonyítékok még nem egyértelműek. Lehetnek viszont mellékhatásaik.

Dr. Landau ezért nem is fogyaszt ilyen táplálékkiegészítőket, mivel úgy véli, inkább a teljes értékű táplálkozás az, amivel a szervezete számára fontos tápanyagokat magához veheti és megőrizheti egészségét.

4. Nem dohányzik

A dohányzás és a tüdőrák, valamint húgyhólyagrák közötti egyértelmű összefüggést már bizonyította a tudomány. 10-ből 9 tüdőrákos eset a dohányzás számlájára írható, vagy a passzív dohányzás okozza. 

A dohányzással az is a probléma, hogy megakadályozza a szervezetünkben, hogy a testünk védekező mechanizmusa elpusztítsa a rákos sejteket, így még inkább hozzájárul a rákos betegségek kialakulásához a kutatások szerint.

Forrás: Insider, fotó: Dr. Daniel Landau, Unsplash